Krize dopadla i na banku Bradford & Bingley a dokonce i islandskou Glitnir. Na evropských burzách se okamžitě propadaly akcie bank. Pražská burza během dne ztrácela skoro pět procent.

Těsně před pádem zachránily banku Fortis, která působí v Beneluxu, vlády těchto zemí a Evropská centrální banka. Poskytly jí 11,2 miliardy eur.

Podobně skončily potíže britské banky Bradford & Bingley. Hypotéky za 50 miliard liber byly převedeny na stát, aktiva a dvě stě poboček odkoupí španělská banka Santander. Ta ujistila klienty, že jejich úspory jsou v bezpečí.

Islandská vláda se pak rozhodla převzít kontrolu nad třetí největší bankou v zemi Glitnir. Finanční injekci v řádech miliard eur musela dostat i německá hypoteční banky Hypo Real Estate, která tak má šanci na uzdravení. Další oběť krize – šestá největší americká banka Wachovia se pak dočkala převzetí od největší americké finanční skupiny Citigroup.

Prezident USA George Bush přitom obhajoval plán na záchranu finančního sektoru. "Peníze, které budou do stabilizačního programu vloženy, se vám vrátí zpět," vzkázal Bush daňovým poplatníkům. Vyzval zákonodárce, aby plán na vložení 700 miliard dolarů (asi 12 bilionů Kč) schválili.

 

 

Ceny ropy dál klesají: Nafta je o padesátník levnější

Světové ceny ropy kvůli strachu z šíření finanční krize v evropském bankovním sektoru dál klesají. Z paniky totiž těží dolar, který posiluje a tak se cena ropy dostala až ke 100 dolarům. Kvůli tomu také čeští motoristé čepují levnější benzin a naftu. Podle CCS za minulý týden cena Naturalu 95 klesla o 39 haléřů na průměrných 30,70 Kč a nafta zlevnila dokonce o padesátník na 31,86 Kč.

(Více o finanční krizi čtěte zde!)