Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Fotka „odebrané“ plačící holčičky šokovala svět. Otec: Celé to bylo jinak

Autor: jer - 
24. června 2018
18:00

Spojenými státy otřásá kauza oddělování dětí migrantů od jejich rodin. Tváří kampaně proti podobným praktikám se stala Yanela Hernandezová (2), kterou fotograf vyfotil ve chvíli, kdy ji spolu s matkou Sandrou na hranicích Mexika a USA zadržela policie. Otec holčičky ale v rozhovoru pro britský web Daily Mail uvedl, že Yanela nebyla americkými úřady oddělena od matky.

Fotka Yanely Hernandezové, původem z Hondurasu, se rozšířila z USA i do zahraničí. Magazín Time ji dokonce použil v montáži na titulní straně v kontextu s rozdělováním rodin migrantů. 

Snímek vyfotil fotograf agentury Getty John Moore 12. června. Na fotce je plačící Yanela ve chvíli, kdy její matku Sandru vyslýchá americká imigrační policie. „Když matce policista řekl, aby položila dítě kvůli prohlídce, viděl jsem jí do očí. Jakmile se její nohy dotkly země, začala plakat,“ popsal Moore pro Time magazín moment vyfocení fotografie.

Fotograf Moore také viděl, jak policisté nakládají Yanelu s matkou do dodávky. Co se ale s dvojicí dělo dále, nebylo dosud veřejně známo. Informace o dceři i matce ve čtvrtek v rozhovoru pro Daily Mail zveřejnil Yanelin otec Denis Javier Varela Hernandez.

Otec: Dcera s matkou jsou spolu

Plačící Yanela se stala tváří boje proti rozdělování rodin migrantů americkými úřady. Podle jejího otce ale úřady Yanelu od matky Sandry neoddělily. Dívka s matkou se podle Hernandezova zástupce v USA společně nachází v rodinném rezidenčním centru v Texasu a „mají se dobře“. Denisova slova pro agenturu Reuters potvrdil zástupce ministra zahraničí Hondurasu Nelly Jerez.

„Umíte si představit, jak jsem se cítil, když jsem spatřil fotku mé dcery. Zlomilo mi to srdce. Pro otce je to těžké, ale teď alespoň vím, že nejsou v nebezpečí. Teď jsou ve větším bezpečí, než když cestovaly přes hranice,“ řekl Hernandez.

Podle Denise Hernandeze jeho žena dříve zmínila, že chce vyrazit do USA za lepší budoucností. O konkrétním plánu cesty ale nikomu z rodiny nic neřekla. „Nesouhlasil jsem s tím. Ptal jsem se jí, proč? Proč by něčemu takovému chtěla vystavit naši malou holčičku? Jenže to bylo její rozhodnutí,“ popsal Denis situaci před tím, než jeho žena s dcerou vyrazila na nebezpečnou cestu. Sandra prý vždy chtěla zažít „americký sen“ a doufala, že si v USA najde dobrou práci.

Hernandez: Doma jsme se měli dobře, ne skvěle

Denis Hernandez se v Hondurasu živí jako kapitán v přístavu na pobřeží Puerto Cortes. Podle něj situace doma byla dobrá, ale ne skvělá. Jeho žena prý požádala o politický azyl. Podle Denise se Sandra s Yanelou na asi 2800 km dlouhou cestu vydala 3. června v 6:00 místního času. Od té doby o nich Denis neměl žádné informace.

„Nikdy jsem neměl možnost rozloučit se s dcerou a teď můžu jen čekat,“ řekl a dodal, že doufá, že Yanela i Sandra buď dostanou azyl, nebo se vrátí domů. „Necítím zlost vůči mé ženě, ale myslím si, že to od ní bylo nezodpovědné. Vzala dítě na cestu, nikdo neví, co vše se mohlo stát,“ řekl Denis.

Video  Reportér Blesk.cz v USA: takhle vznikají prototypy Trumpovy zdi pro hranice s Mexikem  - Václav Lang, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

„Život bych kvůli tomu neriskoval“

Pár má kromě Yanely další tři děti: syna Weslyho (14) a dcery Cindy (11) a Briannu (6). „Děti jsou lehce znepokojené, snažím se o tom příliš nemluvit. Vědí, že jejich matka a sestra jsou teď v bezpečí,“ uvedl otec.

Denis se údajně dozvěděl od známého, že jeho žena zaplatila asi 6000 dolarů (asi 130 000 kč) pašerákům, kteří ilegálně převádějí migranty přes hranice.

„Já bych kvůli tomu život neriskoval. Tady je těžké sehnat dobrou práci, proto mnoho lidí odchází. Ale díky bohu, já mám dobrou práci. A nikdy bych na té cestě život neriskoval,“ popsal situaci Denis. Otec doufá, že se znovu setká se svou dcerou. „Nechci peníze. Chci jen, aby mi někdo řekl, že moje dcera bude v pořádku,“ řekl.

Sandra Hernandezová se podle mluvčí celní správy USA už jednou pokusila překročit nelegálně hranice Spojených států. V roce 2013 byla deportována. „Byla zadržena policisty ve městě Hebbronville v Texasu. O 15 dní později byla poslána zpět do Hondurasu,“ řekla mluvčí.

Politika „nulové tolerance“

S imigrací ze střední Ameriky a Mexika se USA potýkají dlouhodobě. Nepovolené překročení hranic je ve Spojených státech trestným činem. Komplikací v případném soudním procesu a deportaci ale byly děti migrantů, které zůstávaly s rodiči ve vazbě. Podle kritiků bylo takové zacházení nelidské, administrativa bývalého prezidenta Baracka Obamy proto zavedla oddělování dětí od rodičů.

O problém se média, politici a značná část veřejnosti začali znovu zajímat až se zpřísněním imigrační politiky, iniciovaným prezidentem USA Donaldem Trumpem. Politiku „nulové tolerance“ v kontextu s oddělováním dětí od rodičů kritizovali jak demokraté, tak i někteří republikáni. Opatření kritizovala také Trumpova žena Melania. Prezident Trump mezitím podepsal dekret, který má oddělování dětí od rodičů zastavit. Podle Trumpa opozice obstrukcemi blokuje reformy, které by rozdělování rodin zabránily.

priserka ( 25. června 2018 06:26 )

Mistr propagandy Goebbels by hleděl, co dokáží dnešní novináři. Takto se oblbují lidi...mohou nebo musí šířit jednu lež za druhou...hnus

asijo ( 25. června 2018 05:07 )

Aspoň nejsi sám pitomec.

pekaaaros ( 24. června 2018 19:07 )

 Klasická propaganda liberálních demokratů.. Chtěli by svět podle sebe, ale lidi na ně s... Lžou, fotomontujou a nerelevantně argumentujou. Jsou to zkrátka zloději duší. Ať si vezmou dovolenou. Pořádně dlouhou dovolenou. To samý platí pro evropské liberály. Merkel, Macron, Kalousek, Schwarzenberg, Drahoš. Herci jako Mádl, Holubová, zpěvák Voxel. Věří póze ideálního světa s prolhaným zákulisím.

Monikay ( 24. června 2018 18:58 )

jako vždy, člověk nesmí všemu věřit...

beruska56 ( 24. června 2018 18:57 )

Tak tohle opravdu nikoho nedojme je to podvod a lež

Zobrazit celou diskusi