Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

„Pozor na stranu založenou nácky.“ Premiér bez důvěry ve Švédsku skončí?

Autor: ČTK - 
25. září 2018
12:39

Švédská politika se otřásá v základech. Po historickém propadáku sociálních demokratů hraje o všechno dosavadní premiér Stefan Löfven, který však dnes nedostal důvěru poslanců. A po prohraném hlasování varoval konkurenční středopravý blok, aby nespoléhal na podporu strany „založené nacisty“.

Švédský premiér Stefan Löfven dnes nezískal důvěru nového parlamentu, který vzešel z voleb 9. září. V nich středolevý blok vedený Löfvenem zvítězil rozdílem jediného mandátu nad středopravou aliancí a Löfvenova sociální demokracie dosáhla nejhoršího výsledku za desítky let.

Posílila naopak nacionalistická protiimigrační strana Švédští demokraté, která si připsala 17,5 procenta hlasů. Do ní se dnes premiér pustil. A poukázal tím na skutečnost, že mezi zakládajícími členy Švédských demokratů byli lidé otevřeně podporující ideologii nacistického Německa.

Premiér odstoupit odmítá

Vzhledem k těsnému výsledku parlamentních voleb není jasné, kdo Löfvena v křesle předsedy vlády po čtyřech letech vystřídá. Poslanci hlasovali proti Löfvenovi poměrem 204 ku 142, tři zákonodárci se zdrželi.

Výsledek se očekával, protože středopravá aliance, která zahrnuje Umírněnou koaliční stranu, Stranu středu, Liberály a Křesťanskodemokratickou stranu, i Švédští demokraté před hlasováním uvedli, že Löfvena nepodpoří.

Premiér přesto sám odstoupit odmítl. Löfven naopak dnes vyjádřil přesvědčení, že se novou vládu podaří sestavit jemu. „Vidím dobrou příležitost pokračovat jako premiér,“ konstatoval Löfven.

Šanci dostane umírněný Kristersson?

Kandidáta na sestavení nové vlády vybírá předseda parlamentu, kterým byl v pondělí zvolen Andreas Norlén ze středopravé aliance. Předpokládá se, že šanci zformovat vládu nyní dostane Ulf Kristersson, šéf Umírněné koaliční strany, která je v alianci nejsilnější stranou.

Všechny hlavní politické strany před volbami jasně řekly, že se Švédskými demokraty nebudou spolupracovat. Kristersson již dříve vyzval Löfvena k rozhovorům o sestavení vlády napříč politickými bloky. Löfven ale dnes zdůraznil, že sociální demokraté nikdy vládu středopravé aliance nepodpoří, čímž zopakoval své dřívější stanovisko.

Sestavení nového kabinetu podle analytiků může za nynější komplikované situace trvat týdny, možná i měsíce. Do té doby každopádně setrvá Löfven v čele dočasné vlády.

Čtyři pokusy, pak volby

V 349členném Riksdagu (švédském parlamentu) má po volbách středolevá koalice 144 křesel. Koalici vede Švédská sociálnědemokratická dělnická strana, s níž spolupracují také Levicová strana a Zelení. Středopravá aliance obsadila 143 křesel a Švédští demokraté mají 62 křesel. Předseda parlamentu může vybrat kandidáta na premiéra čtyřikrát. Pokud žádný z kandidátů nezíská pro svou vládu podporu poslanců, musí se do tří měsíců uskutečnit nové parlamentní volby, uvedla agentura Reuters.

Video  Victoria Švédská: Princezna s modrou krví, která bojovala s anorexií  - BPŽ/Karel Dlabač
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi