Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Tohle se Čaputové nepovedlo: Zmačkané šaty, kapela na palubě speciálu a změna protokolu

  • Autor: Darina Jíchová - 
    22. 6. 2019
    05:02

    Nová slovenská prezidentka a vůbec první žena v úřadu Zuzana Čaputová dodržela tradici a její první destinací, kterou jako hlava státu navštívila, bylo Česko. Včera dorazila do Prahy, den před svými šestačtyřicátými narozeninami rokovala s prezidentem Milošem Zemanem (74), který o ní prohlásil, že je „mladá a krásná“. Z politického hlediska se její návštěva obešla více méně bez problémů, slovenský tisk si ale přece jen několika drobností všiml. Čaputová to zase „schytala“ za šaty, (ex)přítele Petera Konečného a kapelu na palubě prezidentského speciálu.

  • 1.Zase ty šaty

    Čaputová není v úřadu ani týden a už má na kontě dva skandály, oba se týkají nešťastného výběru šatů. O slovenské prezidentce se většinou v médiích píše jako o „půvabné blondýnce“, ani ona se ale nevyvarovala několika módních přešlapů.

    Zuzana Čaputová si na Slovensku převzala prezidentský úřad (15. 6. 2019) Zuzana Čaputová si na Slovensku převzala prezidentský úřad (15. 6. 2019) | Reuters

    Asi největší kritiku sklidila za bleděmodré šaty od návrháře Borise Hanečka, ve kterých skládala prezidentský slib. Stylisté byli nekompromisní a neobměkčila je ani symbolika, kterou mělo zdobení výstřihu a rukávu, mašle měla představovat řeku Dunaj. Verdikt byl jasný, Čaputové šaty zkrátka neseděly.

    Nepotěšila ani smaragdově zeleným modelem, rovněž od Hanečka, ve kterém přiletěla do Prahy. Šaty byly evidentně z mačkavého materiálu a byť se prezidentka snažila – z Bratislavy odlétala v černém a převlékla se až na palubě, vedle nažehleného Zemana a vojáků v uniformě, působila „zmuchlaně“.

    Módní redaktoři byli ale tentokrát smířlivější, o Čaputové napsali, že jí sluší barva a střih, mačkavou látku vytkli návrháři.

  • 2.První frajer zůstal doma, Ivana musela taky

    Čaputová je rozvedená, v současnosti žije s přítelem, textařem a fotografem Peterem Konečným, který jí byl podporou během volební kampaně. Povolební kolotoč ale asi neustál a novináři spekulují o tom, že se pár rozešel, nebo v dohledné době rozejde. Naznačuje to i jeho nepřítomnost na zahraniční cestě.

    Čaputová a Konečný tvořili pár jen rok. Čaputová a Konečný tvořili pár jen rok. | reprofoto/instagram/ZuzanaČaputová

    „Pan Konečný nebude prezidentku doprovázet na jejích zahraničních cestách,“ vysvětlila nepřítomnost tisková mluvčí prezidentské kanceláře Martina Goffová. Partnerskou krizi s prvním frajerem Slovenska, jak se umělci přezdívá, připustila i Čaputová.

    To, že Čaputová dorazila bez partnera, ale rozhodilo oficiální protokol. Český protokolista Ladislav Špaček vysvětlil, že při státních návštěvách se počítá, že dorazí i choť úřadující hlavy státu. Zeman zareagoval tím, že první dámu Ivanu Zemanovou nechal „doma“. Před pěti lety řešil hradní protokol stejný oříšek i v případě předchůdce Čaputové Andreje Kisky. Také on dorazil do Prahy sám, proto se česká první dáma oficialit nezúčastnila.

  • 3.Místo novinářů hudebníci

    Co prezidentce Čaputové nemůžou odpustit slovenská média, je fakt, že na palubu speciálu si místo některých reportérů pozvala členy hudební skupiny Živé kvety. Hudebníci vystoupili na koncertě s názvem Zuzana není sama doma, který byl součástí programu Čaputové a odehrál se na pražské Kampě. Název byl variací na představení Jiřího Šlitra a Jiřího Suchého Zuzana je sama doma, které se hrálo v divadle Semafor. 

    Umělci na palubě nejsou nic zvláštního

    „Kapela jede na soukromý výlet do Prahy vládním speciálem, ne oficiální státní akci, ale na soukromý koncert. To, že si je tam prezidentka veze, aby odehráli dvě písničky na akci, kterou pořádá nějaký pražský fanklub, už je jen taková vtipná poznámka pod čarou,“ komentoval humorista Rado Ondřejíček.

    Prezidentská kancelář ale rozhodnutí Čaputové brání. „Koncert byl veřejným bodem programu oficiální návštěvy prezidentky v Praze. Organizačně se na něm podílejí naši krajané. To, že prezidentka využila možnost vzít hudebníky na palubu, není neobvyklé. V minulosti prezident například brával umělce a podnikatele, kteří se programu návštěv účastnili,“ argumentuje prezidentská kancelář.

  • 4.Bratr na Kampě

    Prezidentská kancelář sice koncert označila za oficiální součást programu státní návštěvy, Čaputová se tam ale věnovala také jedné osobní záležitosti - slavila narozeniny. A co by to bylo za oslavu bez rodiny? Do Prahy s prezidentkou dorazil i její bratr Daniel Strapák, který se podle snímků dobře bavil.

    Bratr Zuzany Čaputové Daniel Strapák Bratr Zuzany Čaputové Daniel Strapák | Blesk:Jakub Poláček (Blesk)

    Čaputová šestačtyřicáté narozeniny zapíjela pivem, přijímala gratulace a rozdávala úsměvy na všechny strany. Čechy potěšila především větou, že rozumí demonstracím proti premiérovi Andreji Babišovi (ANO).

dessy ( 23. června 2019 12:59 )

Bačkory vynech. Při neuropatii je povolena ze zdravotních důvodů i v zaměstnání. Zdraví je přednější a nepřej si tu nemoc dostat. A není jen pitím mají to i děti, abych předešla zbytečnému komentáři.

dessy ( 23. června 2019 12:53 )

Klid, vše prý je dobře připraveno a zorganizováno, taková demonstrace je opravdu vzácná.

Chloritan ( 22. června 2019 23:09 )

Kdyby jen to, tahle osůbka která by nánosu makeupu mohla děsit děcka po venku, ta půjde na ruku tomu nejhoršímu.. Daňo měl být prezidentem, jeho neúnavnou upřímnou práci si můžete prohlédnout na youtube na jeho kanálu, on mi defakto vysvětlil většinu toho co se děje i unás, jsem přesvědčen o tom, že ČSR si rotrhla nějaká mafiánská banda která využila zmatku a vhodné situace po revoluci kde všichni vyjukaní, pro všechny nová věc.. a nikdo pořádně neměl přehled, na Slovensku jim říkali že to my češi jsme se chtěli rozdělit, od našich slýchám to ti hlupí čoboli chtěli! Ale já si myslím že to byl jen ubohý trik, a někdo zkrátka věděl jak takové území ovládnout, a to trvá dodnes, jak u nás tak u nich a praxe je taková, že si v okrádání lidu ty vlády velice pomáhají, dobře si radíme, co funguje co ne, naše exekuce nemá ve světě obdoby, na Slovensku to samé, ve světě když se to snažíte vysvětlit, tak vám to nikdo ani není schopen uvěřit, jelikož pro okolí vypadáme jako spořádaný moderní stát na úrovni, statistiky hovoří kladně, máme ústavu, zákony, nízkou nezaměstnanost, a hromada otroků otročí do zblbnutí a drží hubu a krok, dokonce i když jim státní exekuční mafie, leze do kvartýru v době kdy otročí..

Chloritan ( 22. června 2019 22:58 )

Třeba budete mít to štěstí, že tam příjdou i nějací teroristi doprostřed toho tupého davu něčím silným opásaní.. mají na to nejvhodnější příležitost, a ještě by možná byli za hrdiny popř. přemýšlel jsem že tam půjdu, ale nenašel jsem nikoho z vysoce infekční nemocí.. možná že tam půjdu, pokud schrastím dost peněz jelikož to by byl trochu delší výlet, nejdřív Afrika pro Ebolu a pak mezi vás, hlasitě demonstrovat všude okolo sebe, a hlavně komunikovat, tlačit a mačkat se

borka30 ( 22. června 2019 20:35 )

A to jim nevadí?

Zobrazit celou diskusi