Pondělí 6. května 2024
Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav
Oblačno, bouřka 21°C

Po překročení hranic mu »zabavili« syna: Za 5 měsíců dítě rodiče nepoznalo

Tak vypadá Trumpova migrační politika: Dítě nepoznalo své rodiče po pětiměsíčním odloučení.
 (Autor: Facebook)
Autor: msj - 
23. července 2018
21:30

Patnáctiměsíční chlapeček se stal symbolem »kruté« migrační politiky vlády USA. Po pětiměsíčním odloučení od rodičů totiž nemohl poznat jejich tváře.

Adalicia Montecinos z Hondurasu vypověděla, že její syn Johan trpěl úplně stejně, jako trpěla její generace. Strávil totiž pět měsíců v arizonském útulku. Od rodiny byl odtrhnut pár dní poté, co se pokoušeli překročit hranice v Texasu. Otec byl deportován.

Pořád jsem dokola říkala Johane, Johane, a pak začal brečet,“ řekla Adalicia Montecinos pro list Guardian.  

Johan se velice brzo ke svým rodičům začal tulit. Nejdříve ale museli vyplnit spoustu dokumentace, než mohli jít zpět domů. Rodiče Johana nemohli být šťastnější, když svého syna dostali zpátky. I tak ale byli oba rodiče právoplatně rozzuřeni. Jejich syn byl od nich odtržen pět měsíců. To, jak Johan roste, museli sledovat na videu.

Nikdy neuvidím svého syna dělat první krůčky. Nikdy neoslavím jeho první narozeniny. To, co jsem ztratila, jsou vzpomínky, ze kterých se matka nejvíce těší a po letech je svým dětem vypráví,“ povzdychla si Adalicia.

Nikdy jsem si nemyslel, že by mohli být takhle krutí,“ řekl Johanův otec, Rolando Antonio Bueso Castillo (37). Ten chtěl do států proto, aby svojí rodině zajistil lepší život. Rolandův bratr za sebou v Hondurasu nechal kávovou plantáž a do USA se dostal před sedmi lety. Dnes se mu s manželkou a dětmi velmi daří.

Otec zaplatil pašerákovi šest tisíc dolarů (asi 132 tisíc korun). I tak se jejich plán ale nezdařil. V hraničním městě Reynose se nalodili na provizorní raft a přeplavali řeku Rio Grande. Po vylodění se ukrývali chvilku ve křoví, ale zahlédl je muž z hraniční hlídky.

Slušně se jich zeptal, kam mají namířeno, a otec se nezmohl na nic jiného než: „Máme namířeno za americkým snem.

Otec se synem byli dopraveni do centra pro zadržené, kde byli drženi za drátěným plotem. Spali na matracích pod tak tenkou dekou, že byla téměř průhledná. Po třech dnech se Rolando musel zeptat, jestli svého syna může vykoupat. „Byl celý ušpiněný,“ řekl starostlivý otec.

Rolando počítal s tím, že při nejhorším budou deportováni zpátky do Mexika. Po pěti dnech si ale ostraha vzala Rolanda na výslech a jeden ze strážníků vzal Johana Rolandovi z náručí. To bylo naposled, co se viděli.

Otec se za tu dobu pokusil hranici překročit čtyřikrát. Byl zavřen v několika různých centrech pro zadržené. Nevěděl nic o svém synovi a neměl ani peníze, aby mohl zavolat své manželce, která zůstala v Mexiku a měla se k nim za pár měsíců připojit.

V pátek byl deportován zpět do Mexika. Čekal měsíce. Uvedl, že už se o další překročení hranic nepokusí. „Něco ve mně zlomili,“ přiznal se otec. „Nikdy to nebyla chyba mého syna. Proč musel trpět on?

 

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi