Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

V Česku se nejvíce krade!

Podle některých odhadů se v Čechách ukradne zboží až za 9 miliard korun
Podle některých odhadů se v Čechách ukradne zboží až za 9 miliard korun  (Autor: Policie ČR)
Autor: ČTK, jak - 
11. září 2010
11:12

V Česku se v porovnání s ostatními státy EU krade v obchodech nejvíce zboží. Letos zřejmě padne nový rekord a z obchodů zmizí věci za více než devět miliard korun. Uvedl to server iDnes.

Čeští obchodníci přišli podle průzkumu britské společnosti kvůli zlodějům za loňský rok o zboží v hodnotě 374 milionů eur. Podle průměrného kurzu za rok 2009 tedy asi o 9,8 miliardy korun. Na částce se výrazně podílejí sami zaměstnanci a chyby obchodníků, ale víc než polovina jde na vrub krádežím zvenku.


Představitelé řetězců informace o kradeném objemu ukradeného zboží většinou nezveřejňují. Na kolik je krádeže každoročně přesně přijdou, nelze proto s určitostí říct. Podle britského průzkumu, který se zakládá na anketě mezi evropskými obchodníky, činily ztráty v Česku 1,47 procenta obratu firem. To by například v případě obchodního řetězce Billa dělalo 300 milionů korun. Některé odhady však mluví o ztrátě až tří procent obratu, upozornil iDnes.

Nejvíce se krade Móda a potraviny

Nejvíce se krade v obchodech s módou, na druhém místě jsou potraviny. "Pachatelé se nejčastěji zaměřují na alkohol, cukrovinky či instantní kávu. Nedaří se nám eliminovat krádeže holicích strojků a žiletek. Zaznamenali jsme také několik pokusů o krádež elektroniky, například plazmové televize," řekl mluvčí řetězce Albert Lukáš Hora.


Na čtvrté příčce se překvapivě umístila knihkupectví. "Absolutní jedničkou jsou komiksy. Ty nejdražší, speciální edice třeba za 700 korun, jsme museli dát pod sklo. Jen ty nejlevnější jsou ve volném výběru," řekl spoluzakladatel a donedávna spolumajitel sítě knihkupectví Neoluxor Jiří Jirásek. Málo se naopak kradou boty.

anelam ( 14. září 2010 16:35 )

Pipino,bez auta se neobejdeš,když zrušili hromadu spojů,zdražili jízdné a musíš dojíždět do práce třeba i 60 km....to ti přijde laciněji to auto!

gogo ( 14. září 2010 12:26 )

Přesně tak. A navíc jsme zde na každém kroku okrádáni zahraničními firmami, které se nestydí vůbec. Od bank počínaje, přes fabriky a markety konče...

suskyn ( 13. září 2010 17:46 )

A já se nedivím.Krade se všude,dobře nám to ukázali naši politici,vše co bylo ve státní kase je nenávratně pryč!Tak proč by si chudák občan taky něco neukrad?A nejen romové ale paničky ověšené zlatem nechají své děti snísti cokoli ještě než dojdou k pokladně.

lichn ( 12. září 2010 10:29 )

Pokud jde o""národnostní""-pardon_podnárodnostní menšinu""-oni nekradou,páč mají moc tlusté pupky a tudíž se do kabinky v prodejně nenacpou-a navíc to v jejich případě není nutné.Oni si počkají na sociál.dávky a v klidu si to koupí-vl. z našich peněz-Představte si milánkové-že každý z nás má v podstatě adopt-přerostlé-břichaté a přičmoudlé dětátko-které dotuje.No nejní to krásné?!A proto se radujme ,když nějaké z těchto dítek vyjde na ulici ve značkovém oblečení-protože tohle je vizitka naší starostlivosti.Navíc bych ještě zdůraznil,že musíme víc přidat-najděte si vedlejšáky-¨(já už mám dva )-protože se k nám chystá další masa dětiček ze Slovenska.Tak at´jim u nás zajistíme příjemné bydlení-značkové oblečení a vybrané dobroty-aby žádné vyhublé holátko nepošlo.Chtěl bych navázat na článek níže---KRIZE VE TŘICÁTÝCH LETECH---Před tím ,kdo jej napsal-smekám klobouk-protože tohle je ta nejčistší pravda.Ach vrátit ten čas našich rázných-fér dědků s fajfkou.

gogo ( 12. září 2010 10:11 )

Neviděl bych to zas tak černě... Netřeba si sypat popel na hlavu více než je třeba... Já nekradu, Vy nekradete... A jistě nás takových bude více... Takže hlavu vzhůru !

Zobrazit celou diskusi