Úterý 7. května 2024
Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství
Zataženo, déšť 15°C

Čaputová se neshodne se Zemanem. Protestům rozumí, pro prezidenta jsou „neužitečné“

Autor: simao - 
21. června 2019
14:02

Na oslavě Václava Klause označil prezident Miloš Zeman současné demonstrace za neužitečné. Naopak Zuzana Čaputová demonstrantům vzkázala, že plnému Václavskému náměstí dokáže porozumět. Zatímco bok po boku dodrželi Zeman s Čaputovou diplomatický tón, jejich rozdílný přístup byl patrný i během návštěvy slovenské prezidentky v Praze.

Zuzaně Čaputové se v Praze na Kampě dostalo vřelého přijetí. Nejen v rámci koncertu Zuzana není sama doma.

„Dokážu rozumět Václavskému náměstí plnému pokojných lidí, neboť jsem rozuměla protestům v Bratislavě. Spojuje nás totiž pokojný tón a to je velmi důležité,“ vzkázala Čaputová. Další demonstrace se však v Praze přesune již v neděli z Václaváku na Letenskou pláň, kam ji od 16:30 svolalo opět hnutí Milion chvilek pro demokracii. 

 

U Klause na oslavě o neužitečných demonstracích

Prezident Miloš Zeman o současných protibabišovských demonstracích mluvil při jiné příležitosti. Při zahradní oslavě exprezidenta Václava Klause v Praze na Hanspaulce, kde Klaus slavil 78. narozeniny. Prezidenti tam usedli pod lípu a Zeman spustil svéráznou gratulaci, kdy oslavenci příliš pozornosti nevěnoval, ale navezl se právě do protestujících Čechů. A to když jmenoval tři typy demonstrací.

„Demonstrace naprosto neužitečné, které prožíváme právě teď. Demonstrace užitečné v listopadu 89 a demonstrace škodlivé, kdy v únoru 1948 sice Edvard Beneš prohlásil, že neustoupí tlaku ulice, která demonstrovala na Václavském náměstí, ale nakonec jí ustoupil, a částečnou omluvou pro něj byla jeho těžká nemoc. Závěrem bych chtěl říci, že až na bolavé nohy se zdravotně cítím naprosto v pořádku,“ dodal s tím, že ani on tlaku ulice ustupovat nehodlá.

Zeman o demonstracích promluvil i ve čtvrtek v rozhovoru s Jaromírem Soukupem na TV Barrandov. Odkázal se na komentář končícího europoslance za ČSSD Jana Kellera, dle kterého demonstranti představují zhruba 2 procenta občanů s volebním právem.

„Mimochodem, já jsem spočítal také, že jsou to dvě procenta, takže se shodujeme. No tak výborně, tak ať jdou volit a pokud kromě jejich 2 procent jim ještě něco přibude, no tak ať vstoupí do Parlamentu, tak ať předkládají rozumné návrhy rozumných zákonů,“ vyzval demonstranty Zeman.

Zeman a Čaputová: Od nedůvěřivosti k přátelství jako u Kisky?

Zeman s Čaputovou se tak na postoji k demonstracím neshodli. Předmětem jejich jednání však protesty nebyly. A při společné tiskovce při návštěvě slovenské prezidentky na Pražském hradě si tak naopak poměrně - a diplomaticky - notovali. Jak co se týče prohlubování vztahů i v rámci V4, tak třeba i ohledně plánovaného otevření Českého domu v Bratislavě.

Zeman tvrdil, že na neshody během jednání delegací nedošlo. A během přípitku při obědě, na kterém na Hradě pohostili Čaputovou candátem, zmínil i to, že v souboji jejích předchůdců Andreje Kisky a Roberta Fica podporoval svého přítele Fica. Stejně jako nyní podpořil protikandidáta Čaputové eurokomisaře Maroše Šefčoviče

Odrazilo se to prý i na Zemanově vztahu se slovenským prezidentem Kiskou. „Zpočátku s Andrejem jsme k sobě přistupovali velmi nedůvěřivě, a jak jsme se poznávali, naučili jsme se vážit si jeden druhého a poslouchat argumenty obou stran. A když jsme se ocitli v nějakých složitých situacích, například když jsme byli na olympiádě v Rio de Janeiru a otevírali společně jak český, tak slovenský dům, tak i ta cizina nás sblížila, a řada dalších a dalších zasedání,“ upozornil Čaputovou Zeman. 

„Víte, jak to skončilo? Když Andrej byl na rozlučkové návštěvě tady, tak jsem ho zval do svého oblíbeného zámku v Lánech, a tam na tiskové konferenci jsem řekl, budeš mně chybět, Andreji. A na obědě v Lánech Andrej říkal, mám Tě rád, Miloš. Paní prezidentko, co může být krásnějšího, než takový vývoj od nedůvěřivosti k přátelství. Chtěl bych připít na to, aby něco podobného potkalo i nás dva,“ dodal Zeman k Čaputové, která předtím na tiskovce prozradila, že Zemana pozvala na Slovensko a doufá, že budou v „živém kontaktu“.

dvorece ( 29. června 2019 09:37 )

Ivana Zemanová je chytrá a inteligentní žena. Se šklebící se Čaputovou se nemůže vůbec srovnávat. Tuhle nánu tam strčila opozice, aby zničili V4 a bl.bečkům to nedochází. Slovensko si naběhlo. Kdyby sledovali Zemana, tak se jim tohle tragické fopa nestalo. Bude je to stát suverenitu. Možná to ale chtěli, proto ji volili.

luder ( 23. června 2019 01:50 )

Stbáci vám vadí ale migranti ne? K smíchu!

luder ( 23. června 2019 01:40 )

Ve středu se pokusí poslanci ve sněmovně,
svrhnout vládu což se jim nezdaří a veškeré demonstrace byly zbytečné a bez nároku cokoliv změnit!

inforep ( 22. června 2019 01:24 )

Mají pravdu, jak ohodnotíte Ivanu Zemanovou. Jste chabá pomlouvačná drbna. Styďte se.

inforep ( 21. června 2019 20:45 )

Jste věru silně přihlouplá. K tomu se své hlouposti smějete. Chce to psychiatra, objednete se.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa