Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Američtí komunisté vítají finanční krizi

Archív
Archív  (Autor: Archív)
Autor: Famous - 
15. října 2008
13:41

Z finanční krize šílí materialisticky založení kapitalisté, je lhostejná duchovním lidem žijícím v hmotné askezi, ale se skutečným nadšením ji vítají američtí komunisté.

Tamní marxisté-leninisté totiž vidí v této krizi důkaz selhání kapitalismu a skutečnost, že jedinou schůdnou cestou je právě socialismus.

"Jsme velmi nadšení, cítíme, že nastal bod zvratu," věří Libero Della Piana, šestatřicetiletý předák amerických komunistů sídlící na kapitalismem předraženém Manhattanu.

"Můžeme si dovolit být méně v obranném postavení poprvé od Ronalda Reagana a můžeme své učení šířit v přestavované Americe s novým významem, při přestavbě lepšího světa, místo učení založeného na nenasytnosti vyvolených," dodal Della Piana.

Komunistická strana Spojených států byla založena v roce 1919, ale nikdy tam moc neprorazila. Její členové byli vyloučeni ze společnosti během studené války a diskriminováni zvláště v padesátých letech při silné protikomunistické politice země.

Dnes má strana na tak obří stát směšných tři a půl tisíce členů, takže vůči hlavním dvěma stranám – demokratům a republikánům – se jedná o zanedbatelnou opozici.

Jenže po velké finanční krizi komunisté věří, že se stanou významným hráčem na americké politické scéně.

"Přijímáme stále víc a víc telefonátů, máme více stížností veřejnosti, zvyšuje se zájem o naši stranu. Doufáme, že s námi začnou diskutovat. V příštím období vidím, že bude hrát komunistická strana svou roli. Lekcí číslo jedna z této krize je: trh se nemůže regulovat sám o sobě. Jinak se vymyká kontrole," dodal Della Piana.