Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Falešný policista hodil granát na premiéra: Jeden mrtvý, přes 150 zraněných

Autor: ČTK, kal - 
23. června 2018
15:50

Shromáždění při projevu nového etiopského premiéra Abiye Ahmeda (41) v Addis Abebě přerušila exploze granátu. Etiopské ministerstvo zdravotnictví oznámilo, že si incident vyžádal jednu oběť na životě a 154 lidí bylo zraněno, deset vážně. Informovala o tom agentura Reuters.

„Byl to granát. Někdo se ho snažil hodit na podium, kde byl premiér,“ uvedl jeden z organizátorů shromáždění stoupenců premiéra Seyoum Teshome s tím, že v souvislosti s incidentem byli zadrženi tři podezřelí: dva muži a žena. Premiérova kancelář později potvrdila, že zbraní byl granát. Agentura AP s odkazem na svědka napsala, že útočník měl na sobě policejní uniformu a byl zadržen.

Premiéra z místa odvezla ochranka. Následně v televizním projevu incident označil za „neúspěšný pokus sil, které nechtějí jednotnou Etiopii“. Zda si incident vyžádal mrtvé, nebylo zprvu jasné. Premiér sice v projevu hovořil o několika mrtvých, následně ale jeho kancelář uvedla, že nikdo nezemřel. Ministerstvo zdravotnictví nakonec oznámilo, že 154 lidí bylo zraněno a jeden člověk přišel o život.

Premiér hovořil na náměstí v Addis Abebě před davem stoupenců, kteří drželi transparenty s nápisy jako: „Jedna láska, jedna Etiopie“. Desetitisícům shromážděných premiér vzkázal, že změny nastanou brzy a budou nezvratné.

Velké propouštění vězňů a soukromníci do státních firem

Abiy Ahmed, který úřad zastává od dubna, obyvatele druhé nejlidnatější africké země překvapil, když oznámil, že propustí desetitisíce vězňů a otevře státní firmy soukromým investorům. Rovněž se vyslovil pro bezpodmínečné usmíření se sousední Eritreou.

S reformami nejsou ale spokojeni všichni. Někteří Etiopané u hranice s Eritreou proti usmíření protestovali. Tigrejská lidová osvobozenecká fronta, která je stranou v etiopské vládní koalici a uplynulých 27 let byla dominantní silou v etiopské vládě, uvedla, že příměří bylo oznámeno dříve, než o tom jednal kongres vládnoucí strany.

Poválečné napětí mezi Etiopií a Eritrejí

Mezi Etiopií a Eritrejí panovalo napětí od konce války v letech 1998-2000. Poválečná mezinárodní komise totiž rozhodla, že město Badme a několik dalších území připadne Eritreji, což Etiopie odmítla akceptovat a ze sporného území nestáhla vojáky. Eritrea proto Etiopii obvinila z okupace.

Obnovení diplomatických styků Eritrea podmínila etiopským souhlasem s poválečnou hranicí. Nový etiopský premiér se nicméně zavázal, že bude usilovat o usmíření se severními sousedy. Eritrea dříve patřila k Etiopii, v roce 1991 ale získala po 30 letech bojů samostatnost. Obě země se spolu v letech 1998 až 2000 utkaly v další válce. Při novém konfliktu přišlo o život na 70 tisíc lidí. Eritrejský velvyslanec v Japonsku na Twitteru útok odsoudil.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi