Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Bouře láme stromy a přinesla záplavy. Šest mrtvých v USA, lidé bez proudu a zrušené lety

Autor: ČTK, nkov - 
3. března 2018
14:02

Silná zimní bouře na severovýchodě USA, kterou doprovází sněžení a lijáky s bleskovými záplavami, si vyžádala životy šesti lidí, které zabily padající stromy nebo větve. Bouře zaplavila ulice, zastavila letadla a vlaky a nejméně jeden milion domácností a firem je na severovýchodě a středozápadě země bez proudu, uvedly agentury AP a Reuters.

Na pobřeží státu Massachusetts jsou vlny vyšší než dvojpodlažní dům. Voda z moře zaplavila letos už podruhé ulice v Bostonu, které leží při pobřeží. Spousta silnic je kvůli záplavám neprůjezdných. V severních a západních částech státu New York napadlo 30 centimetrů sněhu. V oblasti Washingtonu vichřice o síle až 113 kilometrů v hodině vyvracela stromy a strhávala elektrické vedení.

Aerolinky musely zrušit více než 2800 letů převážně na severovýchodě. Na Dullesově mezinárodním letišti musela být kvůli extrémním podmínkám evakuována kontrolní věž. Jedno letadlo, které tam přistávalo, se dostalo do tak silných turbulencí, že se téměř všem cestujícím i pilotům udělalo špatně, píše britská BBC.

Newyorské letiště LaGuardia zastavilo všechny přílety i odlety. Železniční společnost Amtrak kvůli nepříznivých podmínkám zastavila provoz na severovýchodním koridoru, z Washingtonu do Bostonu.

Pro dnešek meteorologové předpověděli, že záplavy v pobřežních oblastech budou pokračovat.

Smrtící bouře a laviny

Sněhová bouře si vyžádala v jižní Kalifornii život jednoho snowboardisty. Způsobila rovněž pád laviny v lyžařském středisku, která zranila dva rekreanty. Informovala o tom dnes agentura AP.

Americká Národní meteorologická služba (NWS) v této souvislosti oznámila, že již vydané varování před vánicemi v horách bude v této části Spojených států platit nadále i v sobotu.

V pátek spadla lavina v pohoří Sierra Nevada v oblasti zimního střediska Squaw Valley. Smetla pět lidí, z nichž dva utrpěli zranění. Jedna osoba je postižena vážně.

Rovněž v pátek záchranáři našli tělo snowboardisty, který se ztratil během vánice ve stejné lokalitě už ve čtvrtek.

Video  Sněhová bouře rozhoupala lanovku. Podívejte se na děsivé záběry  - YouTube/NautralDisasters
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi