Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Kim s Munem si padli do náruče. Z jihu do KLDR přiletěly i popové hvězdy

Autor: Darina Jíchová - 
18. září 2018
11:40

Dnes začal třídenní summit mezi severokorejským vůdce Kim Čong-unem a jihokorejským prezidentem Mun Če-inem. Kim společně s manželkou Ri Sol-ču, členy své vlády a tisíci nadšených Severokorejců čekal na přílet svého jihokorejského protějšku na letišti. Mun přiletěl v doprovodu své manželky, přicestovaly s ním i Kimovy oblíbené popové hvězdy. U přivítání nemohla chybět mladší sestra vůdce KLDR, Kim Jo-čong, uvedla stanice CNN.

Na Muna a jeho manželku Kim Jung-sook čekal na Mezinárodním letišti Sunan rozvinutý červený koberec a dav provolávající jim slávu. Pečlivě připravený ceremoniál trval 15 minut, Mun s Kimem si s úsměvem padli do náruče a několikrát potřásli rukama. Vítání probíhalo za zpěvu korejských písní a Kim si neodpustil ani drobnou ukázku svých vojáků, které doprovodila dramatická hudba.

Průjezd městem v černých autech

Shromážděný dav byl pestrobarevně oblečen v tradičních korejských krojích, lidé mávali vlaječkami KLDR a spojených Korejí a vyzývali ke sjednocení států. Následně Kim a Mun nasedli do černých aut a odjeli směrem do centra hlavního města. Pchjongjangem projeli v otevřeném voze. Oba muži stáli a mávali lidem stojícím u cesty.

Jedná se o první návštěvu jihokorejského prezidenta v KDLR po 11 letech. Mun chce navázat na hovory o denuklearizaci, které v poslední době ustaly. Kim chce jednat hlavně o hospodářské spolupráci mezi Korejemi. Mělo by také dojít k formálnímu ukončení Korejské války z let 1950–53.

Delegace plná obchodníků a zpěváků

Mun s manželkou budou během své třídenní návštěvy pobývat ve vile Paekchwawom v Pchjongjangu, jeho delegace čítá 110 politiků a obchodníků, mezi kterými jsou například reprezentanti společností Samsung, LG a Hyundai Motor. Součástí výpravy jsou i popové skupiny. O Kimovi je známé, že si jejich vystoupení v minulosti velmi užil.

První část jednání mezi oběma státníky proběhne ještě v úterý. „Chci dosáhnout míru, ne jen chvilkového, který závisí na mezinárodní situaci, ale trvalého a nezvratitelného bez ohledu na to, co se děje ve světě,“ uvedl Mun na svém Twitteru.

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

PPP150W ( 18. září 2018 17:26 )

Mám takový neutuchající pocit, že to bratříčkování nepůjde káčerovi dvakrát pod nos. Tato vstřícnost zrovna nekoresponduje se sankcemi uvalenými na KLDR a nejspí s nimi ochota Kima k těmto vroucím setkáním velmi úzce souvisí. Myslím, že očekává hospodářskou spolupráci. Ovšem bude za ni muset jistě něco obětovat. A to se mu asi líbit nebude. Může to ohrozit jeho doposud neotřesitelnou pozici neomezeného a krutého vládce.

cepp ( 18. září 2018 12:12 )

SIROTCI: nejhorší téma, které se mohlo před volbami vytáhnout. Komu to poslouží? Může to zásadně změnit volební preference. Kdo se na tom zviditelňuje? Co se ještě před volbami vytáhne za kauzy? Je třeba s tím přestat a řešit to až po volbách!!!

Zobrazit celou diskusi