Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Starostu Soluně zbili do krve, když chtěl uctít památku Řeků zabitých Turky

Autor: tl - 
20. května 2018
10:02

Starosta druhého největšího řeckého města Soluně Yiannis Boutaris (75) byl hospitalizován poté, co ho zmlátila skupina nacionalistů. Těm se nelíbilo, že Boutaris, známý svým odporem k nacionalismu, navštívil pietu k výročí takzvané Pontské genocidy. 

Při ní za první světové války i po ní Turci v kraji Pont, patřícím dnes do Turecka, systematicky vybíjeli etnické Řeky. Během zabíjení byly zabity desetitisíce etnických Řeků, podobně jako při známějších genocidách proti Arménům.

Dav nacionalistů obklopil starostu města při ceremoniálu, kde byla řecká vlajka na paměť zabitých Řeků, a násilím ho vyhnalo z místa piety. Několik mužů házelo po Boutarisovi lahve, další ho zkopali do hlavy a nohou poté, co upadl na zem. „Bylo to jako děsivý sen,“ řekl starosta později jednomu z reportérů, jehož citoval zpravodajský server BBC. Mlátili mě všude, kde to šlo.“

Starosta řecké Soluně Yiannis Boutaris Starosta řecké Soluně Yiannis Boutaris | Profimedia.cz

Incident mimo jiné tvrdě odsoudil i řecký premiér Alexis Tsipras s tím, že „ultrapravicoví chuligáni musí čekat za tenhle čin tvrdý postih“. Vládnucí strana Syriza konflikt označila za „pokus fašistů odrovnat starostu“. Útok odsoudila i hlavní opoziční strana Nová Demokracie s tím, že útočníci „musí být okamžitě zatčeni“.

anka ( 20. května 2018 19:07 )

nacionalismus, komunismus, fasismus......stejna zumpa

zkzkz ( 20. května 2018 13:44 )

Bohužel

prudentiacz ( 20. května 2018 11:41 )

V dějinách lidstva je obvyklé, že zrádce dav trestá.

Zobrazit celou diskusi