Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Arménský premiér padl, fígl s přebráním prezidentských pravomocí mu nevyšel

Autor: ČTK, AKu - 
23. dubna 2018
16:04

Arménský premiér Serž Sargsjan v pondělí oznámil, že odstoupí z funkce. Učinil tak pod tlakem masových protivládních protestů, které trvají už více než deset dnů a které ochromily zemi, informovaly z Jerevanu zahraniční tiskové agentury.

Sargsjan, který do funkce nastoupil teprve nedávno po deseti letech v úřadu prezidenta, loni prosadil zrušení prezidentského systému a jeho nahrazení systémem parlamentním. Podle opozice si tím chtěl udržet vliv nad politikou.

„Chci se obrátit k těm, kteří požadují mé odvolání. Vůdce opozice Nikol Pašinjan měl pravdu, já jsem mýlil. Existuje několik řešení této situace, ani jedno z nich však není pro mě. Odcházím proto z funkce premiéra a hlavy státu,“ cituje agentura TASS ze Sargsjanova prohlášení.

Masové protesty, které na řadě míst v Arménii propukly už 13. dubna, organizuje opoziční předák Nikol Pašinjan. Ten se v neděli se Sargsjanem krátce sešel. Když ale trval na tom, že bude jednat výlučně o odstoupení šéfa kabinetu, Sargsjan schůzku ukončil. Do ulic pak vyšly desetitisíce lidí.

 

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi