Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Britové hrozí smrtí rebelům, kteří kývli na dodatek k brexitu. Politici museli na policii

Autor: Darina Jíchová - 
15. prosince 2017
16:40

Tuto středu si britští poslanci pod vedením konzervativce Dominica Grieva odhlasovali dodatek k zákonu o vystoupení Velké Británie z Evropské unie. Díky němu bude mít parlament rozhodující slovo o finální podobě brexitové dohody. Grieve se nyní ocitl pod palbou kritiky a výhrůžek smrti, není ale sám. Parlamentním „rebelům“ veřejnost hrozí smrtí, mnozí politici neváhali a vše ohlásili na policii. O situaci informoval deník Independent.

Bývalý kabinetní ministr a generální prokurátor Grieve, který svým jednáním zhatil brexitové plány premiérky Mayové, prozradil, že od té doby, co začal pracovat na dodatku, se stal terčem nejen ostré kritiky, ale i mnoha výhrůžek.

Středeční hlasování o dodatku:

Video  Facka pro Mayovou. „Rebelové“ si vybojovali zákon, kterým ovlivní finále brexitu  - Reuters, Markéta Volfová
Video se připravuje ...

Dodal, že všichni politici, kteří se rozhodli na středečním jednání hlasovat proti vládě, obdrželi podobné zprávy. Lidé jim nadávají, hrozí násilím a někdy dokonce smrtí. „Je to velmi nepříjemné,“ komentoval situaci Grieve.

Probrexitové noviny otiskly seznam rebelů

Veřejnost přesně ví, na koho se zaměřit. Probrexitové noviny totiž provokativně publikovaly seznam jmen několika ministrů, kteří hlasovali proti Mayové. Pod titulkem „Jste na sebe hrdí? včera otiskly jména 11 politiků, navíc je označily za „buřiče“. Grieve byl rovněž mezi jmenovanými. „Kdyby šlo jen o urážky, ale tohle přesáhlo meze. Přestože jinak na sociální sítě moc nedám, tohle jsem musel oznámit policii,“ řekl Grieve.

Brexit není černobílý

„Zavalila mě vlna zpráv typu – brzdíte brexit. Vedle toho mi ale vyhrožovali i smrtí. Mluvil jsem s kolegy a jsou na tom podobně. Sám účet na sociálních sítích nemám, ale chodí mi maily a několik hlasových zpráv. Lidé celý proces brexitu vidí černobíle, buď jste pro, nebo proti a bráníte mu. Jejich reakce je založená právě na tomto binárním vidění.  My se nesnažíme brexit sabotovat, chceme zajistit, abychom z odchodu z EU vyšli, co nejlépe,“ uvedl. 

Bývalá ministryně školství Nicky Morganová sdělila parlamentní ochrance, že její mailovou schránku zahltily stovky zpráv. Další obětí výhrůžek se stal Stephen Hammond. Rozčarování nad středečním hlasováním pomalu upadá. Jeho skutečný dopad nebude znám, dokud poslanci nedostanou do rukou nějaký více propracovaný návrh dohody o brexitu.

„Nikomu neházíme klacky pod nohy“

„Sedmý dodatek, který prosadil Dominic (Grieve), nám pomůže. Ani v nejmenším nám nešlo o to, abychom brexit zastavili nebo někomu házeli klacky pod nohy. Chtěli jsme, aby se Británie mohla nějak bránit v případě, že dohoda o odchodu bude nevýhodná. Je to dodatek, může a nemusí být využit,“ oznámila další z „rebelů“ Anna Soudryová.

„Měli stejnou šanci jako my. Mohli se na hlasování lépe připravit. Vyhráli jsme my, byť to bylo těsné,“ dodala Soubryová. Ministr pro brexit David Davis se ve čtvrtek snažil všechny uklidnit. Uvedl, že vláda nehodlá podkopat rozhodnutí parlamentu a že poslanci budou mít v brexitu větší roli.

„Musíme promyslet, jaký bude náš další postup. Proces brexitu pokračuje a uděláme všechno proto, aby bylo dodrženo jeho datum. Sedmý dodatek by ho mohl posunout, každopádně postoj Dolní sněmovny bereme velmi vážně,“ oznámil Davis.

Zobrazit celou diskusi