Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Spor o katedrálu sv. Víta se chýlí ke konci

Církev zvažuje stažení stížnosti.
Církev zvažuje stažení stížnosti.  (Autor: Reuters, EPA)
Autor: ČTK, oj - 
21. května 2010
19:35

Katolická církev jedná se státem o společném spravování katedrály svatého Víta na Pražském hradě. Podle Českého rozhlasu se tak spor o památku chýlí ke konci. Oboustranná jednání potvrdil pražský arcibiskup Dominik Duka. Vedení církve zároveň zvažuje stažení stížnosti u Ústavního soudu.

Památka patří na základě soudního rozhodnutí státu, církev neuspěla ani s dovoláním u Nejvyššího soudu. Ústavní stížnost podala loni v květnu, kdy v jejím čele stál kardinál Miloslav Vlk. Po jeho odchodu vyzval Ústavní soud nového arcibiskupa Duku, aby zvážil, zda chce ve stížnosti pokračovat. O tom nyní jedná Metropolitní kapitula chrámu svatého Víta a Kolegiátní kapitula všech svatých, kterých se spor týká.

Církev se chce zároveň dohodnout se Správou Pražského hradu na společném spravování chrámu. "Ta jednání probíhají a chýlí se konci," řekl rozhlasu Duka. Ochvat je potvrdil, ale další informace nesdělil.

Spor běží od roku 1992

Církev se snaží katedrálu na státu vysoudit od roku 1992. Obecné soudy stály na její straně až do doby, kdy do sporu zasáhl před třemi lety Nejvyšší soud (NS). Opřel se o vládní nařízení z roku 1954 o chráněné oblasti Pražského hradu. Podle ní památka patří všemu československému lidu, tedy státu. Stanoviskem NS pak byly vázány i obecné soudy, a v dubnu 2008 tak církev spor o katedrálu pravomocně prohrála. NS pak rozhodnutí soudu znovu potvrdil.

Církevní představitelé v čele s Vlkem tvrdili, že v dlouholetém sporu bylo porušeno jejich právo na spravedlivý proces. Argumentovali zejména přítomností bývalého komunistického funkcionáře v senátu NS.

Kdyby církev nyní stáhla ústavní stížnost, soudce Ústavního soudu Vojen Güttler by podle dřívějšího vyjádření řízení zastavil.

Katedrála je nejnavštěvovanějším českým chrámem a jedním ze symbolů české státnosti. Byla místem korunovace českých králů. V její kryptě jsou uloženy ostatky významných českých panovníků, šlechticů a církevních hodnostářů. V katedrále jsou rovněž uschovány české korunovační klenoty. 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi