Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Těžký život s autistou, i když nadaným: Rád maluje komiksy, ale děsí se dotyků!

Autor: Tereza Hodáliková - 
29. prosince 2012
18:05

Před 15 roky zjistila Helena Németová (52) z Prahy, že má doma malého autistu... Dnes už je Ladimu osmnáct a vyrostl z něj malíř komiksů! Jednoho se však bojí – lidských dotyků.

„Dávali film Rain Man, já se podívala na Ladiho, pak na televizi a bylo mi to jasné,“ říká Helena Németová. Ladi nezná otce, na život jsou sami dva.

Zajatec rituálů

Autisté milují denní režimy. „Musí vědět, kdy a kde má být, co se bude dít. Třeba když přijde návštěva, musím mu to už dopředu oznámit,“ vysvětluje Németová. „Každé ráno ho musím probudit, nasměrovat na záchod. Jeho samotného by to totiž nenapadlo,“ dodává.

Dalším rituálem, co Ladi dělá, je, že po probuzení se musí podívat do snáře, co se mu zdálo. „Pokud se jeho denní režim jakkoliv naruší, začne neskutečně řvát. Vztekat se,“ smutní Helena.

Záchvat mu může způsobit i dotek matky. Když ho chce obejmout, musí se ho zeptat. Většinou jí ale odpoví NE! Jednou za čas se ale stane, že ji pohladí...

Spásný Čtyřlístek

Už od mala pozorovala Ladiho matka, že její syn má nadání na malování. První obrázek mu otiskli, když mu byly čtyři roky. Nyní se vypracoval tak, že jeho příběhy se objevují na stránkách časopisu Čtyřlístek speciál.

„Jeden příběh mi trvá tak hodinu, než ho celý vymyslím, nakreslím a napíšu k němu příběh,“ pochlubil se Ladane Német s tím, že už vymyslel více než 80 postav. Jedna z nich je inspirovaná jeho mamkou. „Je to mrož Helena. Mám ji nejraději ze všech,“ dodal malíř.

Ladi se vypracoval tak, že jeho příběhy se objevují na stránkách časopisu Čtyřlístek speciál. Ladi se vypracoval tak, že jeho příběhy se objevují na stránkách časopisu Čtyřlístek speciál. | Blesk – Martin Hurda

Aspergerův syndrom

Ladi má Aspergerův syndrom, který patří mezi poruchy autistického spektra. Vyznačuje se potížemi v komunikaci a sociálním chování, které jsou v rozporu s celkově dobrým intelektem (u některých jedinců může být i nadprůměrný). Lidé s Aspergerovým syndromem mají problémy s navazováním přiměřených vztahů s druhými lidmi.

Zdroj: aspergeruvsyndrom.cz, praha.apla.cz

Máma Helena: Jak to zvládáme...

Můj syn je pro mne vším. Přesto, že je zvláštní, že mě nechce obejmout. A že když je mi nejhůře a potřebuji ho nejvíce, musím se ho zeptat, zda mě obejme. Častokrát se bohužel stalo, že mi řekl: Teď ne mami!

Ale jsou i situace, které se opakují a vždy mě pobaví. Syn má například rád, když slyší v autobusu MHD znělku oznamující změnu tarifního pásma. Někdy ho to tak nadchne, že začne radostí plakat a má husí kůži. Velký problém je jeho strach z vody. Říká, že ho bolí, když ho sprchuji. Řve na mě, že mu ubližuji. Je strašné to poslouchat od svého syna.

Časem jsem také zjistila, že je pro syna velký problém televize. Nejhorší jsou určitě zprávy – nerozumí tomu, proč je válka proč se lidi nesnášejí, zabíjejí či znásilňují ženy. Najednou začne plakat a řvát. Dostává se do záchvatu. Proto když jsou zprávy, okamžitě televizi vypínám.

valentinar ( 31. prosince 2012 11:46 )

imangabriela: Přeju Vám i Vašemu dítěti všechno dobré

valentinar ( 31. prosince 2012 11:45 )

To nečti, čúzo.

londynskypes ( 31. prosince 2012 05:00 )

imangabriela ti ho nezavidim ....nase deti jsou zdrave a vzdelane ,nikomu neni co zavidet mit takove dite doma!!

imangabriela ( 30. prosince 2012 12:00 )

chrlil-omluva, klávesnice se mnou nekomunikuje od včera, ale to není problém. Spíš se dívám na ní, než co poté výjde za chyby. Chci jen dodat, že Vám netykám, což jak vidím, tady je to zcela běžné. Pokud Vám dělá radost tykání, je to Váš problém, poslušte si, mně to neubližuje. Jen, že mluvíte o nějakém způsobu chování.....Vše dobré přeji!

imangabriela ( 30. prosince 2012 11:56 )

Ahoj beloska, čím nadávám drahoušku? Tím, že, slušně odpovídám, četl/a jste všechny urážky, kterými mne ten člověk častoval, tak čtěte. Dále psal mimo celý obsah článku. Dokonce se pustil a vehementně do paní, které příběh patří.Která chce upozornit na postižení typu PAS. Takže moje slušnost je vzkutku čistá a rýzí. To říkám s čistým svědomím. Nic neoplácím, neumím to, dokonce jsem se ve 3h. kdy jsem odsud odešla, modlila za toho pána a přála mu, aby si vše užíval dlouhá léta, která tady s námi prožije. Příjemný den přeji a rovněž KRÁSNÝ A NIKÝM NEZLOMENÝ ROK 2013...... Iman Pokud jste čel/a všechno, Víte, že jeho celé věty, sloupce, kdy hrlil Ďábla ze sebe, jsem skutečně myslela a né jediná, že se jedná o adolescenta, nebo jinak postiženého člověka. Myslím tím,postižený je každý něčím. Fakt, kdy se "obnažil" ze svého soukromí, nevěřila jsem, že tyto slova tady vkláda DOSPĚLÝ muž. Prosím, pokud máte čas, chuť hlavně a nic jste jěště nečetl, zkuste to. Zdravá intuice Vám napoví. děkuji!

Zobrazit celou diskusi