Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Na USA se řítí nebezpečný hurikán Florence. Může být nejničivější za poslední desítky let

Autor: ČTK - 
11. září 2018
10:49

Miliony Američanů se na východě Spojených států připravují na příchod hurikánu Florence, který může podle meteorologů způsobit největší škody za několik posledních desetiletí. Během dnešního dne se zřejmě síla větru zvýší natolik, že se Florence přesune ze čtvrté do nejvyšší páté kategorie Saffirovy-Simpsonovy stupnice.

V centru hurikánu se nyní vítr pohybuje rychlostí kolem 220 kilometrů v hodině. K americkému pobřeží má Florence dorazit ve čtvrtek, kdy zasáhne východní část států Severní a Jižní Karolína. Už v pondělí jihokarolínský guvernér nařídil povinnou evakuaci asi milionu lidí, která má začít v úterý v poledne místního času (v podvečer SELČ). Částečná evakuace byla nařízena i ve státech Virginie a Severní Karolína.

Podle varování meteorologů může hurikán nejen poničit pobřežní regiony, ale zasáhne zřejmě i oblasti hlouběji ve vnitrozemí. Očekávané prudké lijáky by mohly způsobit záplavy v Apalačských horách a dokonce až ve státě Západní Virginie, jehož východní okraj leží několik set kilometrů od atlantického pobřeží.

Letecké společnosti vyzvaly cestující, aby přehodnotili své plány, pokud mají namířeno na východ USA. S jistotou úřady očekávají rozsáhlé výpadky v dodávkách elektřiny.

Hlavní sílu hurikánům dodává teplý oceán, který teď východně od amerického pobřeží dosahuje teploty kolem 30 stupňů Celsia. Povětrnostní podmínky a větrné proudy přispívají k tomu, že plocha hurikánu se zvětšuje.

Dnes nad ránem se Florence pohybovala asi 1750 kilometrů východně od břehů Severní Karolíny. Během dnešního dne a středy se má střed hurikánu posunout rychlostí asi 20 kilometrů v hodině mezi souostrovími Bermudy a Bahamy a ve čtvrtek zasáhne pobřeží USA.

Před hrozbou hurikánu v úterý varovalo i české ministerstvo zahraničí. Návštěvníky USA upozornilo, že by měli pozorně sledovat zprávy na webových stránkách amerického Národního střediska pro hurikány a důsledně se řídit pokyny místních úřadů.

Video  Hurikán, kulový blesk a výbuch sopky: Extrémy počasí rozhodují, jak bude v Česku.  - Dagmar Honsová, David Vaníček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

dementi-blesk-cz ( 11. září 2018 11:48 )

jen ať jim to tam všechno zničí za.sraným američanúm.

Zobrazit celou diskusi