Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Vědci: Pilulka vám z mozku vymaže špatné vzpomínky

Příznaků PMS vás zbaví vhodné medikamenty nebo léky proti úzkosti.
Příznaků PMS vás zbaví vhodné medikamenty nebo léky proti úzkosti.  (Autor: SHUTTERSTOCK.COM)
Autor: INT, Lenka Chvostová - 
18. února 2009
06:02

Možnost vymazat paměť byla po celá desetiletí jen pouhou science fiction. Vědci však vyvinuli drogu, která dokáže v mozku objevit a vymazat bolestné vzpomínky.

Zprávu včera publikoval internetový server Mail Online.

Podle vědců, kteří ji vyvinuli, by mohla pomoci lidem, trpícím posttraumatickými stresovými poruchami i těm, kteří se nemohou zbavit nějakých bolestivých vzpomínek.

Marie by bez svých seriálů asi nepřežila večery o samotě. Marie by bez svých seriálů asi nepřežila večery o samotě. | SHUTTERSTOCK.COM

Britští odborníci však konstatovali, že tento zásadní objev rozvířil etickou debatu o tom, co nás vlastně dělá lidmi.

Varují také, že takovéhle manipulování s lidskými vzpomínkami může mít škodlivé psychologické důsledky pro ty, kteří se chybami učí.

Dr. Daniel Sokol, lektor lékařské etiky na londýnské St. George’s univerzitě, řekl: "Odstranění špatných vzpomínek není jako odstranění bradavice nebo mateřského znaménka. Změní to naši osobní identitu, to jací jsme je totiž spojeno právě s naší pamětí."

"Prospěšné by to mohlo být pouze ve výjimečných případech, ale před vymazáním vzpomínek si musíme uvědomit, jaké to může mít důsledky pro jednotlivce i pro společnost."

Nizozemští výzkumníci tvrdí, že mohou vymazat špatné vzpomínky pomocí beta-blokátorů, které jsou obvykle předepisovány pacientům s onemocněním srdce.

Tento lék může vymazat některé strašlivé vzpomínky jako je například strach z pavouků (arachnofobie).

Pokud se vám zdá, že svůj strach nezvládáte, nebojte se vyhledat psychologa nebo psychiatra. Pokud se vám zdá, že svůj strach nezvládáte, nebojte se vyhledat psychologa nebo psychiatra. | SHUTTERSTOCK.COM

Pokusy na zvířatech prokázaly, že léky – beta-blokátory adrenergních receptorů – mohou zasahovat do toho, zda si mozek uchová či neuchová vzpomínky na děsivou události.

Dr. Merel Kindt z univerzity v Amsterodamu při své poslední studii testoval tento lék na 60 ženách a mužích.

Jeho tým vyvolal ve skupině dobrovolníků nepříjemné vzpomínky tak, že jim ukazoval fotografie pavouků a při tom do jejich těla pouštěl mírné elektrické šoky.

Dobrovolníci tak byli přinuceni, aby si "aktivně pamatovali" obrázky pavouků a vytvořili si silné negativní asociace mezi spatřením pavouka a svými nepříjemnými pocity.

Následující den byli dobrovolníci rozděleni do dvou skupin. Před tím, než jim byly znovu ukázány obrázky pavouků, dostala jedna skupina beta-blokátory a druhá pouze placebo.

Výzkumní pracovníci pak zaznamenávali úroveň jejich strachu podle toho, jak silně mrkali, když je překvapili náhlým silným hlukem.

Silné reakce druhé skupiny dobrovolníků ukázaly, že byli opravdu vyděšení, zatímco dobrovolníci z první skupiny byli poměrně v klidu.

Co dělat, když se nám strach vymkne z rukou a začne nás ovládat? Co dělat, když se nám strach vymkne z rukou a začne nás ovládat? | SHUTTERSTOCK.COM

Podle výzkumné zprávy publikované v časopise Nature Neuroscience se prokázalo, že skupina, která dostala beta-blokátory, měla mnohem klidnější reakce než ta, která spolkla pouze placebo.

O den později, když už byla látka organismem vyloučena, provedli test znovu.

Ti, kteří předchozí den dostali beta-blokátory, neprokazovali žádné známky strachu z pavouků, což znamená, že jejich paměť byla kompletně vymazána.

Zkoumaná látka totiž ovlivňuje zpětné vytvoření "stresových vzpomínek" a zabraňuje mozku znovu je obnovit.

Toho by šlo teoreticky využít k odstranění vzpomínek na traumatizující události, které se před lety staly. Pomoci by to mohlo pacientům, kteří by díky tomu mohli překonat různé fóbie, chorobné představy, poruchy příjmu potravy a dokonce i znásilnění.

Dr. Kindt řekl: "Terapeuti se při svých sezeních snaží naučit lidi špatné vzpomínky blokovat, problémem však je, že traumatizující událost v mozku zůstane a lidem se pak často vrací."

Může však trvat ještě mnoho let, než budou lékaři moci pacientům s posttraumatickými stresovými poruchami tento lék předepsat .

Vědci tvrdí, že k tomu, aby bylo možné schválit "paměť mazací" lék, je třeba mnohem více testů. Dr. Kindt řekl: "Dalším krokem je zjištění, jak staré vzpomínky může droga vymazat a dále testovací léčba lidí, kteří skutečně trpí nějakou poruchou či fóbií.

Aviafobie - strach z létání patří mezi časté fobie. Aviafobie - strach z létání patří mezi časté fobie. | SHUTTERSTOCK.COM

Britští experti však varují, že používání tohoto léku vyvolává mnoho složitých otázek.

Profesor John Harris, expert na biologickou etiku na univerzitě v Manchesteru, uvedl: "Je to samozřejmě na konkrétní osobě, zda si přeje riskovat vedlejší účinky, včetně těch psychických, které s vymazáním nepříjemných vzpomínek souvisí.

"Složitá by byla třeba situace, kdy by oběť např. násilí chtěla vymazat bolestné vzpomínky, s nimiž by však byla vymazána i její schopnost proti násilníkovi svědčit."

"Stejně tak zločinci a svědci trestné činnosti mohou, pod rouškou vymazání nepříjemných vzpomínek, učinit sami sebe neschopnými poskytnout výpověď."

Paul Farmer, výkonný ředitel oddělení pro duševní zdraví, řekl, že je znepokojen "zásadně farmakologickým" přístupem k takovým problémům, jako jsou úzkosti a fóbie. Prohlásil také, že nechtěným důsledkem této 'léčby', by mohla být i likvidace pozitivních vzpomínek.

Damien ( 17. listopadu 2016 22:19 )

 Hned jak to bude mozne vyzkousim

mouse ( 18. února 2009 08:50 )

šoupne oběti rovnou, a je po zločinu.

Zobrazit celou diskusi