Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Ničí to rodiny.“ Dovolenkový ráj omezí otevírací dobu supermarketů, zavřou i o nedělích

Autor: ČTK, simao - 
10. září 2018
07:33

To, co vzbudilo rozsáhlé debaty v Česku, se nyní chystá i v Itálii - taky tamní obchody zasáhne nařízení o otevírací době během svátků. Italové však navíc chtějí i to, aby se supermarkety zavřely i během nedělí.

Italská vláda plánuje omezení otevírací doby obchodů. Chce tak zvrátit její liberalizaci z roku 2012. Uvedl to italský ministr práce Luigi di Maio. Parlament nyní zkoumá návrh zákona, podle kterého by mohly mít obchody otevřeno pouze osm nedělí ročně, píše agentura APA.

Ministr: Ničí to italské rodiny

Podle současných zákonů mohou mít italské obchody, supermarkety i nákupní centra otevřeno 24 hodin denně, sedm dní v týdnu, a to včetně svátků a nedělí.

„Během jednoho roku schválíme zákon, podle kterého již nákupní centra nebudou moci být otevřena o nedělích a svátcích. Otevírací dobu již nebude možné volně stanovovat, jako je tomu dosud. Tato liberalizace ničí italské rodiny. Je třeba začít otevírací dobu znovu regulovat,“ uvedl ministr.

„Provoz obchodů o nedělích a svátcích, a to i ve velkých nákupních centrech, neměl na hospodářství a zaměstnanost takový pozitivní dopad, v jaký se při liberalizaci doufalo. Poškozuje zaměstnance, kteří musí o nedělích pracovat, i drobné obchodníky,“ uvedla poslankyně Barbara Saltamartiniová.

V České republice není nedělní prodej omezen. Podle zákona musí obchody zavřít na Nový rok, Velikonoční pondělí, 8. května, 28. září, 28. října, 25. a 26. prosince. Na Štědrý den mohou mít otevřeno jen do 12:00. Zákaz prodeje se nevztahuje na obchody s prodejní plochou do 200 metrů čtverečních, lékárny, čerpací stanice, obchody na letištích či nádražích nebo na prodejny v nemocnicích.

adeso ( 10. září 2018 11:48 )

je spousta lidí co místo na procházku jdou koukat v marketech. když se markety zavřou, tak nakonec budou dřepět doma nebo uklízet. Nakonec když si pořídím market tak by mi nikdo!!! neměl nařizovat jak budu mít otevřeno. Není nic lepšího něž mít vylidněná města ono už teď to stojí za....

priserka ( 10. září 2018 10:36 )

ne,ne,ne, nikde ani jeden den v týdnu zavřeno...pomóóóc, co bychom dělali...asi umřeli hladem

jana999 ( 10. září 2018 10:23 )

ale v německu si v neděli nenakoupíte, to je trochu divné přirovnání?

jana999 ( 10. září 2018 09:30 )

já bych byla taky pro nedělní zavření ale nejen obchodů, prostě v neděli by mohli pracovat jen ti, co zachranují životy, nevím proč by měli třeba zámky do aut vyrábět non stop, když člověk vidí, jak už staví lodě, aby ty auta měly kam postavit a už předem se ví, že polovina se ani neprodá, přijde mě to mrhání časem a surovinami, uvítala bych, kdyby se zase vyrábělo dráž ale kvalitněji, abych nemusela každý druhý rok řešit lednici, pračku aj. věci, které co ušetří čas při práci, ztratíte pořizováním

Felix Julec ( 10. září 2018 08:40 )

I v Itálii mají své dobrotrusy,kteří chtějí prudit občany svými výrony.

Zobrazit celou diskusi