Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Je Trump z cukru? Za zrušení návštěvy hřbitova kvůli dešti sklízí kritiku a posměch

Autor: Darina Jíchová - 
13. listopadu 2018
12:07

Americký prezident Donald Trump si během svého víkendového pobytu v Paříži, kam se vydal u příležitosti stého výročí ukončení první světové války, neodpustil jistý skandál. Kvůli špatnému počasí zrušil cestu na hřbitov, kde jsou pohřbeny tisíce padlých amerických vojáků. Dešti se vyhýbal i při průvodu skrze Paříž, ostatní státníci ale s „trochou kapek“ rozhodně problémy neměli.

Trump za zrušení sobotní cesty na hřbitov, kde měl uctít padlé vojáky, sklidil značnou kritiku. Bílý dům se sice snažil vše „vyžehlit“ prohlášením, že kvůli dešti se na místo nemohl dostat Trumpův vrtulník a autem to zase nebylo možné z bezpečnostních důvodů. Mnozí to ale pojali jako urážku padlých vojáků. Prezidentovy kritiky neuchlácholilo ani to, že se Trump na hřbitov vydal v neděli.

Na golfu Trumpovi déšť nevadí

Pustili se do něj nejen jeho političtí kolegové, ale také lidé na sociálních sítích, kteří okamžitě přišli se snímkem Trumpa v dešti na golfu. „Golf v dešti hrát může, ale vzdát úctu hrdinům, ne?“ komentovali lidé sdílený snímek.

Déšť Trumpovi nevadí jedině při golfu. Déšť Trumpovi nevadí jedině při golfu. | Reuters

Amerického prezidenta nešetřil ani poslanec a vnuk britského premiéra Winstona Churchilla Nicholas Soames. Na Twitteru Trumpa zkritizoval, že zneuctil americké vojáky. „Patetické a nepřijatelné,“ uvedl Soames na sociální síti. Namísto Trumpa na hřbitov dorazil personální šéf Bílého domu John Kelly. 

Zmoklí státníci

Vzpomínkové akce se ale bez problémů s počasím zúčastnili: kanadský premiér Justin Trudeau, německá kancléřka Angela Merkelová nebo francouzský prezident Emmanuel Macron.

„Měl přijet autem a vzít si deštník,“ psali lidé na Twitteru, poukázali rovněž na to, že Trumpovu předchůdci Baracku Obamovi déšť nikdy nevadil. Během své prezidentury v něm exprezident několikrát přijímal rodiny obětí teroristických útoků ze září 2001, vzdával hold padlým vojákům nebo řečnil.

Baracka Obamu rozhodně déšť nerozhodí. Baracka Obamu rozhodně déšť nerozhodí. | reprofoto/twitter

Sprška pro Hillary

Trumpova protikandidátka z prezidentských voleb 2016 Hillary Clintová se také deštěm nikdy nenechala rozhodit, ani během své kampaně, ani během doby, kdy působila jako ministryně zahraničí v Obamově vládě.

Hillary Clintonovou rozhodně déšť nerozhodí. Hillary Clintonovou rozhodně déšť nerozhodí. | reprofoto/twitter

Rovněž kanadský premiér Trudeau nenechal Trumpovu akci bez povšimnutí, během vzpomínkové akce za padlé vojáky si rýpnul do amerického prezidenta. Při projevu připomněl Kanaďany, kteří zemřeli během nájezdu na Dieppe v roce 1942. Během jeho řeči začalo hustě pršet, Trudeau sklonil deštník a pronesl: „Pamatujme, že během osudného dne u Dieppe nepadal déšť, ale kulky.“

Kanadský premiér Justin Trudeua ukázal, že není z cukru. Kanadský premiér Justin Trudeua ukázal, že není z cukru. | reprofoto/twitter

Putin bez deštníku

Trump se měl inspirovat u svého přítele, ruského prezidenta Putina, který u příležitosti výročí německého vpádu do Ruska stál bez deštníku v naprosté průtrži. Následně se nechal slyšet, že „vojáci bránící Rusko také neměli pohodlí“ a že to nejmenší, co může udělat, je, že jim vzdá „úctu bez ohledu na počasí“.

karoly ( 13. listopadu 2018 13:05 )

Trumpovi by zmokla ta jeho nalakovaná kštice

yokky ( 13. listopadu 2018 12:33 )

Mr Trump u are the BEST......👏👏👏👏👏👍

Zobrazit celou diskusi