Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

17. listopad 1989: Takhle se šlo ke svobodě!

Esenbáci čekali na povel, kdy se k davu přiblížit a začít bít lidi hlava nehlava.
Esenbáci čekali na povel, kdy se k davu přiblížit a začít bít lidi hlava nehlava.  (Autor: ČTK)
Autor: rum - 
16. listopadu 2009
16:35

17. listopad 1989 byl den jako každý jiný. Děti se pod portrétem Gustáva Husáka učily v občanské nauce definice socialismu a komunismu, psaly písemky ze znalostí o VŘSR.

Jejich rodiče na pracovištích plnili a překračovali plány a snažili se o to, nepobouřit kádrováky. A protože to byl pátek, mizeli z práce dříve, aby v obchodech sehnali na víkend aspoň pečivo, nějaký ten salám a v lepším případě i pomeranče nebo banány. Vysokoškoláci na večer naplánovali v Praze setkání na počest 50. výročí pohřbu zastřeleného studenta Jana Opletala. Byl to den jako každý jiný, jen ta noc už byla jiná...

Místo: Albertov, Praha 2

15:40 Na počest 50. výročí pohřbu studenta Jana Opletala, který byl zabit nacisty v roce 1939, byla svolána pietní akce. Shromáždilo se zde na 600 lidí, další přicházeli.

15:46 Ulice Na Slupi je plná. Lidé provolávají hesla: Proč se učit nesmysly?!, Pro svobodnou republiku ve svobodné Evropě!

16:00 Začátek shromáždění, lidé zpívají neoficiální studentskou hymnu Gaudeamus igitur. Státní bezpečnost (StB) odhaduje během akce počet účastníků až na 15 tisíc

16:05 Projevy účastníka Opletalova pohřbu (1939) a akademika Katětova.

16:20 Bouřlivý potlesk za volání: Svobodu! Svobodu!

16:23 Projev Jiřího Jaskmanického, zástupce Městské vysokoškolské rady SSM, lidé často přerušují nesouhlasnými výkřiky.

16:30 Projev zástupce Nezávislých studentů Martina Klímy je doprovázen skandováním: Jakeš, ven!

16:37 Minuta ticha za mrtvé z Prahy 1939 a Pekingu 1989. Poté následuje skandování hesel: Ať žije Charta! Ať žije Havel, Masaryk!

16:40 Oficiální konec akce, pořadatelé zvou lidi na Vyšehrad. Ti ale chtějí jít na Václavské náměstí. Jedním z hlavních iniciátorů přesunu na Václavák byl, jak se následně ukázalo, agent StB Ludvík Zifčák, který později sehrál roli mrtvého studenta Šmída.

16:53 Lidé na Albertově zapalují svíčky a skandují: Několik vět!, Zrušte monopol KSČ!

16:55 Pochod se vydal na Vyšehrad.

17:20 Dav zaplňuje přilehlé ulice kolem vyšehradského hřbitova, na Slavín se dostane jen málo ze zúčastněných.

Místo: Vyšehrad, Praha 2

17:30 až 17:45 Za zpěvu státní hymny a při stovkách zapálených svíček pokládají lidé květiny na hrom K. H. Máchy.

18:20 Zúčastnění se rozchází, chtějí se Vyšehradskou ulicí přes Karlovo náměstí dostat do centra.

18:25 Vyšehradská ulice u Botanické zahrady je přehrazena, proti lidem stojí příslušníci Veřejné bezpečnosti.

18:28 Průvod asi pěti tisícovek lidí je zde zastaven, lidé vzadu ale netuší, co se děje, postupují stále dopředu. Čelo průvodu se tak dostává do presu, vzniká panika. Dochází k proražení policejní bariéry, esenbáci zasahují. Jsou první zranění a zadržení.

18:48 Veřejná bezpečnost má jasný rozkaz: Nepustit lidi na Václavské náměstí.

18:52 Do pohybu se dává konec průvodu a jde Plaveckou ulicí, odhaduje se, že má až 10 tisíc účastníků.

null:gallery:true

Místo: vltavská nábřeží

19:10 Průvod je na Jiráskově nábřeží, provolává Češi, pojďte s námi! Mnozí z obyvatel přilehlých domů se přidávají. Veřejná bezpečnost má příkaz najít vhodné místo k odříznutí davu.

19:20 – Pohotovostní pluk veřejné bezpečnosti je vyslán na Národní třídu.

19:21 Čelo průvodu zahýbá u Národního divadla na Národní třídu a za skandování hesel: Svobodu umělcům!, Ať žije pan Kemr! pokračuje po Národní třídě směrem k Václavskému náměstí.

19:25 Pohotovostní pluk uzavírá Národní třídu v prostoru Perštýna, přehrazuje i Mikulandskou a Voršilskou ulici.

Místo: Národní třída, Praha 1

19:30 – Lidé v čele průvodu si sedají na zem, mezi nimi a esenbáky je volný prostor, na dlažbě jsou zapálené svíčky. Někteří lidé házejí esenbákům květiny za štíty.

19:38 Veřejná bezpečnost vyzývá lidi k opuštění prostoru, odejít však nelze, Národní třída je plná. Podle rozkazu mají esenbáci sevřít dav, aby nemohl zpět na nábřeží.

19:42 Uzavírá se Divadelní ulice, o chvíli později i ulice Karolíny Světlé. Není úniku.

19:46 Lidé se posadili na zem.

19:53 Za kordon pohotovostního pluku u budovy Albatrosu přicházejí estébáci v civilu.

