Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Premiér mluví o pohřbu, šéf švédských odpůrců migrantů slaví: „Velkým vítězem jsme my“

Autor: ČTK - 
10. září 2018
06:45

Byly to důležité volby. V neděli v osm večer se ve Švédsku uzavřely volební místnosti a všichni napjatě vyhlížejí, kolik procent nakonec ukrojí nacionalisté - Švédští demokraté, kteří jsou proti migraci. Posílili, bylo záhy jisté. Dosáhli zhruba na 17,6 procent, zbývá už jen připočíst Švédy v zahraničí.

Švédští demokraté. Strana, ze které šly na severu Evropy před volbami obavy. Tohle nacionalistické sdružení totiž zakládali lidé, kteří hlásali náklonnost k nacistickému Německu. Pod mladým vůdcem Jimmiem Akessonem sice strana zmírnila rétoriku, ale ne v oblasti protiimigrační.

Vláda premiéra Stefana Löfvena na jednu stranu výrazně zpřísnila azylové podmínky a proud běženců mířících do země zpomalila, problémy však přetrvávají hlavně s integrací. A na to právě Akessonova parta upozorňuje především - a z toho politicky těží.

Akesson: Získali jsme vliv

Protimigrační strana se může radovat - Švédští demokraté získali dle odhadů po sečtení většiny volebních okrsků 17,6 procent. Agentura AFP připomněla, že zbývá započíst 200 000 hlasů Švédů žijících v zahraničí, k čemuž dojde ve středu.

„Velkými vítězi těchto voleb jsme my. Získáme velký vliv na to, co se ve Švédsku v nadcházejících týdnech, měsících a letech bude dít,“ komentoval výsledek voleb šéf Švédských demokratů Jimmy Akesson. 

Vůbec první odhady výsledků nedělních parlamentních voleb ve Švédsku ukázaly na těsný souboj mezi středolevým blokem a středopravou aliancí se zhruba 40 procenty hlasů na obou stranách. Že Švédsku hrozí povolební pat, pak bylo stále patrnější.

Premiér: Pohřeb politiky bloků

Do středolevého bloku patří kromě sociálních demokratů premiéra Löfvena také strana Zelených a Levicová strana. Středopravá aliance zahrnuje Umírněnou koaliční stranu, Stranu středu, Liberály a Křesťanskodemokratickou stranu. Podle odhadů volební komise získal vládnoucí středolevý blok 40,6 procenta hlasů a středopravá aliance 40,3 procenta hlasů.

„Je jisté, že nikdo nezískal většinu. V takovém případě je přirozené zahájit spolupráci mezi (politickými) bloky,“ reagoval Löfven, jehož sociální demokraté spolu se stranou Zelených a Levicovou stranou utváří vítězný středolevý blok. Volby se podle něj rovnají „pohřbu politiky bloků“ a apeloval na „morální odpovědnost“ středopravé aliance.

Stávající švédský premiér Stefan Lofven během volební kampaně rozdával růže. Stávající švédský premiér Stefan Lofven během volební kampaně rozdával růže. | Reuters

Proti imigrantům i islámu

V předchozích volbách to bylo z pohledu Švédských demokratů 13 procent, takže skutečně posílili. Nenaplnili sice očekávání, že by mohli uzmout až 25 procent hlasů, přesto jde o znatelný vzestup.

Strana se přitom snaží v lidech vzbudit nostalgický pocit ztráty Švédska 50. let minulého století, které bylo bezpečnou, prosperující zemí s takřka výhradně bělošským obyvatelstvem, a tato strategie funguje, uvedl list The New York Times. Švédští demokraté slibují, že budou chránit koncept sociálního státu, který vytvořili sociální demokraté, ale který podle mnoha Švédů dnes ohrožuje imigrace, islám a zločinnost.

S nacionalisty nikdo nechce

Podle zahraničních agentur bude utváření nové vládní většiny složité. Před volbami všechny formace ujišťovaly, že se Švédskými demokraty nebudou spolupracovat.

„Jsem připraven hovořit, spolupracovat a jednat se všemi stranami, ale zejména bych chtěl k jednání přizvat Ulfa Kristerssona,“ uvedl Akesson. Kristersson, předseda Umírněné koaliční strany a kandidát středopravé aliance na premiéra, ovšem zopakoval: „Během celé kampaně jsme se vyjadřovali jasně: (Středopravá) aliance nebude vládnout se Švédskými demokraty ani s nimi nebude formování vlády projednávat.“

Složité jednání o nové vládě

Vítěznou stranou by podle průzkumů, prováděných u volebních místností, měli být navzdory výrazným ztrátám vládní sociální demokraté premiéra Löfvena.

Protiimigrační strany se přitom dostaly do parlamentu v rámci EU již v Česku (Okamurova SPD), Itálii (Salviniho Liga severu či Hnutí pěti hvězd), Francii (Národní sdružení Marine Le Penové), Německu (Alternativa pro Německo), Rakousku (Svobodní), Maďarsku (Orbánův Fidesz) i na Slovensku (kotlebovci).   

snehulak ( 10. září 2018 08:59 )

To je hezké, ale ani s těmi procenty nic moc nezmohou. Tak jako u nás Piráti, Okamura, nebo ODS. Jen žvaní a žvaní a žvaní o tom, že pomohou prosadit zákony, které mají i oni v programu. Spojit se nechtějí, nebo nemohou s nikým.

naidka ( 10. září 2018 08:26 )

Přesně tak. A taky tím, že jim straní média a zaprodaní politici.

Antonin Blaha ( 9. září 2018 21:16 )

 Tim ze rikaji pravdu do nich siji?To nemyslite vazne🤐

PPP150W ( 9. září 2018 20:47 )

To koresponduje s tím, co jsem psal u předchozího článku. V podstatě neintegrovatelní běženci vyrábějí ze slušných lidí svým chováním rasisty a xenofoby.

Zobrazit celou diskusi