Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Blesk vzdává poctu maminkám: 4 příběhy matek hrdinek

Autor: Jan Rajchl, Zuzana Rathouská - 
14. května 2012
06:12

Svátek matek, který se slaví od roku 1914 druhou neděli v květnu, připadl na uplynulý víkend. Je to den, kdy vzdáváme našim maminkám poctu. A ony si ji zaslouží. Blesk přináší příběhy matek, se kterými se život nemazlil. Ale nevzdaly se.

Jsou to příběhy žen hrdinek, které se obětovaly pro své nejbližší. A Blesk jim a všem dalším matkám tímto vzdává poklonu.

Pusa pro mámu! Největší odměna!

Petra Kunášková (36) září štěstím, když ji syn Jakoubek (3) políbí. Je totiž autista a na rodiče poprvé pohlédl před rokem. Tehdy lékaři diagnostikovali jeho postižení. Pediatrička rodičům předtím neustále opakovala, že jejich syn je v pořádku, jen je trochu líný. Jakub přitom dokázal několik hodin nehnutě prosedět na jednom místě. „On nás do té doby vůbec nepotřeboval, nemluvil, nepodíval se na nás, nevnímal nás, byli jsme pro něho vzduch,“ vzpomíná na hrozné období maminka Petra.

Celé dny proplakala. Nyní, když už ví, o co jde, se však vzchopila a s obrovským nasazením se pustila do odborníky doporučované léčby a nejrůznějších terapií. A výsledky se dostavily. Jakoubek mamku nejen poslouchá, ale už se jí dokáže podívat i do očí a dát jí i pusu z lásky…

Petr: Nebýt mámy, už bych tady nebyl

Mámo, děkuji! Dáša Jánská (76) z Plzně se pousměje, když jí syn Petr (36) takhle vyjádří svůj vděk za to, co pro něj dělá. Bez maminky by tady už nebyl.

Ještě před pěti lety byl Petr plný plánů. V lednu 2008 měl ale autonehodu, kterou nezavinil, a od té doby mu nefungují ledviny a musí chodit na dialýzu. Nikdo ho proto nezaměstná. Invalidní důchod 8 tisíc utratí za léky a zdravotní pomůcky. „Z mého důchodu 9 tisíc musím platit nájem, vodu, elektřinu a jídlo. Petr se před 4 měsíci konečně dostal na transplantační listinu a má šanci, že by mohl už zase normálně žít,“ svěřila se maminka Dáša.

I když šetří, kde se dá, často s penězi nevyjde. „Peníze na jídlo někdy nejsou. To se musíme omezit. Maminka si na stará kolena takový život nezaslouží,“ dodává Jánský.

Syna bránila vlastním tělem

Jako lvice bojovala o svého syna Honzíka (5) Eva Nedbalová (25) z Čeradic na Lounsku. Vlastním tělem ho bránila před útočícím psem, který utekl svému majiteli.

Americký buldok je napadl letos v březnu na zastávce, kde čekali na autobus. Soustředil se hlavně na chlapce. Nejdříve mu olizoval ruku, pak ale zaútočil. Zakousl se mu do stehna, poranil mu bok a natrhl ucho. Matka se snažila vzít syna do náruče, pak ho vysadila na lavičku a sama tam vyskočila také. Zvíře na ně ale doráželo dál. „Stáhl nás dolů. Nakonec jsem syna povalila na zem a zakryla ho vlastním tělem,“ popsala matka. I když sama utrpěla podlitiny po celém těle a rány, které jí museli na chirurgii sešít, Honzíkovi tím zřejmě zachránila život.

Máma dvou dětí věnovala kamarádce ledvinu

Život zachránila kamarádce máma dvou dětí Gabriela Jochymková (29) z Třanovic na Frýdecko- Místecku. Byla na mateřské a darovala Barboře Smilovské (41) před 5 měsíci ledvinu. I přesto, že jí to nemocná přítelkyně zpočátku zakazovala a rozmlouvala.

Když se jednou Barbora vrátila domů s tím, že jí selhávají ledviny, Gábina vykřikla: „Já ti tu ledvinu dám!“ Jako dárce krve věděla, že kamarádka má stejnou krevní skupinu. „Okamžitě a hodně dlouho jsem ji od toho zrazovala s tím, ať neblbne, že je mladá a má malé děti. Nenechala si to ale rozmluvit a stála si na svém,“ řekla dále Barbora s tím, že je to nejcennější dar, který kdy mohla v životě dostat. „Od operace je to už pátý měsíc a já jsem šťastná, že i Gabriela je v pořádku,“ dodala Barbora.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi