Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pomsta propuštěného montéra: Zmasakroval pět kolegů, policie ho při přestřelce zabila

Aktualizováno -
16. února 2019
10:40
Autor: ČTK - 
16. února 2019
07:53

Při páteční střelbě v průmyslovém areálu ve městě Aurora ležícím 65 kilometrů západně od Chicaga zemřelo šest lidí. Pětačtyřicetiletý Gary Martin, zaměstnanec společnosti Henry Pratt, byl propuštěn, posléze zastřelil pět svých kolegů, dalšího ranil a postřelil i pět zasahujících policistů. Nakonec zemřel při přestřelce s muži zákona v budově areálu. Informovala o tom dnes agentura Reuters s odvoláním na šéfku místní policie Kristen Zimanovou.

Montér Martin pro firmu, která vyrábí ventily pro velká vodní potrubí, pracoval 15 let. Není jasné, zda útočník ruční zbraň s laserovým zaměřovačem měl s sebou v práci, nebo zda se pro ni někam vydal. Policisté byli raněni během pěti minut po příjezdu na místo střelby.

Další výstřely padly o hodinu a půl později, kdy posily pročesávaly budovu společnosti a střetly se s Martinem. Zranění byli převezeni do nemocnice a prý nejsou v ohrožení života.

John Probst, zaměstnanec firmy Henry Pratt, televizi ABC7 řekl, když Martin začal střílet, bylo v budově asi 30 lidí a své oběti si prý vybíral náhodně. Ostatní zaměstnanci vyběhli z budovy a snažili se skrýt v sousedních domech.

Vyšetřovatelé se stále snaží zjistit, jaké vztahy panovaly mezi Martinem a jeho oběťmi - zda mezi nimi není někdo z jeho nadřízených. Zimanová mluví o případu jako o klasické střelbě na pracovišti a vše podle ní nasvědčuje tomu, že Martin jednal sám. Policisté při prohlídce u něho doma nenašli nic výjimečného.

Ve firmě Henry Pratt pracuje asi 200 lidí, jde o pobočku společnosti Mueller Water Porducts se sídlem v Atlantě. „Firmu tato příšerná tragédie šokovala a hluboce zarmoutila,“ uvedla společnost na twitteru.

Matka útočníka podle internetového portálu listu Chicago Sun-Times uvedla, že Martin byl kvůli vyhazovu z práce silně rozrušený. Agentura Reuters uvádí, že Martin byl v roce 1995 ve státě Mississippi odsouzen za úmyslné zranění osoby. Takoví lidé pak mají zakázáno vlastnit zbraně.

Útok v Auroře přišel den pro prvním výročí masakru v budově střední školy ve městě Parkland na Floridě, při němž zahynulo 17 lidí. Měl ho na svědomí 19letý Nicolas Cruz, který měl masovou vraždu dobře naplánovanou.

 

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

cocumysvole ( 16. února 2019 10:20 )

Vůbec nechápu proč zabil pět kolegů. Ti ho přece nepropustili. Měl jít zabít šéfa a nějaký hajzly z vedení.

Zobrazit celou diskusi