Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

V dovolenkovém ráji Čechů je výjimečný stav. Na Maledivách šli lidi do ulic

Autor: ČTK, ivm - 
5. února 2018
18:40

Maledivská vláda vyhlásila výjimečný stav, informovala tamní ministryně spravedlnosti Azima Šakúrová. Vláda tichomořského ostrovního ráje, za který si rádi zaplatí i Češi, se vzepřela rozhodnutí nejvyššího soudu. A odmítla propustit devět vězněných stoupenců opozice. Tento čin hloubil politickou krizi mezi prezidentem a justicí. 

Rozhodnutí nejvyššího soudu z minulého týdne nařídilo vládě propustit opoziční vůdce. Tímto krokem se vyvolalo napětí mezi prezidentem Jamínem Abdal Gajúmem a soudní mocí. Do ulic hlavního města Male vyšli protestující a vláda nechala rozmístit vojáky před budovou parlamentu, aby zabránila poslancům v zasedání.

Mezi těmi, kdo by měli být podle rozhodnutí soudu propuštěni, je i bývalý prezident Malediv. Maledivská republika se před deseti lety stala pluralitní demokracií po desetiletích autokratické vlády. Od roku 2013, kdy se stal prezidentem Jamín Abdal Gajúm, se v zemi opět objevují autoritářské prvky vládnutí.

Asociace klidní Čechy: O dovolenou se nebojte

Maledivy jsou českými turisty velmi vyhledávanou destinací. Skládají se z několika ostrovů, které jsou od sebe poměrně vzdáleny. Podle místopředsedy Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Jana Papeže nehrozí českým turistům žádné nebezpečí.

„Výjimečný stav, který se týká zejména hlavního města Male, není na Maledivách žádnou neobvyklou událostí. Českým turistům nebezpečí nehrozí. Pokud však plánují v těchto dnech dovolenou na ostrovech, měli by kontaktovat cestovní kancelář a zjistit si bližší informace o situaci ve své cílové destinaci,“ sdělil Papež Blesku.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi