Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Orgie, mladičké prostitutky: Pracovník charity si na misích léta užíval, organizace ho kryly

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
14. února 2018
19:30

Bývalý zaměstnanec charitativní organizace Oxfam Belgičan Roland van Hauwermeiren (68) je spojen se sexuálními skandály na Haiti v roce 2010 a v Čadu v roce 2006. Humanitární pracovníci si tam platili prostitutky a pořádali orgie. Podle všeho to ovšem vypadá, že Oxfam nebyla první organizace, kde se Hauwermeiren něčeho podobného dopustil, napsal o tom deník Daily Mail. Charita skandálem utrpěla tvrdou ránu a začíná přicházet o sponzory. 

Hauwermeiren do roku 2004 pracoval ve zdravotnické organizaci Merlin, která ho jako svého vyslance poslala do Libérie

První na jeho chování upozornila v roce 2004 Švédka Amira Maliková Millerová. Svou stížnost podala centrálnímu vedení Merlinu v Londýně. Během vnitřního vyšetřování vyšlo najevo, že čtyři humanitární pracovníci si během mise v Libérii objednali prostitutky. Mise byla do země vyslaná, aby pomohla lidem vzpamatovat se po čtyřleté občanské válce.

Zaměstnanci prostitutky vozili v autech organizace a za peníze Merlinu pořádali sexuální orgie. Hauwermeiren veškerá obvinění popřel, ale souhlasil s rezignací.

Když Millerová zjistila, že Hauwermeiren pracuje v Oxfamu, byla zhrozená. „Bože, je to 14 let, co jsem na něj upozornila. Naprosto obešel systém, kolik škody asi způsobil v Libérii, Čadu, Bangladéši a na Haiti. Někdo se případem musí zabývat podrobněji a zjistit, co všechno má na svědomí,“ nechala se slyšet Millerová. „To, co jsem viděla v Libérii, bylo hrozné. Spousta humanitárních pracovníků se ale chová stejně, Merlin, Oxfam a další charity. Jsou to slizáci, co obchází bary a hledají si mladé dívky,“ dodala.

Takové chování nelze tolerovat

Millerová, která rovněž u Merlinu pracovala, podala stížnost poté, co nachytala jednoho ze svých spolupracovníků, jak osahává mladou Liberijku. Konfrontovala nejdřív jeho. „Takové chování jsem nemohla tolerovat. Je mi jedno, jestli to byla prostitutka nebo ne. Situace mezi námi byla dost napjatá, byla jsem pod jejich neustálým dohledem. Po návratu jsem to oznámila vedení v Londýně,“ uvedla.

Vyšetřovatelé ale pro nedostatek podložených důkazů případ uzavřeli. Zdroj ale sdělil Daily Mailu, že to nebyla jediná stížnost proti Hauwermeirenovi a že vedení o jeho „sklonech“ dobře vědělo. 

Skandál na Haiti

Později začal muž i přes škraloup pracovat v Oxfamu. Chodila na něj sice udání, že si v Čadu platil prostitutky, nadřízení to ale ignorovali a vyslali ho na Haiti, kde se dopustil toho samého.

V rámci vyšetřování se doznal k tomu, že si do vily, kterou pracovníkům pronajímal Oxfam, zval prostitutky. Ty do vily doprovázeli jejich pasáci. Jeho nejoblíbenější byla náctiletá Mika, kterou si objednával pravidelně. „Měl rád mladé dívky,“ řekli o Hauwermeirenovi jeho sousedé a uvedli, že si k sobě domů vodil zástupy krásných teenagerek.

„Přivedl si nějakou tak jednou dvakrát do týdne,“ uvedl člen ochranky haitské vily Moliere Moise. „Mohlo jim být tak 18. Vodil si je do vily, chvilku si povídali a pak je bral dovnitř. Vystřídalo se tam mnoho prostitutek,“ dodal. Kuchař Oxfamu, který se mise na Haiti účastnil, řekl, že Hauwermeiren nepovoloval zaměstnancům zůstávat ve vile přes noc. „Potřeboval na to klid,“ popsal.

Když se vedení o jeho chování dozvědělo, místo potupného vyhazovu mu ale dovolilo respektovaný a tichý odchod. Hauwermeiren navíc zůstal v „oboru“ a v letech 2012 až 2014 vedl misi organizace Akce proti hladu (ACF) v Bangladéši.  Ředitelé ACF tvrdí, že neznali důvod, proč Hauwermeiren z Oxfamu odešel.

Oxfam opustila první celebrita

„Roland van Hauwermeiren u nás začal pracovat v dubnu 2006 a jeho první mise byla v Čadu. Ani tehdy, ani nyní nemáme k dispozici žádné dokumenty týkající se jeho přijetí. Nicméně naší podmínkou je, aby náš nový zaměstnanec měl nejméně dvě doporučení: jedno z nich musí být od předchozího zaměstnavatele. Tento případ ukazuje, že neziskový sektor musí být důkladnější v prověřování svých pracovníků,“ okomentoval skandál tiskový mluvčí Osfamu. 

Herečka Minnie Driverová Herečka Minnie Driverová | Profimedia.cz

Podobné prohlášení ale rozhodně řadě podporovatelů ani celebrit nestačí. Herečka Minnie Driverová, která si zahrála například ve filmu Dobrý Will Hunting, ve středu oznámila, že kvůli skandálu ukončí spolupráci s charitou Oxfam, pro kterou působila jako zvláštní vyslankyně. Na Twitteru uvedla, že se cítí špatně „za ženy, jež zneužili lidé, kteří byli vysláni, aby jim pomohli“. Zároveň odsoudila reakci Oxfamu na skandál.

Ránu charitě zasadila také úterní razie guatemalské policie, která kvůli obvinění ze zpronevěry státních peněz a korupce kromě bývalého prezidenta Álvara Coloma zadržela také exministra Juana Alberta Fuentese Knighta. Ten je od roku 2015 předsedou dozorčí rady Oxfam.

Jedna z nejznámějších charitativních organizací na světě se teď obává ztráty důvěry v očích svých dárců. Nedostatek transparentnosti už kritizovala britská vláda, která pohrozila, že zastaví přísun financí, pokud Oxfam neodhalí všechno, co ví o obviněních ze sexuálního obtěžování vznesených vůči zaměstnancům. Zastavením příspěvků pohrozila také Evropská komise.

salto ( 15. února 2018 08:05 )

pjotri ( 15. února 2018 03:31 )

V zivote bych neposlal jakekoliv neziskovce - napr. Clovek v tisni - ani halir. Proc? Vec je velmi jednoducha: vsichni si - buh vi proc - mysli, ze aparat techto firem pracuje zadarmo a z lasky k cloveku. OMYL!! Ti lidi, co v neziskovkach delaji, maji sve leasingy, hypoteky a dalsi financni zateze, ktere musi platit. Takze velka cast vybranych penez konci v jejich kapsach, v kapsach prepravcu a jen minimalni cast konci tam, kde ma. A je veeeelika otazka, jestli je to ta spravna pomoc, dovazet zradlo nefachcenkum, kteri se umi jen mnozit, misto toho, aby je tyto organizace naucily DELAT. A jak se ted docitame, jde, v podstate, o cestovky pro vyvolene s velmi atraktivnim programem a nedelam si iluze, ze u nas je to jinak. A zamestnanci neziskovek tu praci nedelaji za 16 tisic.. Samozrejme je to uplne jina cifra, obohacena o diety (na montazich jsem mel 45 Euro/den). To VSE je placeno z prispevku na charitu.. Proto ani halir.

prycsnima ( 14. února 2018 23:07 )

 TA káča ji má asi už plesnivou a žárlí . Všechno jsou to svi ne co podporojou zk urvenou afriku. Ať se ten línej ksindl vypracuje sám. NAŠI PŘEDKOVÉ I MY taky nemáme nic zadarmo. Zde se totiž pracuje v africe se jen čeká na charitu a množí se jak krysy.

auslak ( 14. února 2018 20:13 )

Charity , nadace , neziskovky dát do jednoho pytle , pak zatřepat a pořád vybereš jenom podvod.

Zobrazit celou diskusi