Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Šéf německé kontrarozvědky otočil, video z honu na migranty v Chemnitzu nezpochybňuje

Autor: ČTK, zzu - 
10. září 2018
21:20

Šéf německé kontrarozvědky Hans-Georg Maassen už podle webu Spiegel Online nezpochybňuje, že video ukazující útok na přistěhovalce v Chemnitzu je pravé. Ještě v pátek přitom tvrdil, že mohlo jít o cíleně šířenou nepravdivou informaci, čímž vzbudil na německé politické scéně bouři. Jejím výsledkem je volání po jeho konci v čele Spolkového úřadu na ochranu ústavy (BfV). Maassen ale kritizuje média, že snímek příliš rychle zveřejnila, aniž někdo mohl jeho pravost ověřit.

Ve východoněmeckém Chemnitzu se po srpnové vraždě pětatřicetiletého Němce, z niž jsou podezřelí tři migranti, odehrála série demonstrací. Některých z nich se účastnili i pravicoví radikálové, kteří napadali policii, média i přistěhovalce. Zaútočili také na jednu židovskou restauraci.

Útoky na přistěhovalce a neněmecky vypadající osoby tvrdě odsoudili němečtí politici včetně kancléřky Angely Merkelové (CDU), která v jejich souvislosti hovořila o štvanicích. Proti tomuto tvrzení se ale v pátek nečekaně veřejně postavil šéf kontrarozvědky Maassen, když prohlásil, že nemá důkazy o tom, že se v Chemnitzu odehrály štvanice proti přistěhovalcům.

Politici si přejí Maassenův konec

Navíc zpochybnil video, které jeden z útoků ukazuje. „Nejsou k dispozici žádné důkazy, že by video k tomuto údajnému případu, které je na internetu, bylo autentické,“ prohlásil. Poznamenal také, že naopak existují důvody myslet si, že šlo o cíleně šířenou nepravdivou informaci, aby se odvedla pozornost veřejnosti od vraždy v Chemnitzu.

Maassen své tvrzení, které přivítali mimo jiné stoupenci krajní pravice a kritici médií, ale ničím nepodložil, a proto se stal terčem tvrdé kritiky. Skončit ve funkci - pokud nepředloží jasné důkazy - by měl podle opozičních Zelených, Levice, svobodných demokratů (FDP) a také koaličních sociálních demokratů (SPD).

Vysvětlení po něm chtěl i ministr vnitra Horst Seehofer (CSU), který se za něj ale zatím na rozdíl od Merkelové opakovaně jasně postavil. Ve vysvětlující zprávě, která má jen pár stran, už Maassen podle Spiegelu Online video nezpochybňuje. Místo toho „už jen“ kritizuje média, že ho příliš rychle zveřejnila, aniž někdo mohl jeho pravost ověřit.

Šéf kontrarozvědky: Štvanice v Chemnitzu nebyly

Šéf kontrarozvědky ve zprávě také opakuje své přesvědčení, že se v Chemnitzu neodehrály štvanice. Zároveň připouští, že jeho vyjádření pro list Bild zanechalo příliš prostoru pro interpretace.

Jestli takové vysvětlení politiky uspokojí, se ukáže v příštích dnech. Ve středu by Maassen měl předstoupit před členy parlamentního výboru pro kontrolu tajných služeb.

Mnozí pozorovatelé každopádně vyjadřují překvapení nad tím, že by zkušený šéf tajné služby jen tak do světa vypustil takhle závažnou nepravdivou nebo přinejmenším nepodloženou informaci, navíc když sám před nepravdivými informacemi varoval. Někteří v pozadí aféry vidí pokračování politického střetu Seehofera a Merkelové, které dělí názor na určité aspekty migrační politiky.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině