Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Společnosti BP: Její ropa mění ptáky v ropáky

Autor: ČTK, oj - 
9. června 2010
05:00

Apokalypsa přírody podél pobřeží Mexického zálivu, které se po celé týdny všichni obávali, se rychle stává strašlivou realitou. Kvůli neschopnosti společnosti BP umírá pod nánosy ropy všechno živé a počet mrtvých ptáků a mořských tvorů každým dnem prudce stoupá.

Pelikáni se snaží vyprostit z ropy husté jako dehet, která se drží v kalužích hlubokých po pás, zatímco další rozpínají neužitečná křídla, z jejichž per jim kape olejovitá kaše. Na pobřeží voda vyplavuje mrtvé ptáky a delfíny pokryté kalem. Přesně tento smutný pohled se naskytne každému, kdo se na pobřeží Mexického zálivu dostane. "Je mi z toho zle," říká turistka z Tennessee.

Mají umytí ptáci šanci přežít?

Odborníci se přou, jestli má čištění ptáků vůbec smysl. Šance těch, kteří přišli do kontaktu s ropným kalem vypouštěným firmou BP, jsou velmi malé. Spolknutá ropa se rychle usazuje v játrech nebo ledvinách a kvůli tomu mnoho zvířat nakonec stejně zemře. Pokud navíc v moři zůstává ropa, hodně úspěšně vyčištěných ptáků se znovu vrací do znečištěných oblastí.

Dokonalá přeměna pelikána v ropáka podle BP

Oplaťte šéfům BP stejnou mincí

Naftařská firma British Petroleum se stala synonymem škůdce životního prostředí a mnozí by pod nánosem husté ropy rádi viděli šéfy společnosti, která je za všechno odpovědná.

Katastrofa zatím nedosahuje takové úrovně jako tomu bylo v případě havárie ropného tankeru Exxon Valdez u Aljašky. Odborníci ale varují, že mokřiny, pláže a pobřežní vody zálivu kypící širokým spektrem živočichů by se mohly stát smrtící zónou, kde se úhyn potáhne měsíce nebo roky.

Středa je již 51. dnem, kdy do Mexického zálivu uniká ropa. Rozsah největší ekologické katastrofy v dějinách USA se přitom stále zvětšuje. Američané viní jak firmu, tak vládu z toho, že problém od počátku neřešily dostatečně odpovědně. Prezident Barack Obama ale kritiku považuje za nespravedlivou. „Nemluvím s experty pro zábavu. Mluvím s nimi, abych věděl, koho mám nakopat do zadku," bránil se šéf Bílého domu.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi