Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zlatý papežský vlak přijel poprvé do Čech

Autor: Slávka Červená, ljšk - 
22. září 2011
16:09

Zářil zlatě jako sluníčko a stál na první koleji nádraží ve Starém Městě na Uherskohradišťsku. Do ČR přijel vůbec poprvé „papežský vlak“. Včera si ho zdarma prohlédly stovky lidí.

Vlak o dvou vagonech je vzpomínkou na papeže Jana Pavla II. Z iniciativy polských železničářů má žluto-zlatou barvu se zlatými holubicemi a nápisem Totus tuus – Celý tvůj. Běžně jezdí mezi Wadowicemi, rodištěm Karola Wojtyly a Krakovem. Cestující se ocitají ve vlakové galerii. Na slunečních clonách v oknech jsou instalovány desítky fotografií z papežových cest po celém světě. Raritou je, že jde o jediný vlak na světě, vysvěcený papežem. Aktu se ujal současný papež Benedikt XVI.

Vlak měl včera první zastávku ve Starém Městě, nedaleko poutního Velehradu, který Jan Pavel II. navštívil v roce 1990. Prohlídku si nenechaly ujít řádové sestry z Boršic nebo Františka Netopilová (62) a Božena Lungová (70) z Hodonínska. „Byl to zlatý člověk, proto asi i ta barva vlaku. Byla jsem u všech návštěv Sv. otce u nás i v Římě, kde nás přijal. Byl to neuvěřitelný zážitek,“ vzpomínala paní Božena. Ve čtvrtek a pátek si vlak mohou prohlédnout v Olomouci, poté v Hradci Králové, Praze a ve Staré Boleslavi.

Zobrazit celou diskusi