Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

„Invaze a noční můra.“ Na turisty v Benátkách políčili nové turnikety

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
1. května 2018
13:20

Italské Benátky očekávají obrovský nápor turistů, kteří ve městě chtějí oslavit První máj. Poprvé byly na dvou místech ve městě instalovány dočasné turnikety, které mají zabránit přístupu turistů, pokud jich bude příliš, a odklonit je na jiné trasy. Turnikety začaly fungovat již v pátek 27. dubna a v provozu budou až do 2. května, uvedla agentura AP.

Podle městské policie, která denně sleduje situaci na místě, byly davy turistů o víkendu zvládnutelné a brány zatím nemusely být uzavřeny. Je však pravděpodobné, že v úterý 1. května již budou plně využity.

První máj jako noční můra

Místní noviny varovaly Benátčany před návaly turistů, První máj popsaly jako „noční můru“, „invazi“ a „černý kód“, který se nejčastěji používá pro dopravní zácpu.

V Benátkách v rámci boje proti turismu zavedli turnikety. V Benátkách v rámci boje proti turismu zavedli turnikety. | reprofoto/twitter

Starosta Benátek Luigi Brugnaro se pro radikální řešení zavedení turniketů rozhodl poté, co město o velikonočním víkendu navštívilo 152 tisíc turistů. U bran hlídkuje policie, která má zabránit výtržnostem v případě, že budou brány uzavřeny. K průchodu turniketem musí mít lidé speciální kartu Venezia Unica, která funguje obdobně jako pražská Lítačka nebo londýnská karta Oyster.

Železné brány se nelíbí ani místním

Benátčan Alberto Nardi, který vlastní zlatnictví na náměstí Svatého Marka, označil zavedení za „bezmyšlenkovitou reakci na krizi, která potřebuje dlouhodobější řešení“. „Ani my, ani turisté nechceme ve městě vidět tyhle železné brány. Už v 90. letech se předpokládalo, že Benátky budou čelit podobné situaci a nikdo nic neudělal,“ vysvětlil Nardi.

Stejného názoru jsou i ostatní obyvatelé města. „Zastupitelstvo musí přijít s nějakým systematickým programem, který by zahrnoval informace pro turisty, jak se mají ve městě chovat. Lidé musí pochopit a respektovat pravidla místních: po mostech se chodí vpravo, pikniky na soukromých dvorcích jsou zakázané a podobně,“ uvedla Gloria Beggiatová.

„Žijeme jako ve věznení“

„Vypadá to jako, když žijeme ve vězení. Doufám, že město a policie vědí, co dělají. Tohle by se rychle mohlo zvrtnout. Nechcemu tu žádné výtržnosti,“ komentoval situaci další z Benátčanů Eduardo Milliaccio.

„Tohle je to nejhorší možné řešení, navíc to problém s turismem vůbec neřeší. Masový příliv turistů za posledních 10 let Benátky značně poničil. Místo turniketů je třeba z města udělat zase skutečné místo a nejen park hotelů, obchodů a restaurací čekající jen na turisty. Benátky musíme vrátit Benátčanům,“ uvedl Tommaso Cacciari, mluvčí kampaně Comitato No Grandi Navi, která požaduje zákaz kotvení zaoceánských výletních lodí v Benátkách.

Aktivista bojuje proti kotvení výletních lodí

„Politici chtějí Benátky přeměnit v zábavní park, tohle ale není Disneyland, ale skutečné město,“ dodal Cacciari. Turisté ve městě daleko převyšují počet obyvatel. Místní úzké uličky se tak v době hlavní turistické sezony stávají téměř neprůchodné. Davy jsou obzvlášť velké, když do města dorazí výletní lodě s tisíci turisty na palubě, kteří okamžitě vyrazí na výlet do města.

Hromadná turistika a vylidňování jsou již dlouhou dobu příčinou nespokojenosti místních. Loni v létě dokonce vyšlo do ulic kolem 2000 Benátčanů na protest proti turistickému průmyslu. Již roky město jedná o možnosti regulace počtu turistů ve městě. Cílem je podpořit odpovědný a udržitelný cestovní ruch s ohledem na zájmy obyvatel.

sachmat ( 1. května 2018 16:50 )

Benátčané začínají být až moc akční… Kdyby nebylo rozhazovačných radní, z města by se stal výstavní skvost (nutno podotknout,díky turistům)... Vesměs tento jejich netolerantní postoj k turistům, je všeobecně znám. Až se náhodou rozhodnete v parných letních měsících, navštívit baziliku svatého Marka..., chraň vás Bůh dovnitř vstoupit holými rameny... Musíte mít povinně přehoz přes.., nedej bože, aby z vás vyzařovalo něco jako sex-appeal… To potom silně riskujete, pokud nebudete včas zachráněni (většinou v podobě rodinných příslušníků, přátel, kteří mohou být občas lépe vybaveni...), že rychle a bez jediného mrknutí oka, skončíte před slavnou bazilikou.

Zobrazit celou diskusi