Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Charita, jejíž tváří je Meghan Markle: Potravinová pomoc za sex a za peníze! Orgie s prostitutkami na Haiti jsou jen špička ledovce, říká prezident

Autor: ČTK, red - 
18. února 2018
11:01

Další dobročinná organizace čelí sexuálnímu skandálu. Charita World Vision, jejíž tváří byla mezi jinými také snoubenka prince Harryho (33), herečka Meghan Markle (36), přiznala, že její zaměstnanci na misi na Haiti směňovali humanitární pomoc za sex s místními.

Odhalení přinesl bývalý zaměstnanec organizace World Vision a přichází v okamžiku, kdy zveřejnění stejného problému čelí i jiná charitativní organizace, celosvětově působící Oxfam. Podle tohoto svědka se potravinová a jiná pomoc dostávala k lidem postiženým zemětřesením výměnou za sex nebo peníze. Měla být přitom rozdělována potřebným lidem zdarma.

Skandálními praktikami jsou zděšeni pracovníci, dobrovolníci i vyvolení „slavní“ ambasadoři, mezi kterými je také snoubenka britského prince Harryho, kanadská herečka Meghan Markle, která se stala tváří programu World Vision pro Afriku, v jehož rámci byly budovány vodovody, které přivádějí vodu z odlehlých míst do vesnic. Místní zejména ženy a děti tak díky této pomoci nemusí denně chodit pro vodu desítky kilometrů.

Vyšetřování se dle Daily Mailu týká také obav, že se pracovníci na místech působení organizace dopouštěli „různých forem vykořisťování, podvodů, protekce při obsazování řídících postů a nepřesných či falešných záznamů a výkazů“.

Prezident Haiti: Nejen Oxfam, ale i Lékaři bez hranic

Že se bohužel nejedná o výjimečné pochybení jednotlivce či jednotlivců, naznačují slova haitského prezidenta. „Případ Oxfamu je viditelnou částí ledovce. Není to jen Oxfam, i další nevládní organizace jsou ve stejné situaci, ale interně informace skrývají,“ řekl prezident Haiti Jovenel Moise. „Mělo by začít vyšetřování jiných organizací, které tady působí od roku 2010. Například Lékaři bez hranic museli repatriovat asi 17 lidí kvůli problémům, které nebyly vysvětleny,“ dodal prezident Haiti, přičemž podle Reuters nebylo jasné, jaké případy má na mysli.

Místo charity orgie s prostitutkami

Kvůli placení prostitutek a jinému nevhodnému chování bylo v roce 2011 po interním vyšetřování britského Oxfamu z Haiti staženo sedm pracovníků včetně šéfa tamní mise Rolanda van Hauwermeirena. Před týdnem pak skandál v mnohem silnější podobě obnovila reportáž britského deníku The Times, kterému bývalí činitelé charity vypověděli, že na Haiti se po zemětřesení pořádaly s prostitutkami „orgie“ za peníze charity a za sex prý platil i sám van Hauwermeiren. Následně se objevila podobná obvinění ohledně jeho dřívějších angažmá v Libérii a v Čadu.

„Žádáme belgickou a britskou vládu, aby převzaly odpovědnost, také apelujeme na mezinárodní společenství, aby pomohlo zajistit trest pro ty, kdo takovéto přestupky páchali, ať už jde o belgické či jiné občany. Důstojnost lidí Haiti byla pošlapávána,“ řekl Moise.

Lékaři bez hranic údajně poznámky prezidenta Moiseho zkoumají a vítají veškeré formy dohledu nad činností humanitárních organizací. Mluvčí zdravotnické sítě Analia Lorenzová dodala, že její organizace má k sexuálním přestupkům nulovou toleranci. Za loňský rok se údajně v rámci jejích 40.000 pracovníků řešilo 24 případů sexuálního obtěžování či zneužití, v jejichž důsledku bylo 19 osob propuštěno.

 

bibs_7 ( 19. února 2018 02:24 )

Ode mne más .

spoon ( 18. února 2018 23:27 )

ugly bitch!!

santikxauz ( 18. února 2018 23:25 )

NeZiskovkám,které se nestarají o vlastní občany nedávat vůbec žádné peníze.

europa ( 18. února 2018 17:52 )

yokky ( 18. února 2018 14:44 )

Zobrazit celou diskusi