Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Tělo generála, který se zabil v soudní síni, jde na pitvu. Praljak se otrávil po rozsudku

Video se připravuje ...
Autor: bru/ČTK - 
30. listopadu 2017
11:45

Tělo někdejšího generála bosenských Chorvatů Slobodana Praljaka, který ve středu po vyslechnutí verdiktu odvolacího senátu Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii (ICTY) spáchal sebevraždu, bude brzy podrobeno pitvě. Oznámila to dnes nizozemská prokuratura.

Dvaasedmdesátiletý Praljak byl odsouzen k 20 rokům za mřížemi a odvolací soud ve středu jeho rozsudek potvrdil. Po vyslechnutí verdiktu odsouzený vykřikl „Odmítám váš rozsudek, Praljak není zločinec!“ a vytáhl z kapsy lahvičku a její obsah, v níž byla podle prokuratury „smrtící chemikálie“, vypil. Předsedající soudce poté přivolal lékaře a čtení verdiktů přerušil. Praljak zemřel následně v nemocnici.

Praljak byl odsouzen v roce 2013 za zločiny spáchané za války v Bosně a Hercegovině (1992–1995) na muslimech, včetně pronásledování, vyhánění a vraždění.

Ve vazební věznici strávil už přes 13 let, a kdyby nespáchal sebevraždu, možná by se už brzy dostal na svobodu. Do haagské věznice byl převezen 5. dubna 2004, tedy před 13 lety a téměř osmi měsíci, a na rozdíl od ostatních pěti spoluobžalovaných odmítal dočasné propuštění mezi jednáními tribunálu do domácího vězení v Chorvatsku.

Video  Jedem se zabil přímo v soudní síni. „Nejsem válečný zločinec,“ volal generál  - Reuters
Video se připravuje ...

Předseda chorvatské vlády Andrej Plenković už ve středu označil rozsudek ICTY za morálně nespravedlivý. Chorvatští zákonodárci za Praljaka a oběti války drželi chvíli ticha a uvedli, že si přejí, aby „smrt generála Praljaka byla posledním válečným činem“.

hanka666 ( 30. listopadu 2017 13:29 )

A kdy půjde před válečný soud krvavá Mařena Albright a ti hodní Albánci, kteří nikdy nikomu nezkřivili ani vlásek? A které hyeny podporovaly rozpad Jugoslávie???

agfor ( 30. listopadu 2017 12:00 )

Udělal to dobře. Aspoň ho nikdo nebude muset živit v kriminále.

Zobrazit celou diskusi