Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zeman: Vyvražďování Arménů byla genocida, uznejme to. Zaorálek: Až co historici

Autor: Vera Renovica, zst - 
8. června 2016
17:45

Prezident Miloš Zeman se léta netají svým osobním stanoviskem, že 1,5 milionu mrtvých křesťanských Arménů bylo genocidou. Jejich vyvražďování – nejmasovější zejména v roce 1915 – měla na svědomí Osmanská říše, historická předchůdkyně Turecka. Podle Zemana by to měl uznat i český parlament. Jenže podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) má být hodnocení minulosti na historicích, nikoliv politicích.

Zeman svůj názor ve středu zopakoval veřejně před novináři i svým arménským protějškem Seržem Sargsjanem. Dodal, že chce, aby si český parlament vzal příklad z toho německého, který rezoluci o arménské genocidě před týdnem přijal.

Česká republika má přitom k tomuto historickému problému spíše vyhýbavé stanovisko. Zejména kvůli diplomatickým vztahům s Tureckem, které se termínu „genocida“ v případě Arménů ostře brání. Popírá totiž, že existoval jakýkoliv plán na jejich systematické vyhlazování, a nesouhlasí ani s vysokým počtem obětí. Někteří turečtí historici a lingvisté dokonce termín odmítají proto, že se nepoužíval před rokem 1943.

Video  Zeman v Arménii  - Vera Renovica, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Je to práce pro historiky, a ne pro nás, míní Zaorálek

Zemanův návrh ve středu odmítla česká diplomacie v čele s ministrem zahraničí Lubomírem Zaorálkem (ČSSD). „Hodnocení toho, jak se to celé dělo, bych ponechal nezávislým historikům,“ řekl šéf diplomatů. Stejně argumentoval i předseda Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD), který dodal, že historii by neměli hodnotit politici.

První muž českého Senátu Milan Štěch (ČSSD) zase pochybuje o tom, že by se na půdě horní komory návrh takové rezoluce vůbec ujal. „V Senátu nebyl doposud takový návrh podán ani projednáván,“ komentoval.

Prezident Miloš Zeman na návštěvě Arménie. Zasadil strom v areálu Muzea arménské genocidy v Jerevanu. Prezident Miloš Zeman na návštěvě Arménie. Zasadil strom v areálu Muzea arménské genocidy v Jerevanu. | KPR - Hanka Brožková

Zeman reagoval smířeně

„Já se setkám s panem Hamáčkem po svém návratu z Arménie a řeknu mu jako prezidentské doporučení, že český parlament by neměl být zbabělejší než německý parlament, který podobné usnesení přijal nedávno, ale také než parlamenty dalších deseti členských zemí EU,“ rýpl si prezident.

Míní také, že by naši politici měli projevit trochu empatie, protože Čechy mohl čekat podobný osud jako Armény. „Český národ byl v případě vítězství Velkoněmecké říše odsouzen ke genocidě. No takže do jisté míry jsme to už zažili při heydrichiádě, a pochopitelně kdyby došlo k jinému výsledku této války, víte dobře, že právě citovaný Heydrich byl ten, kdo ve svém pochopitelně neveřejném projevu mluvil o tom, že jsme odsouzeni k vyhubení,“ připomněl názory nacistického říšského protektora, na něhož byl následně v Praze roku 1942 spáchán atentát.

aspekce ( 9. června 2016 05:39 )

Miloši, nechejte to na historiky ! Nevidíte do nevyzpytatelných arménských a azerbajdžánských duší. Našim známým (VŠ) se snažila sociálka odebrat dítě, neboť je lživě udala sousedka, Arménko-Azerbajdžánka, slečna Armine Artouni z Prahy 10. Tzv. stará panna - bezdětná, svobodná, která pracovala v MFD, než byla odejita, aniž by v MFD věděli, že je vedena v evidenci StB. Zastrašovala prý OSZ a OS v Praze 10 medializováním. Její otec údajně byl vyslán ze SSSR do ČSSR v 60.letech jako KGBák. Tato jeho dcera chtěla prý získat dítě cestou zcizení. Záviděla bílé, modrooké dítě. Našim známým udělala ze života peklo. Řadu let zničeného života pro celou rodinu. Rvali se za své dítě, bojovali s proradnou Arménkou. Pomáhala jí Monika Lanzendorferová, též Azerbajdžánka z Prahy 10, jak nám bylo řečeno aktérkou Artouni ? Pokud jsme se někoho dotkli, omlouváme se. Arménky a Azerbajdžánky jsou schopny nás udat. Nechceme skončit kvůli mstě u soudu.

krdassaneda ( 8. června 2016 20:07 )

Tobě ty prudce inteligentní stvoření stačí zaslechnout někde nějakou frázi a aniž bys ji rozuměl, dokážeš ji používat půl roku.

krdassaneda ( 8. června 2016 20:01 )

tgbg ( 8. června 2016 19:27 )

Vyvražďování Ukrajinců Rusy byla také genocida pane prezidente Zemane. A stále trvá.

majojo ( 8. června 2016 19:00 )

Konečně se Zeman na něčem shodne s většinou Evropy, ale blbečkům to zase vadí. Protože má pravdu nebo protože je to Zeman?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa