Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Mohutný proevropský pochod v Londýně: Lidé odmítají brexit, chtějí nové referendum

Autor: kal, ČTK - 
23. června 2018
16:10

Až na 50 tisíc Britů se v sobotu vydalo na pochod Londýnem na znamení nesouhlasu s odchodem Spojeného království z Evropské unie. Protest se odehrává v den dvouletého výročí referendu, kdy se většina občanů vyslovila pro utnutí pouta s Bruselem. Demonstranti to ale odmítají přijmout, argumentují nepravdivými argumenty v kampani na podporu brexitu. A požadují nové hlasování o dojednaných podmínkách, Británie má své členství v EU ukončit k 29. březnu 2019.

Cílem odpůrců brexitu je britský parlament, před kterým hodlají vyzvat vládu premiérky Mayové, aby umožnila Britům znovu hlasovat o budoucnosti země. Organizátorem akce je skupina People's Vote, podle které není „brexit hotovou věcí“. A je proto třeba, aby lidé, kteří s ním nesouhlasí, dali najevo svůj názor.

Protestního pochodu se účastní také řada politiků opozičních labouristů, liberálních demokratů, ale i někteří konzervativci. Podle agentury AP k demonstrantům promluví mimo jiné předseda Liberálních demokratů Vince Cable. Většina britských médií píše o tisících účastníků, list The Guardian odhaduje jejich počet na 50 tisíc.

Jeden z účastníků akce v přišel v masce ministra zahraničí Borise Johnsona, který byl jednou z hlavních tváří brexitu. Po úspěchu svého tábora, který byl pro mnohé překvapivý, se ale nejdřív stáhl ze scény, aby se pak jako ministr objevil v kabinetu premiérky Theresy Mayové.

Ani Mayové nezůstala ušetřená posměškům protestujících. Mezi demonstranty se objevila její loutka, která má nejblíž k čarodějnici. Na jednom z poutačů je pak také americký prezident Donald Trump, který si brexit pochvaluje.

Johnson: Brexit nemá připomínat měkký a poddajný toaletní papír

Skutečný Boris Johnson v sobotu premiérku Theresu Mayovou naopak vyzval, aby prosadila „úplný britský brexit“. Zastánci brexitu u příležitosti výročí referenda z 23. června 2016, ve kterém se 51,9 procenta hlasujících vyslovilo pro odchod Británie z evropského bloku, vyzvali premiérku Mayovou, aby odchod z EU prosadila.

Video  Nigel Farage pro Blesk: Dva roky po brexitu stále bere plat z EU, Čechům radí útěk  - Zuzana Štíchová, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Ministr Johnson v příspěvku v listu The Sun napsal, že by Mayová měla zajistit „úplný britský brexit“ a nikoli takový, který by připomínal toaletní papír, tedy „měkký, poddajný a zdánlivě nekonečně dlouhý“.

Ministr obchodu Liam Fox a ministr pro brexit David Davis zdůraznili, že odchod z unie bez dohody nadále zůstává jednou z možností. Podle Foxe by to EU neměla vnímat jako blafování. „Žádná dohoda je lepší než špatná dohoda,“ řekl ministr obchodu BBC.

Před dvěma lety se Britové v referendu vyslovili pro odchod své země z EU. Podle zákona, který tento týden schválil britský parlament, by k němu mělo dojít 29. března příštího roku. Spor o podobu budoucích vztahů s unií rozděluje britskou společnost, ale i samotnou vládu premiérky Mayové.

krista2018 ( 23. června 2018 16:56 )

to se teprve všechno uvidí

sekebo ( 23. června 2018 16:54 )

Anglie je hodně silná ekonomika, která se podobně jako Švýcarsko nebo ropou nadité Norsko může bez Evropy obejít. V našem případě by to bylo po "Pitomiovsku" (Czechahiri) neboli harakiri. Je vidět, že obyvatel, kteří jsou schopni volit Zemanoklause, je i v Británii dostatek. Ale výhody členství v EU určitě převáží nevýhody i pro GB.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa