Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Chladnokrevně zabil ženu (†60), zranil dítě i rabína. Zabiják ze synagogy vinu necítí

Autor: ČTK - 
15. května 2019
06:39

Devatenáctiletý John Earnest, který podle prokuratury v dubnu zastřelil v synagoze nedaleko kalifornského San Diega jednu ženu a tři další lidi zranil, před soudem odmítl všech více než sto bodů obžaloby ze zločinů z nenávisti a z porušení občanských práv. V noci na dnešek o tom informovala agentura Reuters. Earnest, kterému hrozí trest smrti, již v dubnu před soudem uvedl, že se cítí nevinnen i v obžalobě z vraždy z nenávisti.

Earnest podle prokuratury v synagoze ve městě Poway poblíž San Diega zabil ženu a další tři lidi včetně rabína zranil. Na internetu podle vyšetřovatelů krátce před útokem zveřejnil protižidovský manifest, ve kterém napsal, že se inspiroval teroristickým útokem na dvě mešity v novozélandském městě Christchurch, kde australský pravicový extremista zabil 50 lidí.

Earnesta navíc policie spojuje s březnovým případem žhářství v mešitě ve městě Escondido nedaleko San Diega. Požár, z jehož založení Earnest rovněž popírá, tehdy nikoho nezranil.

Případy se zabývají kalifornský státní soud a také soud federální, jednání podle prokuratury budou vedena souběžně. Před státním soudem se Earnest zodpovídá z vraždy z nenávisti a ze tří pokusů o vraždu. U federálního soudu byl počátkem května obžalován v 54 bodech z bránění svobody vyznání a v 54 bodech z porušení zákonů proti nenávisti. Počet bodů obžaloby se shoduje s počtem lidí (54) přítomných v synagoze během útoku.

Zobrazit celou diskusi