Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Dovolenkové ráje vystřídal „smeťák“. Kouzelná místa i pro Čechy zavalily odpadky

  • Autor: Darina Jíchová - 
    10. 4. 2018
    13:00

    Léto se blíží a kdo si dovolenou ještě nevybral, ten ji plánuje. Sněhobílé pláže a azurová moře, jako je třeba na Bali nebo na Filipínách, vypadají tak lákavě. Jenže řada turisticky oblíbených destinací bude letos pro cestovatele uzavřena, důvodem je rostoucí míra znečištění. Písek mnohých pláží totiž pod odpadky není skoro vidět, krásné ostrovy se pomalu mění ve smetiště, napsal deník The Telegraph.

  • 1.Pchi Pchi, Thajsko

    Thajské soustroví Pchi Pchi proslavil film s Leonardem DiCapriem Pláž z roku 2000, do té doby bylo poměrně neznámé. Nyní sem denně přijede přes pět tisíc lidí, a za necelých 20 let tak přírodní ráj zaplavily odpadky. Loni ostrovy navštívilo téměř 35 milionů lidí, v roce 1990 to bylo jen něco málo přes pět milionů. Situace je kritická, a thajské úřady se proto rozhodly zavřít nejnavštěvovanější pláž Maya Bay, uzavírka potrvá od 1. června do 30. září. Maya Bay společně s ostrovem Phuket patří mezi oblíbené destinace Čechů.

    Dovolenkové ráje se pomalu mění ve smetiště, thajské souostroví Pchi Pchi. Dovolenkové ráje se pomalu mění ve smetiště, thajské souostroví Pchi Pchi. | Blesk - Jan Neomillner, Profimedia, reprofoto/twitter

    „Rozhodli jsme se pro uzavření pláže, zvolili jsme období, kdy je vlna turistů nejnižší, od června do září tu máme období dešťů. Během sezóny je Maya Bay zaplněná k prasknutí, osobně si myslím, že je skvělé, že jsme konečně dali přednost životnímu prostředí před ziskem z turismu,“ uvedl expert na Thajsko Lee Cobaj.

  • 2.Boracay, Filipíny

    Filipínský ostrov Boracay se 26. dubna pro všechny turisty uzavře. Destinace je mezi lidmi velmi oblíbená a na pláže ostrova ročně míří miliony lidí, mezi nimi i desítky dobrodružství chtivých Čechů. Okolní vody, které prosluly svou blankytně modrou barvou, v současnosti svým vzhledem i zápachem připomínají spíše žumpu. Vláda se proto rozhodla na půl roku ostrov uzavřít.

    Kvůli znečištění byl uzavřen filipínský ostrov Boracay, turisté se na něj nepodívají půl roku. Kvůli znečištění byl uzavřen filipínský ostrov Boracay, turisté se na něj nepodívají půl roku. | Blesk - Aneta Schurgerová, reprofoto/twitter

    Filipínský prezident Rodrigo Duterte na stav ostrova poukázal již v únoru, jeho tiskový mluvčí Harry Roque tento týden oznámil, že vláda v čele s prezidentem přijala radikální řešení a rozhodli se ostrov zcela uzavřít. „Dokud lidi pouští svoje splašky do moře, není divu, že to všude smrdí jako žumpa. K tomu bordel po turistech. Ostrov neotevřeme, situace se musí změnit,“ nechal se slyšet prezident Duterte.

    Místopředseda pro vnější Asociaci cestovních kanceláří ČR Jan Papež pro Blesk Zprávy uvedl, že na Boracay bylo naplánovano několik zájezdů. Češi podle Papeže Boracay hromadně nenavštěvují, ročně jich tam ale několik desítek zamíří. Cesty na ostrov byly zrušeny a turisté si mohou vybrat jiné destinace. 

  • 3.Cozumel, Mexiko

    Mexický ostrov Cozumel nacházející se v Karibském moři je jednou z pravidelných zastávek zaoceánských výletních lodí. Cozumel nemá ani tisíc obyvatel a pyšní se krásnou přírodou a památkami mayské kultury, ročně ho ale zaplaví téměř 4 miliony turistů. Obrovské parníky ničí okolní korály a obrovské množství lidí znečišťuje ostrov.

    Dovolenkové ráje se pomalu mění ve smetiště, mexický ostrov Cozumel. Dovolenkové ráje se pomalu mění ve smetiště, mexický ostrov Cozumel. | Blesk - Jan Neomillner, Profimedia, reprofoto/twitter

    Stejně jako Thajsko, také i mexické ostrovy v posledních letech zaznamenaly zvýšený zájem turistů, mezi které patří i Češi. Cestovní kanceláře lákají na luxusní hotelová střediska, laguny a nekonečné pláže s bělostným pískem. Mexické úřady se ke znečištění a poničení ostrova nijak nevyjádřily, jeho uzavření a obnova se zatím nechystá.

  • 4.Bali, Indonésie

    Indonéský ostrov je cestovními kancelářemi označován za nejkrásnější místo na Zemi a vůbec nejoblíbenějším je jeho letovisko Sanur. Miliony turistů, kteří ročně ostrov navštíví, jsou hlavní příčinou toho, proč se zhoršuje tamější životní prostředí. Podle cestovních kanceláří tam hromadně míří také Češi.

    Loni Bali vyhlásilo „odpadkovou pohotovost“, jeho pláže se ztratily pod nánosem plastů. Dobrovolníci odklidili tisíce tun odpadků. Znečištění ostrova však nemají na svědomí jenom turisté, stojí za ním i laxní přístup místních.

    Dovolenkové ráje se změnily ve smetiště. Dovolenkové ráje se změnily ve smetiště. | Blesk - Jan Neomillner, Profimedia, reprofoto/twitter

  • 5.Pig Island, Bahamy

    „Chlívek“ podle všeho připomíná i bahamský ostrov Big Majoy Cay, který je ale mezi cestovateli známý spíše jako „Prasečí ostrov“ (z anglického Pig Island), na vině ale není tamní kolonie zvídavých prasat, které lze vidět plavat v moři, ale sami lidé. Loni navíc několik vepřů uhynulo, úřady se domnívají, že turisté dávají zvířatům alkohol a snaží se na nich jezdit, tím zapříčinili jejich smrt.

    Pig Island, Bahamy. Pig Island, Bahamy. | reprofoto/twitter

    Zatím však neuvažují o tom, že by tuto lákavou atrakci ukončily. Autority pouze vyzvaly k „šetrnému přístupu ke zvířatům“ a zakázaly jejich krmení. Snaží se také přísněji dohlížet na udržování pořádku na ostrovu.

  • 6.Benátky, Itálie

    Znečištění a milionové davy turistů nejsou jen záložitostí exotických oblastí. Jednou z destinací, kterou pravidelně „zamořují cestovatelé“, jsou pro Čechy snadno dostupné a velmi vyhledávané italské Benátky. Do města se stovkou kanálů jezdí lidé bez ohledu na roční dobu, jedni cestují za romantikou, jiní za karnevalem, někdo jen tak. Přístav je často doslova přelidněn, to se podepisuje na jeho stavu.

    Dovolenkové ráje se pomalu mění ve smetiště, Benátky. Dovolenkové ráje se pomalu mění ve smetiště, Benátky. | Profimedia, Blesk - Jan Neomillner

    Se zájmem cestovatelů se Benátčané potýkají už několik století, ročně Benátky navštíví 22 milionů lidí. Počet obyvatel města se ale snižuje, teď tam trvale žije jen 50 tisíc lidí. Pokud bude jejich pokles pokračovat, podle italských médií bude město do roku 2030 vylidněné.

    Zastupitelé města přijali několik opatření, zakázali v přístavu kotvit zaoceánským parníkům. Rovněž ohlásili, že ve městě nesmí vznikat nové hotely nebo fastfoodové restaurace. Zvažují zavedení placení vstupného na veřejných místech, na příklad na náměstí Svatého Marka.

  • 7.Mallorca, Španělsko

    Radikální krok proti návalům turistů přijala španělská Mallorca. Každoročně zvyšuje turistické poplatky, výnosy z nich putují na různé ekologické projekty. Úřady zakázaly místním nabízení svých bytů přes ubytovací aplikaci Airbnb. Proti přemíře cestovatelů loni v září demonstrovaly zástupy tamních obyvatelů.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

krasomila ( 10. dubna 2018 14:56 )

Smetiště ze světa děláš i ty už jen tím zbytečným cestováním. Asi ti ekologická stopa nic neříká, ale nadávat na původní obyvatele ti jde, co ?

SimaBali ( 10. dubna 2018 13:50 )

Bohužel musím s článkem souhlasit. Momentálně jsem na Bali a odpadky jsou všude kam se podíváte. Bali je moje nejoblíbenější destinace,avšak za posledni 3 roky se z ráje na zemi stalo jedno velké smetiště. Pokud se na sebou a svým chováním balijci nezamyslí,dopadne to tak,že zde nebudou mít vůbec žádné turisty,jejichž odliv je již nyní opravdu patrný.

Zobrazit celou diskusi