Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Janota: Problémy Řecka dopadají na Česko

Eduard Janota neslibuje růžovou budoucnost
Eduard Janota neslibuje růžovou budoucnost  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
9. května 2010
17:11

Problémy Řecka a jiných zadlužených zemí eurozóny začaly dopadat i na Česko. musíme si dráž půjčovat na trzích, což může český rozpočet stát až 5 miliard navíc.

Česká republika se zřejmě bude po celý letošní rok kvůli problémům Řecka potýkat s náklady na profinancování svých dluhů, uvedl v dnešním pořadu České televize Otázky Václava Moravce ministr financí Eduard Janota. Výnosy dluhopisů totiž kvůli řecké krizi rostou a český rozpočet to může podle Janoty stát navíc čtyři až pět miliard korun.

"Očekávám problémy s růstem výnosů na profinancování dluhu a budeme se s tím potýkat celý letošní rok. Za posledních sedm dnů se výnosová křivka zvýšila o 0,4 procentního bodu. Teoreticky, kdyby se situace nezměnila, tak to bude letos znamenat dopad do rozpočtu ve výši čtyř až pěti miliard korun," uvedl ministr. Úroky u dluhopisů nyní rostou a to prodražuje jejich splácení.

Ministerstvo tak podle něj v současné době zvažuje, zda nyní vydat nové dluhopisy. MF přitom již delší dobu plánuje emisi dluhopisů v eurech. "Naštěstí jsme v situaci, že splátka naší jistiny části dluhu je až na konci října," dodal ministr.

Již dříve Janota uvedl, že Česká republika nemusí v současné situaci za každou cenu nabízet na trhu státní dluhopisy v eurech. "Dokud nebude mít ministerstvo financí jistotu o úspěšnosti emise, tak ji může klidně odložit," uvedl již dříve Janota.

Státní dluh České republiky se od počátku roku do konce března 2010 zvýšil o téměř 39 miliard korun na 1,217 bilionu korun.

V letošním roce si chce ministerstvo financí půjčit 280 miliard korun, v roce 2011 téměř 306 miliard a v roce 2012 téměř 313 miliard korun. Vyplývá to ze strategie financování a řízení státního dluhu na rok 2010.

komentator ( 10. května 2010 12:32 )

V této zemi držela Topolánkova vláda seniory pod krkem. Zmrazila jim důchody. Bohatým a lidem s vysokými příjmy Kalousek a Topol silně snížili daně a sociální odvody tj. reforma byla v rpospěch bohatých, kteým se zvýšily příjmy. A Ubralo se ženám na mateřské, invalidům. Stručně řečeno Topol a kalousek šetřili na chudých a dávali z rozpočtu bohatým.

zirafa ( 9. května 2010 21:23 )

no, máš pravdu, ale cos tím chtěl říct?

hippo-hroch ( 9. května 2010 21:01 )

Je s podivem, že důchod v ČR je 400 EUR a v Řecku 1 500 EUR, u mzdy je o o 20 % víc a navíc mají 13 a 14 platy, my jsme ve stejných potížích s hospdařstvím jako oni, jen naši lidé jsou proti nim chudáci.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa