Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Buď sex, nebo umřeš hlady.“ Pracovník charity zneužíval 16letou dívku

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
16. února 2018
19:30

Bývalý zaměstnanec humanitární organizace Oxfam Roland van Hauwermeiren (68) je ústřední postavou skandálu s prostitutkami, který rozpoutal minulý týden deník The Times. V roce 2010 vedl misi na Haiti, které zasáhlo ničivé zemětřesení. Vyšlo najevo, že on a jeho kolegové si platili prostitutky z peněz určených na pomoc místním. Muž obvinění popírá, proti němu ale stojí několik udání a navíc i svědectví haitské společnice. Žena uvedla, že jí tehdy bylo 16 let a Van Hauwermeiren si ji po dobu 6 měsíců zval k sobě dvakrát týdně.

Žena, která si přála zůstat v anonymitě, uvedla, že zemětřesení ji v roce 2010 zničilo dům, kde bydlela. Přišlo při něm o život pět členů její rodiny a prostituce pak byla jejím jediným zdrojem příjmů, svěřila se dnes třiadvacetiletá matka jednoho dítěte. Dodala, že Van Hauwermeiren jí platil mezi dvěma až čtyřmi tisíci korun za každou společnou noc.

Sex s nezletilou

Poprvé se prý setkali na ulici před troskami jejího domu. „Mluvil trochu francouzsky, tak jsme mohli komunikovat. Vyfotil si mě a vyměnili jsme si čísla. Asi za měsíc mi zavolal a řekl, že mi může pomoct,“ popsala.

Van Hauwermeiren ve čtvrtek poprvé prolomil své mlčení a řekl, že si na svých misích nikdy žádné prostitutky neplatil. Haiťanka ale tvrdí opak, uvedla, že jejich schůzky byly pravidelné a vždy placené. V době, kdy Van Hauwermeiren a mladá Haiťanka udržovali sexuální vztah, nebyla dívka ještě zletilá. Zákony země navíc povolují mladistvým sex až od 18 let a jí bylo jen 16.

Van Hauwermeiren uvedl, že se při misi na Haiti nevyvaroval chyb, ale rozhodně tam nikdy nespal s prostitutkami. Prohlásil, že na Haiti měl sex, ale s místní dospělou ženou a platit za něj podle vlastních slov nemusel.

Peníze odmítnout nemohla

Žena sdělila tisku, že mu „nemohla říct ne“, protože peníze potřebovala. Musela živit sebe, své dítě a zbytek rodiny. Po zemětřesení, při kterém zahynulo 220 tisíc lidí, jí nezbylo nic. „Vůbec mi nedocházelo, že on a jeho organizace jsou tam, aby nám pomohli. Nechovali se tak,“ řekla novinářům. „Využil situace a zneužil mě, zneužil mého zoufalství. Věděl, že potřebuju peníze… řekl, že mi je dá za sex,“ dodala.

„Museli jsme spolu spát tak stokrát za tu dobu, co byl na Haiti. Zhoršil už tak těžkou situaci, ve které jsem byla. Bylo mi ze sebe špatně,“ svěřila se. „Sliboval mi dovolenou v Dominikánské republice a práci v Americe, ale k tomu samozřejmě nikdy nedošlo.“ Řekla ale, že jí často dával dárky: náušnice, oblečení, věci pro jejího malého syna. Rovněž uvedla, že nespala s žádným jiným zaměstnancem Oxfamu. „Už nikdy jsem pak jako prostitutka nepracovala,“ uzavřela.

Van Hauwermeiren: „Tisk lže a zveličuje.“

V letech 2002 až 2004 působil muž v Libérii pro charitativní zdravotnickou organizaci Merlin, následně se stal vedoucím pracovníkem Oxfam v Čadu a po zemětřesení na Haiti v roce 2010 zaujal stejnou pozici i v tomto karibském státě. Výpovědi, že jeho podřízení pořádali za peníze charity orgie se sexuálními pracovnicemi, van Hauwermeiren odmítl.

„To, co všude vidím, se těžko snáší. Bolí to. Obzvláště je velmi zlé, že se už se mnou nechce stýkat moje rodina,“ řekl van Hauwermeiren o obviněních z posledních dní. „Ne, že bych popíral všechno, to rozhodně ne. Některé věci jsou popsány přesně. Stejně tak ale čtu mnoho lží a přehánění,“ uvedl. Z pozice na Haiti prý rezignoval, protože se nedokázal vypořádat se zvěstmi o sexuálních skandálech, a také proto, že tyto zvěsti přiživoval vztahem s místní ženou.

Van Hauwermeiren se přiznal

Z Haiti byl van Hauwermeiren stažen v roce 2011 v rámci interního vyšetřování Oxfam. Podle listu The Times se během vyšetřování přiznal k placení za služby prostitutek. Kvůli obviněním z nevhodného chování bylo tehdy propuštěno nebo donuceno k rezignaci dalších šest humanitárních pracovníků.

Oxfam ale podle The Times některé aspekty skandálu doposud utajoval. Van Hauwermeiren se po odstoupení na Haiti tak stal na dva roky šéfem mise francouzské organizace Action Against Hunger v Bangladéši. Jiný z propuštěných lidí byl navíc o dva měsíce později přijat jako konzultant mise v Etiopii. Oxfam nyní tento krok označil za „závažnou chybu, která by za žádných okolností neměla nastat“ a vyjádřil potřebu zavedení lepšího výběrového procesu pracovníků.

Laureát Nobelovy ceny za mír Desmond Tutu Laureát Nobelovy ceny za mír Desmond Tutu | Profimedia.cz

Oxfam přichází o své vyslance

Kvůli čerstvým zjištěním odstoupila v pondělí z funkce zástupkyně šéfa mezinárodní charitativní organizace Penny Lawrenceová a spolupráci s ní ukončili zvláštní velvyslanci – herečka Minnie Driverová z Británie a senegalský hudebník Baaba Maal. Přidal se k nim také bývalý arcibiskup Kapského Města Desmond Tutu.

„Arcibiskup je hluboce zklamán nařčeními z nemorálnosti a možných kriminálních aktivit, které zahrnují humanitární pracovníky s vazbami na charitativní organizaci,“ uvedla kancelář tohoto nositele Nobelovy ceny za mír za rok 1984. Tutua prý také mrzí, že obvinění mohou poskvrnit dobrou práci, kterou pro Oxfam odvádějí tisíce lidí.

prycsnima ( 16. února 2018 21:00 )

 ORBÁN JE KLASA . SE RE NA NEZISKOVKY. 🤣🤣🤣

bledulka ( 16. února 2018 20:29 )

Obávám se, že jakákoliv pomoc je nesmyslná.... Nemůžeme zachránit celou Afriku.... Oni musí chtít sami. Doporučuji film POSLEDNÍ TVÁŘ. Tam je řečeno vše. Bohužel.

Zobrazit celou diskusi