Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Koncert vážné hudby se zvrhl v bitku. Žena rušila balíčkem žvýkaček

Koncertní hala Malmo Live, kde došlo k bitce (ilustrační foto)
Koncertní hala Malmo Live, kde došlo k bitce (ilustrační foto)  (Autor: reprofoto Twitter)
Autor: Mii - 
18. října 2018
21:34

Neobvyklý závěr měl koncert klasické hudby ve švédskému Malmu. Jakmile orchestr Leipziga Gewandhausa dohrál Symfonii č. 5 od Gustava Mahlera, mezi posluchači vypukla bitka. Mohl za to konflikt mezi mužem a ženou, kterému vadilo, že žena během koncertu šustila balíčkem žvýkaček. V průběhu hudebního vystoupení jí ho tak vzal a zahodil, což ženu naštvalo, píše švédský deník Sydsvenskan.

Žena počkala, až celý koncert skončí a muži dala facku. To si muž nenechal líbit a začal se bránit. K fyzické potyčce se postupně přidali další lidé a hádali se, kdo je v právu. Orchestr skupinu mezitím strnule pozoroval.

Jeden svědek švédskému deníku popsal, že šustění s balíčkem žvýkaček bylo skutečně hlasité a rušivé, hlavně během tichých částí koncertu. „Jakmile se začalo tleskat, žena se otočila k vedlejšímu muži a něco řekla,“ popisoval Britt Aspenlind, který seděl dvě řady za nimi. „Žena pak dala mladšímu muži facku. Ten se velmi rozzlobil a začal se bránit,“ doplnil návštěvník koncertu.

Facka byla tak silná, že muži odlétly brýle z obličeje, popsal následně jiný svědek. Později ho navíc začal fyzicky napadat i doprovod ženy. Podle přihlížejícího člověka šlo o „násilný útok“.

Pořadatelé: Při klasické hudbě se chovejte slušně

Jakmile se zpráva objevila na veřejnosti, koncertní hala Malmo Live, ve které se koncert konal, připomněla, aby se lidé při poslechu klasické hudby chovali slušně. „Při sledování hokeje nebo fotbalového zápasu je samozřejmé skvělé dát si pivo, kávu nebo malou svačinu, v koncertní hale se světovou akustikou ale není vhodné přinášet si hlučný pytlík s brambůrky,“ uvedla Malmo Live.

Na dotaz, zda jsou plánovány v budoucnu nějaké další koncerty, které by mohly lidi rozproudit, šéfka komunikace koncertní haly Anna-Maria Havskogenová uvedla, že nic extrémního v programu není. Problém by teoreticky mohl nastat jen u skladeb Requiem 1 a 2 od italského skladatele Giuseppe Verdiho. „Jsou extrémně silné a vzbuzují intenzivní emoce,“ uvedla Havskogenová.

Zadig ( 23. října 2018 14:52 )

Neviem či autor tohto článku patrí k tým kultúrnejším... orchester o ktorom píše, sa volá Gewandhaus a je z Lipska, takze to pomenovanie je úplne vedla!

europa ( 19. října 2018 07:09 )

Mně to nepřekvapuje. Úroveň zdejších pisálků je čím dál horší. Připadá mi, že ty články píší absolventi zvláštní školy. Neznají ani pravopis vlastní mateřštiny, tak jak by mohli znát jakési Malmö, ne?

Antonin Blaha ( 19. října 2018 06:32 )

 Opravdu se nasel nejaky blb ktery se ji zastal,to svedci o ucte k umeni takove spince bych dozivotne zakazal veskere koncerty vazne hudby😠

mak ( 19. října 2018 05:41 )

 V Malmu??? 😲😲🙄🙄 Neni to Malm!!! Je to Malmö a je to NESKLONNÉ!!!!

Zobrazit celou diskusi