Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Zákeřná nemoc divočáků: Zabíjí myslivecké psy, prasata jsou pouze hostitel

Video se připravuje ...
Autor: mav, TV JOJ - 
15. prosince 2017
14:30

Myslivci a chovatelé psů na severovýchodě Slovenska jsou v pohotovosti. Veterináři zaznamenali několik úhynů. Může za to kontakt s nakaženými divokými prasaty. Zatímco divočáci jsou pouze přenašeči virového onemocnění, u psů je úmrtnost stoprocentní.

Myslivce dělám už 30 let, ale na takový případ si nevzpomínám," řekl předseda Slovenské myslivecké komory v Humenném Jaroslav Dutko.

Uhynulých psů v regionu přibývá. Veterináři znají důvod. Pes přišel již v takovém stádiu, že už měl křeče, při laboratorních vyšetřeních byl paralyzovaný. Po rentgenu jsme dospěli k tomu, že po kontaktu s divočákem byl pes infikován herpesvirem. Onemocnění se jmenuje Aujeszykoho choroba," popsal veterinární lékař Vladislav Juško. Nemoc má poměrně rychlý spád. Pejskové do 48 hodin od prvních příznaků uhynuli,"  tvrdí Dutko.

Divočák je pouze přenašečem choroby. Nakazit ovšem může jakékoliv jiné zvíře. Protilátka přitom neexistuje a úmrtnost je stoprocentní. Chovatelé prasat se tak už nechrání pouze před africkým morem prasat. 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

andorea ( 15. prosince 2017 15:28 )

Proto by třeba i kočky neměly dostávat vepřové maso. Riziko u vepřového z obchodu je sice minimální, ale já bych to u našich koček neriskovala. Zvláště když maso může pocházet bůhví odkud.

Zobrazit celou diskusi