Pondělí 6. května 2024
Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav
Oblačno, bouřka 21°C

Němci zuří: Každému Řekovi jsme dali 9000 euro!

Evropa se na ně skládá, Řekové protestují
Otevřený dopis Řekům  (Autor: Michal Šula)
Autor: pes - 
10. května 2010
12:48

Německý magazín Stern tvrdě útočí na protestující Řeky. Vyčítá jim, že mají daleko vyšší platy i důchody, a přesto každému Řekovi Německo přispělo za 29 let v přepočtu na hlavu přes 9 tisíc eur!

Německý novinář Walter Wüllenweber z magazínu Stern v otevřeném dopise připodobňuje Německo do role tetičky, která dítěti nezištně přispívá bankovky na dárky k narozeninám, první kolo nebo první dovolenou. Tyto "rodinné příspěvky" pak vypočítává na 100 miliard eur, které Řecko odčerpalo z unijní kasy, zatímco Německo do ní od roku 1981 200 miliard vložilo.

Půjčujeme vám, ale sami nemáme na chleba

Wüllenweber v dopise označuje Řecko za nejdražšího přítele Německa. Vyčítá Řekům, že zatímco pomyslná tetička jezdí po děravých silnicích, má sotva na placení elektřiny a platy v Německu od zavedení eura nestouply, oni protestují za více než dvojnásobné důchody a berou si od Evropské unie další finanční pomoc.

Řeckým lékařům pak radí, aby utáhli opasky a místo protestování se starali o pacienty. "Vaše nové porsche si sice objednáte o rok později, ale Vy to přežijete," vzkazuje jim.

Řečtí důchodci, je to vaše vina

Wüllenweber se naváží bez okolků i do řeckých důchodců. "Vy jste generace, která za tuhle mizérii může," obviňuje Řeky, kteří pobírají důchody ve výši až 95 % svého platu, zatímco Němci sotva 40 %. Nakonec radí všem občanům Řecka, aby neobviňovali z krize politiky, protože plní jen přehnaná přání občanů.

Není to poprvé, co se Wüllenweber do Řeků naváží. V únoru publikoval článek v řeckém pravicovém deníku Katmerini, kde Řecko označil za ráj korupce, daňových úniků a lenosti. Řečtí poslanci na oplátku označili útoky Němců za nehoráznost.

Evropská unie nakonec pomůže Řecku balíčkem v celkové sumě kolem 750 miliard eur (přes 19 bilionů korun). Na pomoc Řecku se skládají státy eurozóny. Ke stabilizaci eurozóny přispěje také Mezinárodní měnový fond. Podmínkou pomoci jsou velké úspory v Řeckém rozpočtu, se kterými ale nesouhlasí řečtí občané a dávají to hlasitě najevo.

antoniocosi ( 12. května 2010 14:16 )

Ty jsi ULJANOVOVÁ NE ???

antoniocosi ( 12. května 2010 14:14 )

Ty a bara...totálně mentálně vyrabovaný Tak si do toho žlabu ty ho...na dej, aby jsi věděl do čeho jdeš

arcaben ( 12. května 2010 14:11 )

S nekulturním a nekultivovaným hulvátem nemá cenu diskutovat,takže si tu hoň triko třeba s agent700=přeji příjemnou zábavu.

antoniocosi ( 12. května 2010 14:10 )

Ty si dojdi k Chocholouškovi...

antoniocosi ( 12. května 2010 14:09 )

Zobrazit celou diskusi