Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nejsem zločinec, vykřikl u soudu a vypil jed. Obžalovaný generál zemřel

Video se připravuje ...
Autor: bru/ČTK - 
29. listopadu 2017
15:37

Bývalý generál bosenských Chorvatů Slobodan Praljak, který dnes v soudní síni během odvolacího procesu v Haagu hned po vynesení rozsudku požil jed, zemřel. Oznámila to agentura AP s odvoláním na chorvatskou televizi. Nizozemská policie podle agentury Reuters mezitím soudní síň označila za místo činu.

„Praljak není zločinec!“ vykřikl nyní 72letý bývalý generál poté, co odvolací senát potvrdil jeho předchozí odsouzení na 20 let za mřížemi, vytáhl z kapsy lahvičku a její obsah vypil, vylíčila incident agentura AFP.

Praljak mimo jiné v listopadu 1993 nařídil rozstřílet proslulý Starý most v Mostaru, spojující muslimskou a chorvatskou část metropole Hercegoviny.

Video  Jedem se zabil přímo v soudní síni. „Nejsem válečný zločinec,“ volal generál  - Reuters
Video se připravuje ...

Obžaloba kvůli vraždění muslimů

ICTY má dnes vynést svůj poslední rozsudek právě v odvolacím procesu se šesticí bosenských Chorvatů, souzenými za zločiny na muslimském obyvatelstvu během války v letech 1992–1995.

Obžalovanými jsou Jadranko Prlić, který byl mimo jiné premiérem neuznané, ale Záhřebem podporované Chorvatské republiky Herceg-Bosna, a pět dalších bývalých politických a vojenských vůdců bosenských Chorvatů. V květnu 2013 byli v prvoinstančním řízení uznáni odpovědnými za pronásledování, vyhánění a vraždění Muslimů (dnes Bosňáků) během války. Soud 58letého Prliće potrestal 25 lety vězení a pět ostatních odsoudil k odnětí svobody na deset až dvacet let. Prokurátoři žádali zpřísnění trestů, obhajoba naopak trvá na zproštění viny.