Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Castro, Hilter, Rasputin: Přežili pokusy o atentát

Fidel Castro
 (Autor: AFP)
Autor: Jan Horák - 
22. listopadu 2009
05:00

Kdo je držitelem světového rekordu v počtu přežití své vlastní smrti? No přece kubánský exprezident Fidel Castro! Castro však není jediný, kdo měl pěkně tuhý kořínek. Podívejte se na další úspěšné uprchlíky před »zubatou s kosou«.

Fidel Castro – rekordman v přežití

Fidel Castro Fidel Castro | AFP

Zabít kubánského exprezidenta Fidela Castra se zdá jako nemožný úkol. Podle Fabiana Escalanteho, který byl dlouhá léta pověřen jeho ochranou, bylo na Castra provedeno celkem 638 atentátů. Castrovi nepřátelé se snažili bývalého kubánského vůdce zabít například výbušninou v doutníku, nebezpečnou plísní v dýchacím přístroji na potápění nebo střelbou ze samopalů v mafiánském stylu. Největší ranou pro Fidela zřejmě bylo, když se ho pokusila zabít milenka Marita Lorenz, se kterou se seznámil v roce 1959.
Marita zkusila Fidela otrávit jedem ve zmrzlině. Když Castro všechno zjistil, dal jí do rukou pistoli a křičel na ni, ať ho zabije. Nakonec jí ale selhaly nervy a spoušť nezmáčkla. Kubánskému exprezidentovi je nyní 83 let a jeho zdravotní stav není příliš dobrý. Pokus o vraždu číslo 639 by už zřejmě nepřežil.

Adolf Hitler – chtěli ho zabít pornem

440499:gallery:true:true

Celkem bylo na německého diktátora spácháno přes 50 atentátů. První z nich byl proveden už v roce 1921, tedy v době, kdy ještě neměl na svědomí miliony mrtvých. Tehdy na něj během jeho veřejného projevu kdosi vystřelil z davu lidí. Během války pak Hitler přežil celou řadu útoků. Například v roce 1939 byla na Hitlera nastražena bomba na náměstí Charlese de Gaulla v polské Varšavě. Když tam ale ve svém voze projížděl, bomba vinou lidské chyby nevybuchla. Několikrát se Hitlera pokusil zabít i německý důstojník Claus von Stauffenberg, ale kvůli pořádné dávce smůly se mu to nikdy nepovedlo. Po posledním neúspěšném atentátu byl v roce 1944 popraven. Hitler se po řadě zmařených atentátů zdál jako nezranitelný. Není tedy divu, že lidé přicházeli s dost zoufalými plány. Asi nejzoufalejší vymysleli američtí vojáci, kteří chtěli na Hitlerovo sídlo v horách shodit z letadla pornografické časopisy s tím, že by Hitler, známý jako velký puritán, mohl zešílet. Nakonec se paradoxně vůdce nacistického Německa zabil sám, když ucítil porážku své země. Otrávil se a zastřelil.

Husajn Jordánský – medaile mu zachránila život

440500:gallery:true:true

Na nejdéle vládnoucího krále Jordánska (vládl své zemi 47 let) byl spáchán atentát dvanáctkrát. Nepřátelé se Husajna Jordánského pokoušeli zabít hlavně v 50. a 60. letech. „Někdy se cítím jako ústřední postava nějakého detektivního románu,“ prohlásil tehdy. Poprvé čelil Husajn Jordánský atentátu v roce 1951. Tehdy mu bylo patnáct let. Kulka palestinského extremisty však zasáhla medaili, kterou mu věnoval jeho dědeček, král Abdalláh. Ten v době útoku stál hned vedle svého vnuka Husajna, ale takové štěstí jako on neměl a po zásahu kulkou zemřel. Husajna Jordánského pak zabila rakovina v roce 1999, když mu bylo 63 let.

Jásir Arafat – přežil nálet i pád letadla

440498:gallery:true:true

Palestinský vůdce Jásir Arafat musel během svého života čelit zhruba tuctu pokusů o vraždu. Přežil však úplně vše, dokonce i izraelský letecký nálet na jeho sídlo, při kterém v roce 1985 zemřelo 73 lidí. Arafat si šel v době náletu zaběhat. Jeden z nejznámějších arabských politiků přežil také pád letadla, se kterým se zřítil během písečné bouře nad Libyjskou pouští. Jeho osobní pilot a technik takové štěstí neměli. Arafat zemřel v roce 2004 ve věku 75 let. Příčina jeho smrti zůstala utajena.

Grigorij J. Rasputin – nezabila ho ani kulka do hlavy

418182:gallery:true:true

Na známou ruskou osobnost Rasputina byl spáchán atentát poprvé v roce 1914. Tehdy na něj nožem zaútočila bývalá prostitutka Koňa Gusevová a bodla ho do břicha. Legendární atentát na Rasputina je však ten poslední z roku 1916. Skupina vlivných lidí se Rasputina nejprve pokoušela otrávit prudkým jedem cyankáli. Jed ale nezabíral. Atentátníci proto vzali zbraně a Rasputina čtyřikrát střelili, z toho jednou do hlavy. Nakonec ho ještě hodili do řeky Něvy. Pitva později ukázala, že Rasputin po vhození do řeky ještě žil a podle odřených konečků prstů se z ní dokonce pokoušel dostat ven. Nakonec se podle pitvy utopil. Jed a kulky na něj zkrátka nestačily.

 


Atentát přežil i Čech
I první ministerský předseda Československé republiky Karel Kramář musel čelit atentátu. V lednu 1919 na něj vystřelil z pistole teprve osmnáctiletý komunista Alois Šťastný. Rychlost kulky nejprve ztlumila peněženka plná bankovek v Kramářově náprsní kapse a nakonec se kulka odrazila od kovové přezky na jeho kšandách. Kramářovi se téměř nic nestalo.

vrba ( 22. listopadu 2009 13:23 )

na náměstí Charlese de Gaulla ve Varšavě? Hmmm, nevím.

gjfish ( 22. listopadu 2009 10:13 )

Zajímavé, že na Kramáře spáchal atentát mladý komunista v roce 1919, když komunisti vznikli až v roce 1921 odštěpením od čssd.

lipno ( 22. listopadu 2009 05:59 )

že existoval nějaký HiLTer, také v té době byl de Gaull ještě neznámý! Co takhle spáchat atentát na autora článku a korektora?

Zobrazit celou diskusi