20:15 Jasný rozkaz: V žádném případě dav nepouštět, kdyby chtěl někdo odejít jednotlivě, může až po předchozí kontrole.

20:19 Esenbáci a demonstranti od sebe stojí na jeden metr.

20:24 V Mikulandské ulici dochází ke střetům.

20:37 Demonstranti jsou vytahováni z davu a předváděni do přistavených autobusů, dav se ještě více zhušťuje. Lidé skandují: Nechte nás odejít! Tlak narůstá, hrozí nebezpečí ušlapání. Esenbáci mlátí z obou stran demonstranty, kteří se snaží dostat ven. Někteří jsou zatčeni a odvezeni autobusy, jiní se utíkají schovat v chodbách domů.

20:45 Pohotovostní pluk se dal do pohybu, překračuje pás hořících svíček, pendreky mlátí sedící i stojící lidi. V Mikulandské ulici zasahují dva obrněné transportéry.

21:10 Dav je rozptýlen.

22:00 Sto až dvě stě lidí chce položit do podloubí na Národní třídě svíčky, esenbáci opět zasahují.

22:25 Pohotovostní pluk odjíždí, přijíždí sanitky, doprava je stále zatarasena.

22:38 Přijíždějí příslušníci červených baretů a likvidují zapálené svíčky.

22:45 Na Národní třídě je skupina zhruba 300 lidí, ale je zde relativně klid.

kaipez ( 19. listopadu 2009 13:59 )

Benda byl v 89. roce jeden z demonstrujících studentů a 20 let poté nechal prosadit nesmyslný NÁHUBKOVÝ ZÁKON. To mi hlava nebere.

kohoutek ( 18. listopadu 2009 08:26 )

Přestaňte nám vy úspěšní kapitalisté vtloukat do hlavy nesmysly o nedostatku banánů, toaleťáků a vložek. Ovoce bylo, postála se sice na něj fronta, ale bylo tak kvalitní, že to stálo za to. Nebyly fronty na žádných pracákách,léky zdarma, zdravotnictví zdarma, školky zdarma. Jediný mínus byl cestování, ale teď je zde ta možnost a mají na to jen vyvolení. Takže, vy všichni pokládači svíček a květin na Národní, vy se probuďte, je mi jedno, zda budu pod vládou zločinných komunistů, nebo těch ještě zločinnějších parazitů kapitalistických , co jsou tam teď, já chci prožít život plnohodnotně, nekrást a uživit se prací, to se mi za současného režimu nepovede. Tenkrát jsem taky cinkal klíčema, dnes bych si za to urazil obě ruce, je mi 41 a po 20 letech konstatuji, hůře už to snad dopadnout nemohlo. Zdeněk

kukuku ( 18. listopadu 2009 08:21 )

Státní dluh po revoluci byl řádově v desítkách miliard, po dvaceti letech fungování Tebou propagované nejistoty je přes bilion (přes tisíc miliard - stokrát větší) a to je ještě bilance vylepšená privatizacemi. Tyto tupé pravičácké teorie mají jednu slabinu - v praxi se neuplatňují. Ty jsi ale bez nejistoty - v klidu se můžeš zásobit vložkami pro nejbližší menstruaci.

vafle ( 18. listopadu 2009 00:13 )

jo jo, vsichni jste zblbnuti. kazdemu podle potreb, mereno soudruhy, tedy kazdemu primerene malo, za to jistota prace a vikendy na chaticce nekde v prirode.zivot je o necem jinem, nejistota je motorem pokroku a jen v nejistote se lide vice snazi, i kdyz o tom bohuzel v Cechach pochabuji, protoze ani nejistiota nedonuti Cechy normalne pracovat. Bylo normalni se nekma zasit a pak si jit pro stejne malou vyplatu, co meli vsichni ostatni a kupovat si pak ty stejne veci ze statni produkce, na vsechno stat frontu, nebyly menstruacni vlozky, podpultovka, atd,atd uz nikdy vice, chce se mi kricet. Bezte do *** vy vsichni, kdo placete po socialismu. Snazte se, vzdelavejte se, mucte svoje mozkovy bunky a vyvyjejte nejakou cinnost. Vrati se vam to.

lipno ( 17. listopadu 2009 15:22 )

Já jsem klíči necinkal, protože jsem věděl, co je Havel za lumpa. Měl jsem jet na Albertov za profesorem z DS, co mně uvrtal do počítačů, zmínil jsem se o tom hochovi, se kterým jsem byl na vojně a ten mně varoval: "Nejezdi sem, bude taky maso!" a večer v 20:30 volal znovu: "Tak co, dobře jsem varoval? Je tu mrtvý študák Šmíd..." Nenechal jsem si to Tě pro sebe a tak jsem byl jeden z prvních, co to věděl. To byl pátek před mou noční a hned v pondělí mně varovali funkcionáři, že si zjistí, kdo mi to řekl a zatočí s ním. Už naštěstí k tomu nedošlo. Pamatuji si, jak soused učitel asi týden předtím prorokoval: "Do Vánoc to máme tady!" a já mu oponoval:" Nejdřív do Velikonoc!" P.S. Nejvíc mně dojalo, že člověk, co na mně žaloval. že jsem na 1.Máje neměl vyvěšenou sovětskou vlajku a kvůli kterému jsem musel studovat načerno, vylepil ještě v listopadu na okno americkou vlaječku, pro sichr ale hodně malou

Zobrazit celou diskusi