Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Češi rozlítili Turecko: Parlament uznal genocidu Arménů, Ankara běsní

Autor: pet, ČTK - 
27. dubna 2017
10:50

Turecké ministerstvo zahraničí odsoudilo rozhodnutí českého parlamentu uznat masakr Arménů v Osmanské říší za genocidu. Kritizovalo i prezidenta Miloše Zemana, který masakr opakovaně označuje za genocidu a nejnověji ho charakterizoval jako jedno z nejhorších zvěrstev moderní doby.

„Co nejostřeji odsuzujeme a odmítáme usnesení přijaté Poslaneckou sněmovnou Parlamentu České republiky ze dne 25. dubna 2017. Jsme také zklamáni dopisem prezidenta Zemana ze dne 24. dubna 2017 adresovaným arménské diaspoře ve své zemi s ohledem na události z roku 1915, neboť obsahuje vážné nesrovnalosti,“ uvedla turecká diplomacie ve svém prohlášení datovaném 26. dubnem.

„Naše reakce na tyto politické akce, které jsou v otevřeném rozporu s historickými skutečnostmi a základními právními principy, byla předána velvyslanci České republiky v Ankaře,“ uvedlo turecké ministerstvo zahraničí ve svém prohlášení.

„Je v rozporu se svými vlastními slovy, když politicky hodnotí události z roku 1915,“ tvrdí Ankara o českém prezidentovi.

Masakr Arménů v Erzurumu, 1895 Masakr Arménů v Erzurumu, 1895 | W. L. Sachtleben

Zvěrstvo moderní doby

Zeman ve svém dopise adresovaném arménskému duchovnímu představiteli v Česku Barseghovi Pilavčjanovi mimo jiné napsal: „Souhlasím, že historii nemají interpretovat politici, neboť v jejich rukách se z dějin nezřídka stává pouhý nástroj sloužící jejich politickým zájmům, a že poznání a výkladu minulosti se mají věnovat především historici. Zároveň se však domnívám, že si nelze nepřipomínat události, které stály život 1,5 milionu nevinných lidí a které představují tragickou kapitolu dějin nejen arménského národa, ale i celého civilizovaného světa.“ Masové vraždy Arménů označil Zeman za „jedno z nejhorších zvěrstev, kterého bylo lidstvo v moderní době svědkem“.

Česká Poslanecká sněmovna v úterní rezoluci odsoudila genocidu Arménů stejně jako nacistické zločiny proti lidskosti na židovském, slovanském a romském obyvatelstvu.

Vyvražďování Arménů v Osmanské říší padlo v roce 1915 za oběť až 1,5 milionu lidí. Ankara označení masakrů za genocidu odmítá, i když smrt mnoha nevinných lidí uznává. Podle Turecka ale nešlo o záměrnou akci Osmanské říše, nýbrž o projev občanské války, jejímiž oběťmi byli i Turci.

Erdoganova moc v poslední době sílí. Jeho silná rozhodnutí a nekompromisní komentáře podpořili miliony Turků, kteří si odhlasovali přísnější státní režim.

VIDEO: Protesty i oslavy po tureckém referendu

Jde o očekávanou reakci

Prezident Miloš Zeman své stanovisko k masakrům Arménů Osmanskou říší, které označuje za genocidu, nehodlá kvůli kritice z Turecka měnit. Na dotaz ČTK to sdělil jeho mluvčí Jiří Ovčáček. Jeho názory označil za dlouhodobé a turecké vyjádření za očekávané. Předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) k turecké kritice uvedl, že ji zaznamenal.

„Jde o očekávanou reakci,“ komentoval vyjádření tureckého ministerstva Ovčáček. Připomněl, že se Zeman podobně vyjádřil v minulosti už několikrát. „Své stanovisko pan prezident nehodlá měnit,“ dodal.

baronessa ( 27. dubna 2017 12:26 )

Takového troubu opravdu pohledat . Arméni byli historicky první křesťané na světě. Nejen, že nedovedeš normálně psát, ale tobě to ani nemyslí.

baronessa ( 27. dubna 2017 11:39 )

Ankara by se měla hluboce zastydět. Omluvit se za svou zbabělost pojmenovat onu smutnou událost pravým jménem GENOCIDA nejen celému světu, ale především a hlavně Arménům! Je strašné něco takového druhému národu provést, ale je ještě horší se ke svému odpornému zvěrstvu ani po desetiletích nehlásit. Hlavně, že se cpou do EU, barbaři.

Zobrazit celou diskusi