Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Oktoberfest 21. století je jako lunapark topící se v pivu

Autor: Sandra Apostolidisová, Pavel Hofman, Kjos - 
17. září 2011
20:55

Hledáte výmluvu, proč se opít ještě před polednem? Vyrazte do Mnichova! Právě tam totiž včera odstartoval 178. ročník největšího a nejslavnějšího pivního festivalu Oktoberfest. Celé centrum města zaplavily davy turistů s tupláky v rukou i místních v typických bavorských krojích. Ty byly ale také jedinou připomínkou dlouhé historie, kterou za sebou Oktoberfest má. V roce 2011 víc než co jiného připomíná obrovský lunapark. Jen jsou tu všichni tak nějak... veselejší.

Německá dechovka, dmoucí se výstřihy, desítky kolotočů a skloňování slova »pivo« ve všech světových jazycích – zhruba tak by se dala celá akce shrnout. „Sorry,“ zní z úst všech okolo nejčastěji, když do někoho vrazí nebo na cizí rameno ucintnou trochu svého piva. Není to nic neobvyklého, když se na nepříliš velkém prostoru sejde okolo půl milionu lidí.

Letošní Oktoberfest zahájil v jedenáct hodin dopoledne průvod, který zablokoval dopravu na několika hlavních tazích. Z lehce kýčovitých alegorických vozů mávali do davu pánové v kostkovaných košilích a kalhotách s kšandami a dámy v pestrobarevných krojích, které v oblasti dekoltu nenechávaly příliš místa pro představivost. Němkám stylové šaty seknou, na Oktoberfestu ale není ničím výjimečným potkat v nich třeba černošku nebo Asiatku, což přece jen působí trochu kuriózně.

V pravé poledne se rozjely všechny atrakce a otevřely pivní stany – narychlo stlučené zvětšeniny domků jako z Doktora z hor. Před všemi se ihned utvořil nekonečný had vyprahlých návštěvníků, takže dostat se dovnitř bylo jen pro hodně ostré lokty. Uvnitř to vypadá vždy zhruba stejně – stovky dlouhých stolů a lavic, tisíce lidí, desítky číšníků, co bez problémů roznáší až deset litrových piv současně, a minimum kyslíku.

V okolních stáncích a stánečcích je k sehnání vše od obrovských bratwurstů přes cukrovou vatu až po trička s nápisem I love Oktoberfest. A mezi tím vším blikají horské dráhy, domy hrůzy a několik variací klasického řetízkáče. Matějská by se mohla jít zahrabat.

Národního kouzla v té masové pijatice příliš nezůstalo. Všechno je to spíš jeden velký byznys. Aby taky ne, když jedno pivo tu stojí v průměru 9 eur! Ale přesto... Po pár tuplácích a buřtech s cibulí vás napadne jediné: A za rok znovu!

pepazdp ( 18. září 2011 01:38 )

Á nora20 si pořídila novej nick Tak co socko, máš vlašák v akci? Jestli ne tak v Mnichově ho bude dost

pepazdp ( 18. září 2011 01:36 )

Ty wole, německý pivo ani zadara To je horší jak Starobrno

Shelby16 ( 17. září 2011 23:16 )

ale chtěla bych se mít jednou jako Němka, pěkný červený bavoráček a luxusní stylové oblečení a kabelku od Diora

Shelby16 ( 17. září 2011 23:11 )

Viděla jsem dokument v TV z Oktoberfestu, je tam veselá atmosféra a milí lidi, akorát teda šíleně draho !! To pivo jak je drahý, to snad nemyslejí vážně ! Ani párky bych si tam dát nemohla jak to jídlo mají drahé, zlaté Česko a víkendové slevy v supermarketech pro méně majetné

Zobrazit celou diskusi