Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

České vs. německé jídlo: Ministerstvo srovná potraviny, hledá „munici“ na EU

Autor: vei - 
7. února 2017
08:28

Dvě stejné potraviny, ale kvalita úplně jiná. V Německu poctivější než v Česku. S tím chce stát ale zatočit. Chystá proto velké srovnání potravin u nás i sousedů. Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) řekl MF Dnes, že české úřady s rozdílnou kvalitou nic nezmůžou.

Představte si situaci, že jdete na rodinný nákup v Česku a pak ten samý nákup uděláte za týden v Německu. A teď si zkuste obě tašky porovnat. I když máte úplně stejné potraviny, je dost pravděpodobné, že každá je jiná. Například v Česku zakoupená rozpustná káva obsahuje podle deníku o třetinu méně kofeinu než ta samá káva pořízená v Německu. A zkuste si to samé porovnání udělat například u margarínu. List totiž v roce 2015 psal, že ten v německé verzi má o deset procent víc tuku než ten v české krabičce. Podobné srovnání provedli před pár lety také reportéři Blesku u srovnatelných potravin v Česku a v Německu. Kuchař Roman Vaněk se nestačil divit.

České úřady jsou ale malými pány, aby mohly s kvalitou potravin něco udělat. Chtějí ale mít stejné jídlo po celé Evropské unii – tedy stejně dobrý sýr od té samé firmy na českých pultech stejně jako například v Itálii, Rakousku nebo Španělsku. Chystá se proto velká srovnávací inventura, při které chce stát sesbírat potřebná data. „Má to ambice a prioritu, aby to bylo co nejdříve. Průzkum je potřeba, abychom mohli deklarovat, že tento problém tady skutečně je,“ uvedl ministr zemědělství Marian Jurečka pro MF Dnes.

Europoslankyně Olga Sehnalová z ČSSD si sama pro sebe dělala průzkum kofeinové limonády a rozpustné kávy. Problematikou už se zabývá několik let.

„S některými dalšími kolegy jsem interpelovala Evropskou komisi. Vyšla z toho odpověď, že průzkum nebyl proveden na dostatečném množství vzorků a že se jedná o chuťové a cenové preference v různých zemích. Pokud je zdravotní nezávadnost zaručená, není se o čem bavit,“ popsala.

Sehnalové se sice podařilo sehnat podporu na Slovensku a v Chorvatsku, česká vláda však podle ní musí být aktivnější a tlačit na EU. To se s velkým srovnáním, které plánuje Jurečka, zřejmě splní. „Poslanec Evropského parlamentu může interpelovat pořád dokola, ale to téma si musí za svoje vzít vláda a ministři,“ říká Sehnalová.

 

joudajoudovy ( 7. února 2017 20:40 )

ty dementni kreaturo, babis jiz firmy nevlastni, tak prestan rozsevat lzi, zavist a zlobu.

joudajoudovy ( 7. února 2017 20:37 )

co tady mlzite? za komancu i pes zral maso, ktere se kupovalo ve vyseku. mimo jine, korporatni granule se tu objevily az po sametu. a socialisticka prasata? ta se mela!!! ze vsech jidelen, bufetu, restauraci a hotelu po republice, se zbytky svazily do JZD a jimi osipane krmili a jak si stetinaci chrochtali.... to byla ekologicka likvidace odpadu jako u kazdeho sedlaka.

gabreta ( 7. února 2017 17:02 )

EU uzákonila výrobcům možnost přizpůsobovat chutě podle místa spotřeby!Kupte si Kolu venku a u nás. Nebe a dudy. Paradoxně i my vyvážíme potraviny kvalitnější a levnější, než dodáváme na vlastní trh. Viděl jsem třeba porovnání masové konzervy od Hamé Babice koupenou v Německu a u nás. Tak propastný rozdíl v procentech masa a v ceně, člověku nejde do hlavy. Němci téměř čisté maso a složení pro českej trh? Hamba mluvit! Srač*ky!!

tesarl ( 7. února 2017 15:01 )

Becko to jsi ty? Zrní, copak jsem pták nebo kohout?

pomoooc-hori ( 7. února 2017 12:32 )

Tak žer zrní, kašpare.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa