Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Na Maledivách se střetli demonstranti s policií. Turistický ráj Čechů zažívá krizi

Autor: ČTK, ivm - 
17. února 2018
14:45

Desítky lidí byly zraněny a mnoho dalších zadrženo při pátečních střetech demonstrantů s příslušníky bezpečnostních složek na Maledivách, informovala agentura AP. Ve velmi vyhledávané turistické destinaci, kterou si oblíbili i Češi, se vzepřeli opoziční stoupenci a vyšli v pátek po celé zemi do ulic. Požadavky demonstrantů zahrnovaly odvolání prezidenta Jamína Abdala Gajúma a propuštění vězněných opozičních politiků.

Země je v politické krizi od začátku února, kdy tamní nejvyšší soud nařídil propustit několik členů maledivské opozice a zrušil i trest pro exprezidenta Muhammada Našída, který se nyní nachází v exilu. Našíd si má za údajné zneužití úřadu odsedět 13 let ve vězení.

V zemi platí od února výjimečný stav

Vláda však rozhodnutí nejvyššího soudu odmítla a v zemi 5. února vyhlásila výjimečný stav, který má platit 15 dní.

Několik demonstrantů skončilo v pátek se zraněními v nemocnici, mezi nimi je i deset reportérů, kteří se protestů účastnili. Úřady zatím odmítají zveřejnit přesný počet zraněných i zadržených.

Policie v sobotu v prohlášení uvedla, že demonstranti ignorovali varování před pořádáním protestů, a proto byli zadrženi. „Chceme také podotknout, že se někteří novináři chovali stejně jako někteří protestující,“ cituje agentura AP prohlášení.

Maledivy před deseti lety zavedly pluralitní demokracii po desetiletích autokratické vlády. Země se ale začala odklánět od demokracie poté, co byl v roce 2013 zvolen prezidentem Jamín Abdal Gajúm, napsala agentura AP.

Češi se o svou dovolenou bát nemusí

Maledivy jsou českými turisty velmi vyhledávanou destinací. Skládají se z několika ostrovů, které jsou od sebe poměrně vzdáleny. Místopředseda Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Jan Papež už na začátku krize uvedl, že českým turistům nebezpečí nehrozí.

„Výjimečný stav, který se týká zejména hlavního města Male, není na Maledivách žádnou neobvyklou událostí. Českým turistům nebezpečí nehrozí. Pokud však plánují v těchto dnech dovolenou na ostrovech, měli by kontaktovat cestovní kancelář a zjistit si bližší informace o situaci ve své cílové destinaci,“ sdělil Papež začátkem února. 

gabreta ( 18. února 2018 01:52 )

Maledivy jsou už taky v jeteli, tak začnou zase čeští turisti jezdit na Lipno, Bezdrev, nebo na Balaton, jako za totáče a bude to, jak za starých časů!!

prycsnima ( 17. února 2018 16:39 )

 Ráj českých turistů. Kdo naebyl na Maledivách jako by ani neexistoval.

Zobrazit celou diskusi