Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Přípravy na hurikán Florence v USA vrcholí. V cestě má mít i jaderné elektrárny

Autor: ČTK, nkov, trm - 
13. září 2018
19:50

Americké úřady nařídily kvůli hurikánu Florence, který se blíží k východnímu pobřeží USA, evakuaci 1,7 milionu obyvatel Severní a Jižní Karoliny a Virginie, napsal ve čtvrtek zpravodajský server BBC. Bouře nyní podle Národního střediska pro hurikány (NHC) zeslábla ze třetího na druhý stupeň na Saffirově-Simpsonově stupnici, která rozeznává pět kategorií hurikánů. NHC přesto varuje, že se jedná o výjimečně nebezpečnou bouři, která může ohrozit lidské životy.

Stav pohotovosti byl vyhlášen ve státech Severní a Jižní Karolína, Georgie, Virginie, Maryland a Washington DC. Čtyři dálnice v Jižní Karolíně byly přeměněny na jednosměrné, aby se urychlila evakuace. Zatímco ze severokarolínských věznic byly evakuovány stovky trestanců, v Jižní Karolíně zůstane v celách téměř tisíc vězňů. Farmy v Severní Karolíně přesouvají dobytek do bezpečí.

Hurikán by mohl podle analytické společnosti CoreLogic způsobit škodu až 170 miliard dolarů (3,7 bilionu Kč) a poškodit 759 tisíc domácností a firem. Národní meteorologická služba (NWS) uvedla, že v oblastech, kde platí výstraha hurikánu, žije 5,25 milionu lidí, a v místech, kde byla vyhlášena výstraha tropické bouře, přebývá 4,9 milionu lidí.

V cestě hurikánu budou i jaderné elektrárny

Florence se přežene přes region se šesti jadernými elektrárnami, skládkami průmyslového odpadu, uhelnými doly a farmami, které skladují odpadní látky ve velkých lagunách. Podle druhé největší americké elektrárenské společnosti Duke Energy může hurikán připravit o dodávky elektřiny až tři čtvrtiny ze čtyř milionů zákazníků společnosti v Severní a Jižní Karolíně a výpadek elektřiny může trvat i týdny.

Hurikán Florence se nyní nachází zhruba 455 kilometrů jihovýchodně od města Wilmington na pobřeží Severní Karoliny a pohybuje se severozápadním směrem rychlostí 28 kilometrů za hodinu. Pevninu podle meteorologů zasáhne ve čtvrtek a v pátek. Rychlost větru v centru hurikánu se pohybuje kolem 175 kilometrů v hodině.

„Zlobu hurikánu Florence pocítíme už dnes. Na pobřeží se dá odpoledne očekávat vítr až o rychlosti 130 kilometrů v hodině. A to je teprve předehra k nepočítaným dnům mizérie,“ napsal server televize CNN. Meteorolog CNN Chad Myers upozornil, že nízká kategorie hurikánu v tomto případě nehraje roli, protože nehledě na ni se čekají mohutné záplavy a obří srážky.

Média: Je to bouře obřích rozměrů

V Severní Karolíně naprší podle meteorologů ze služby Weather.us tolik vody, že by to stačilo na zaplnění více než 15 milionů plaveckých bazénu olympijských rozměrů, tedy 50 krát 25 metrů.

Meteorologové upozornili, že bouře, která je rozlohou větší než celá Severní Karolína, by mohla být nejsilnější v oblasti za posledních 25 let. Severní Karolína má rozlohu 139.390 kilometrů čtverečních, což je téměř dvakrát tolik co Česko. Co do množství srážek by mohla kromě toho překonat i rekordní hurikán Harvey z roku 2017, který v Texasu proměnil silnice v řeky. Zahynulo tehdy téměř 90 lidí.

Čtyři dálnice v Jižní Karolíně byly přeměněny na jednosměrné, aby se urychlila evakuace. Podle webu FlightAware bylo v ohrožených oblastech zrušeno již 1200 letů plánovaných na dnešek a pátek. Některá letiště zcela přerušila provoz.

Hurikán je podle CNN mimořádně nebezpečný nikoli kvůli síle větru, ale právě kvůli hrozícím záplavám na pobřeží i ve vnitrozemí. Úřady varovaly, že domy v pobřežních oblastech by mohly být zaplaveny až do výše prvního patra. V Severní Karolíně meteorologové rovněž očekávají lokální tornáda.

Národní meteorologická služba (NWS) uvedla, že v oblastech, kde platí výstraha před hurikánem, žije 5,25 milionu lidí, a v místech, kde byla vyhlášena výstraha před tropickou bouří, přebývá 4,9 milionu lidí.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

europa ( 13. září 2018 07:51 )

No, co je to v porovnání s tím, co provádí usa v mnoha cizích zemích. Vyvolávání válek,zabíjení, bombardování civilních objektů, tisíce a tisíce mrtvých, zničené země atd. atd.

Zobrazit celou diskusi