Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Němci označili masakr Arménů za genocidu. Turci odvolali velvyslance

Německý parlament bude jednat o masakru Arménů.
 (Autor: Reuters)
Autor: bud, ČTK - 
2. června 2016
21:40

Německý Spolkový sněm označil masakry Arménů Osmanskou říší v roce 1915 za genocidu.Turci tehdy povraždili kolem 1,5 křesťanských Arménů. Turecko vzápětí odvolalo svého velvyslance v Německu ke konzultacím. Šéf turecké vlády zároveň prohlásil, že krok německého parlamentu vážně narušil turecko-německé vztahy.

Spolkový sněm měl o návrhu původně jednat už v únoru. Tehdejší hlasování však bylo odloženo s ohledem na to, že v tu dobu vrcholila jednání mezi Evropskou unií a Tureckem o spolupráci při omezení počtu migrantů přicházejících do Evropy.

Dnešní rezoluci podpořila velká většina poslanců ze všech parlamentních frakcí. Proti hlasoval jediný z německých zákonodárců. Jednání Spolkového sněmu sledovala v galerii pro hosty velká skupina Arménů, kteří po hlasování zdvihli papíry s nápisem „děkujeme“.

Statisíce mrtvých

Masakry Arménů za první světové války za genocidu oficiálně uznaly více než dvě desítky zemí, včetně Francie, Ruska nebo Argentiny. Příslušnou rezoluci přijal i Evropský parlament a také papež František loni hovořil o genocidě. Ankara na tyto kroky reaguje popuzeně a označení „arménská genocida“ je v Turecku trestné.

Česká republika nicméně masakr za genocidu oficiálně neoznačuje, jako svůj názor to ale zmínil před dvěma lety prezident Miloš Zeman.

Při masakrech Arménů v Osmanské říši přišlo v roce 1915 o život přibližně 1,5 milionu příslušníků této křesťanské menšiny.

Turecko běsní

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan (62) v první reakci řekl, že rezoluce bude mít vážné dopady na turecko-německé vztahy.

Turecký premiér Binali Yildirim zašel ještě dále, když řekl, že “chybné rozhodnutí“ německého parlamentu má na svědomí „rasistická arménská lobby“.

O výrazném zhoršení vztahů dnes hovořil také mluvčí turecké vládnoucí Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP) Yasin Aktay. Strana plánuje předložit v tureckém parlamentu deklaraci odsuzující rezoluci Spolkového sněmu.

Svou reakci na twitteru umístil také šéf turecké diplomacie Mevlüt Çavuşoglu. „Způsob, jakým uzavřít temné stránky ve vlastní historii, není v tom, že se pošpiní historie jiných zemí nezodpovědným a nepodloženým rozhodnutím parlamentu,“ napsal.

U německého konzulátu v Istanbulu večer kvůli německé rezoluci protestovalo několik stovek lidí, uvedla agentura AP.

Arménie rezoluci  naopak vřele uvítala. Arménský ministr zahraničí Edvard Nalbandjan dnes řekl, že Německo „významně přispělo nejen k mezinárodnímu uznání a zavržení arménské genocidy, ale také k univerzálnímu boji za prevenci genocidy a zločinů proti lidskosti“.

Arménský prezident Serž Sargsjan poděkoval německým představitelům v telegramu. "Je to vzkaz celému světu, že zločiny proti lidskosti, i když byly spáchány před více než stoletím, nejen že nejsou zapomenuty, ale jsou i po právu odsouzeny," napsal v něm.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Nezadat ( 3. června 2016 13:53 )

To je dobře,že ho odvolali a teď ještě ať si ve mou ty parazity sebou co sem nalezli.

meverickx ( 3. června 2016 09:18 )

Zde je vyjádření vysokého Afrického představitele ,člena OSN ,, publikováno též v Timesech ,.,. V našich novinách to nenajdete ,.,.,. http://www.ireporter.cz/2015/07/05/ani-tato-informace-se-v-nasich-mediich-neobjevi/

hanka666 ( 2. června 2016 21:18 )

Erdogan se urazil. Prachy nebudou

velka_0 ( 2. června 2016 18:58 )

Pardon, slečna Arménka Armine Artouni Ter Zacharjan, sedící dnes za naše daně na ministerstvu, paradoxně u KDU ministra, když pracovala celá rodina desítky let pro KSČ a je v seznamech StB, je již 55-letá, ne 53-letá.

velka_0 ( 2. června 2016 18:54 )

Pro české, jen tupé policisty a "křivé" OSZ a OS v Praze 10 účelově stačí jako důkaz udání závistivé sousedky. Nepraktikují seriózní vyšetření věci. Naše známé lživě udala Arménko-Azerbajdžánka, 53-letá slečna Armine Artouni Ter Zacharjan. Její rodiče vyslalo údajně KGB ze SSSR do ČSSR v 60.letech. Sama je v evidenci StB. Údajně jí pomáhala Monika Lanzendorferová, Azerbajdžánka, obě z Prahy 10 - Strašnic. Bezdětná slečna Artouni chtěla prý našim známým ukrást postupně 2 děti. U tragické smrti jejich 1.dítěte (+13) byla "náhodou" jiná Arménka, známá slečny Artouni. Po českých ulicích nepotkáte Arménku. Pak se Artouni snažila zřejmě ukrást i jejich 2.dítě. Nedovedete si představit její asijskou zlobu, nenávist, intriky, manipulaci s lidmi, které vynaložila na zničení této VŠ rodiny. Z nudy a závisti zmanipulovala sociálku Prahy 10, celý jejich dům, okolí, školky, školy, obeslala lživými tvrzeními zaměstnavatele, lékaře, přátele, učitele jejich dětí atd. Slečně Artouni sekundují naivní Češi. Kdyby jen věděli, že o Češích prohlásila, že jsou hloupí, nafoukaní a smradlaví ubožáci. A to jí ČSSR zdarma umožnila vystudovat (žurnalistiku). Pracovala za statisíce v MFD, odkud byla odejita snad pro svoji křivou povahu. Nikdy nic nedělala, matka za ní vaří,pere,uklízí celý život. Nemá děti,chlapa,neměla žádné starosti,komunisti ji přepláceli. Po revoluci v r.1989 rychle tzv. převlékla kabát a nacpala se do pravičáckých novin za statisícové příjmy z našich daní. Omlouváme se hned všem, koho jsme urazili. Dnes jsou skuteční pachatelé tzv. nevinní, ale občana, který řekne pravdu, toho zavřou raz dva. Jsme zvědaví, zda nás Blesk stopne, má tam kamarádky. Češky, s nimiž tak opovrhuje...

Zobrazit celou diskusi