Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Melania kontra Donald. První dáma USA podpořila snahu omezit prodej zbraní

Autor: Darina Jíchová - 
27. února 2018
15:05

První dáma Melania Trumpová promluvila k manželkám a manželům amerických guvernérů a guvernérek. Během svého projevu se vyjádřila k tragické střelbě ze 14. února, při níž Nikolas Cruz (19) na floridské škole zabil 17 lidí. Oproti svému manželovi, prezidentovi Donaldu Trumpovi vyzvedla snahu studentů, kteří chtějí dosáhnout zpřísnění pravidel prodeje zbraní. Prezident omezení prodeje zbraní ale není nakloněn.

V USA stále probíhají demonstrace, většinu z nich vedou studenti, mezi nimiž jsou i přeživší střeleckého masakru ve floridském městě Parkland. Protestující požadují zpřísnění prodeje zbraní, chtějí dosáhnout toho, aby byl legálně omezen přístup lidí ke zbraním. Prezident Trump ale tvrdí, že tohle není problém. Trump zatím přistoupil jen na zákaz prodeje urychlovačů střelby. I postoj kongresu k otázce omezení prodeje zbraní je vlažný.

Melania se postavila na stranu studentů

První dáma se ale nechala slyšet, že snaha studentů dosáhnout změny ji velmi povzbudila. „Jsou naše budoucnost, zaslouží si právo rozhodovat o tom, jaká ta budoucnost bude,“ prohlásila před svými hosty v Modrém pokoji Bílého domu. Její slova ostře kontrastovala s prezidentem, který tvrdí, že střelbám na školách zamezí jen to, když v kampusech bude více ozbrojených a vycvičených dospělých.

První dáma USA Melania Trumpová během svého projevu před manželkami a manžely amerických guvernérů a guvernérek První dáma USA Melania Trumpová během svého projevu před manželkami a manžely amerických guvernérů a guvernérek | Reuters

„Těší mě, že se děti po celé zemi rozhodly promluvit o tomto problému,“ dodala Melania. Téma střelby na Floridě bylo stěžejním bodem její čtyřminutové řeči. „Ještě než začnu, ráda bych, abychom si připomněli tragickou událost, ke které došlo v Parklandu. Všechny naše myšlenky a modlitby stále směřují k rodinám pozůstalých, zraněným přejeme brzké uzdravení,“ uvedla svůj projev.

„Sama jsem rodič a nemůžu si představit, jak se musí cítit ti, kteří při střelbě přišli o své děti nebo blízké. Doufám, že všichni uděláme všechno proto, abychom jim pomohli. Během svého prvního roku v roli první dámy jsem se naučila, že v tragických časech v sobě často najdeme nečekanou sílu a odolnost,“ svým proslovem vzdala čest studentským aktivistům.

Hlavní tématem zůstává kyberšikana

Znovu se dotkla i tématu kybernetické šikany, která je hlavním problémem, jemuž se chce ve své funkci věnovat. Obrátila se i na přítomné a požádala, aby byli obezřetní a tématu věnovali pozornost. „Jako první dáma se chci starat a podporovat tu nejdůležitější část naší společnosti, naši budoucnost – naše děti,“ řekla. „Doufám, že se ke mně připojíte, tímto bych vás ráda požádala o vaši podporu. Můj tým vás v budoucnu jistě osloví, až budeme na cestách, při kterých se budeme snažit zamezit kyberšikaně a zajistit blahobyt našich dětí,“ apelovala Melania na závěr své řeči. 

Video  Trump přiletěl s Melanií na Floridu, nenechala se vzít kolem ramen.  - Reuters
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi